Zambak Çiçeği (Liliaceae)


Zambak çiçeği, zambakgiller familyasında incelenen; gövdesi dik, güzel ve iri çiçeklere sahip bir bitkidir.  Bir metreye kadar boylanabilen zambağın çiçekleri beyaz, mor, siyah, turuncu ve sarı renklidir. Zambak çiçeğinin de pek çok faydası bulunmaktadır. Zambaktan elde edilen zambak yağının da faydaları saymakla bitmez. Bende bu yazımda zambak çiçeği nedir, neden kullanılır, faydaları nelerdir, zambak türleri nelerdir, cilde faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, neye yarar, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Zambak Çiçeği




Çiçek Dilinde zambak çiçeği "Seni neşeli ve nazik (çekici) buluyorum'' anlamına gelmektedir. Rüyanızda zambak gördüğünüz zaman, çok yükselmeye ve zengin olmaya, bahçeden zambak topladığını görmek; dostlarınızdan çok güzel haberler alacağınıza, birisinin size zambak buketi verdiğini görmek; birisi tarafından beğenildiğinize ve sevildiğiniz şeklinde yorum gören çiçek türüdür.

Zambak  (Liliaceae)


Zambak, zambakgiller (Liliaceae) familyasının Lilium cinsinden çoğunlukla soğan ile üreyen mevsimlik çiçekli bitkilerin adıdır. Zambakgiller familyasında bu cinse ait 110 civarında bitki türü bulunmaktadır. Çoğunlukla bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılır, bazı soğanlı türleri de insanlar tarafından yenilebilir.

Zambak çiçeğinin 50 kadar türü vardır. Beyaz zambak 1 metre kadar boylanır ve çiçekleri beyazdır. Kırmızı zambak yüksek dağlarda bulunur. Trabzon zambağı Doğu Karadeniz bölgesinde yetişir. Ev ilaçlarında beyaz zambak kullanılır. Bileşiminde demir ve bor bulunan akzambağın çiçeklerinin ve soğanının ağrı kesici özelliği vardır.

Zambak Çiçeğinin Faydaları


Çoğunlukla bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Beyaz zambak çiçeği tıbbi maksatlı kullanılan türüdür. Suyu yüzdeki lekeleri çıkarmakta etkilidir. Aynı zamanda, yüze parlaklık katar. Zambaktan elde edilen zambak yağı, başta kırışıklıkları gidermek olmak üzere, cilt bakımı için kullanılır. Zambak yağı cildi gerginleştirerek daha genç ve diri görünmesini sağlar. Bu özelliği nedeniyle pek çok cilt ve gözaltı kreminde ham madde olarak kullanılmaktadır.

Başta diş ağrıları ve adet sancıları olmak üzere vücut ağrılarını giderici özelliği ile ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Diş iltihaplarında faydalıdır. Ciltte var olan apse, şişlik ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, cildi gerginleştirir ve gençleştirici etkidedir. Zambak çiçeği; cilt gençleştirici özellik, ve cildi gerginleştirici etki, zambağın faydaları arasında yer alan unsurlardandır.

Zambak Çayı


Bitkinin toprak üstü kısımları da kırık, yara, çıban ve sivilce üzerine dışarıdan uygulanır. Zambak çiçeğinin soğanı, 20 gram soğan 1 litre(5 bardak) sıcak suda demlenip günde 2-3 kez birer bardak içilir.

Zambak Yağı


Zambak yağı, bir güzellik yağı olduğu kadar, bu yağ ile eller ovuşturulduğunda parmak uçlarından bileklere kadar uzayan sinir ağrılarını da yok eder. Zambaktan elde edilen zambak yağı başta kırışıklıkları gidermek olmak üzere cilt bakımı için kullanılır.  Üç avuç dolusu zambak ince ince kıyıldıktan sonra, zeytinyağı dolu bir kavanoza konarak ağzı kapatılır.  İki hafta süreyle güneşte dinlendirilir. Dinlendirilen kavanoz kaynar suyun içinde pişirildikten sonra ince bir tülbentte süzülerek zambak yağı elde edilir.

Zambak Merhemi


Haşlanmış zambak kökü enfekte yaralar ve göğüs üzerine sürülerek öksürük giderilmesinde kullanılır. Ayrıca haşlanmış zambak kökü merhem halinde kaşlara sürüldüğünde “kaş büyümesini” teşvik eder. Beyaz zambak kökü püre haline getirilerek küçük bir tencereye yerleştirilir, içine bir miktar bal mumu eklenir ve iyice kaynatılır ve elde edilen akışkan su yatmadan önce kaşlara sürülür.

Zambak Çiçeğinin Yan Etkileri


Zambağa karşı alerjisi bulunan kişiler zambak yağını kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir. Hamilelik boyunca ve emzirirken kullanmak isteyen kadınların doktorlarına danışarak zambak ve zambak yağı kullanması önemle tavsiye edilmektedir. Bebeklerin ya da çocukların zambaktan ve zambak yağından uzak tutulması gerekmektedir. Zehirlenmelerine neden olabilir. Kedilerin de zambaktan uzak tutulması gerekir. Zambak kedilerin midesine ve özellikle de böbreklerine zarar olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)