Zerdeçal Çiçeği (Curcuma Longa)


Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasında incelenen sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Hint safranı olarak da bilinmektedir. Zerdeçalın anavatanı Güney Asya bölgesidir. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetiştirilmektedir. Bende bu yazımda zerdeçalın faydaları nelerdir, yoğurt ve zerdeçal neye iyi gelir, zayıflatır mı, neye yarar, nerelerde kullanılır, zerdeçalın yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Zerdeçal Çiçeği




Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır. Tropik bölgelerde yetişen ve zencefil benzeri bir bitki olan zerdeçal (kurkumin); yüzyıllardır Hint tıbbı (Ayurveda) ve Çin tıbbında kullanılmaktadır. Son birkaç senedir gerçekleştirilen ve onay verilen pek çok çalışma da; bu baharatın özellikle kanserden korunmada ve hastalığın tedavisinde çok faydalı olduğu belirtilmektedir.

Zerdeçal karaciğer için oldukça faydalıdır. Karaciğeri güçlendirici etkisi vardır ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım etmektedir. Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılmaktadır. Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelliği vardır.

Zerdeçalın kemik sağlığında da önemli rolü olduğu anlaşılmıştır. Curcumin, osteoklast aktivitesini azaltarak kemik dokudaki çözülmeyi (osteoporoz) azaltır. Ayrıca kadınlarda orta ve ileri yaşlarda estrojen azalması sebebi ile meydana gelen osteoporozu da önlemektedir.

Zerdeçalda bolca bulunan demir, manganez, potasyum gibi mineraller ile B6 vitamini ve C vitaminleri hem bağışıklık sistemini güçlü kılmakta hem de vücudun görevlerini düzgün bir biçimde yerin getirmesine yardımcı olmaktadır. Zerdeçal bitkisi güçlü antioksidan içerik barındırdığı için bağışıklık sistemine katkı yapar.

Kandaki kötü kolesterol ve trigliseridin normal seviyelere düşmesine de yardımcı olan zerdeçal, kalp damar ve kolesterol hastalarının dikkate alması gereken önemli bir baharattır.

Zerdeçalın Faydaları


Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve göğüs kanseri için faydalı olabileceği görülmektedir. Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmektedir.

Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir. Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır. Sigaranın verdiği zararları önemli oranda azaltabileceği gerçekleştirilen bir çalışmada görülmüştür.

Kanserin gelişimini önleyen anti kanser özellikleri de içerisinde barındıran bu şifalı formül, alzheimer, romatizma, şeker hastalığı gibi bir çok hastalığa da iyi gelmektedir. Özellikle mikroplu olsun veya olmasın iltihabi hastalıkların tedavisinde de zerdeçal bal karışımını uzmanlar tavsiye ediyorlar.

Kısacası genç ve sağlıklı kalmak ve hastalıklardan uzak durmak istiyorsanız zerdeçal bal karışımı tüketmeye özen göstermelisiniz.

Anti-İnflamatuar Etkiye Sahiptir


Zerdeçal, enflamasyon açısından inanılmaz derecede önemlidir. Vücudunuzun yabancı istilacılarla savaşmasına yardımcı olur ve ayrıca hasarı onarmada önemli bir rolü vardır. Zaten enflamasyon olmadığında bakteri gibi patojenler vücudunuzu kolayca ele geçirip sizi ölüme kadar sürükleyebilir.
Akut, kısa süreli inflamasyon faydalı olsa da, kronik hale geldiğinde ve vücudunuzun kendi dokularına uygunsuz şekilde saldırdığında büyük bir problem haline gelebilmektedir.

Bilim adamları şimdi kronik, düşük seviyeli inflamasyonun neredeyse her kronik Batı hastalığında önemli bir rol oynadığına inanılmaktadır. Bu kalp hastalığı, kanser, metabolik sendrom, alzheimer ve çeşitli dejeneratif durumları barındırmaktadır.

Zerdeçal Çayı


Eşit orandaki ( 1 yemek kaşığı) zerdeçal, limon suyu ve balı karıştırılır ve yüzdeki cilt lekeleri olan bölgelere veya yüzün beyazlanmasının arzu edildiği yerlere sürülür. 20 dk beklendikten sonra ılık suyla yüz durulanır. Kuru ciltli kişilerin cilt çatlamasına karşı zerdeçalı yüze sürmemeleri, onun yerine bebek pudrası denemeleri tavsiye edilmektedir.

Çay: Çaya zerdeçal kökünün tozundan veya ince kıyılmış halinden yarım kahve kaşığı (2 gram) demliğe ekleyin ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzerek tüketin.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)