Zakkum Çiçeği (Nerium Oleander)


Zakkum çiçeğinin bilimsel adı-latince Nerium oleander'dir. Bu bitki Apocynaceae familyasından olan bir çiçekli bitkidir. Zehirli Bitkiler, sınıfında olan Zakkum, Haziran ile Eylül ayları arasında beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve krem renklerinde çiçekler açar ve 6 metreye kadar boylanabilen bir çiçektir. Bende bu yazımda zakkum çiçeği nedir, zakkum suyu nedir, nerelerde kullanılır, zakkum soğanının faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Zakkum Çiçeği Nedir




Yunan mitolojisinde şöyle aktarılmaktadır: Leander adındaki genç, Yunan Denizi’nin (Marmara) karşı kıyısında oturan genç kıza kur yapmak ve onu görmek için her gece yüzerek karşı kıyıya geçmektedir. Yine fırtınalı bir eylül akşamında, sevgilisinin hasretiyle yanıp tutuşan Leander kendini azgın sulara bırakır.

Tam karşı kıyıya varmak üzereyken fırtınanın şiddetine dayanamayan Leander karanlık sularda yorgunluktan can verir. Azgın dalgalar, sevgilisini bir kez daha görebilmek için çırpınan gencin cansız bedenini beyaz kumlara bırakır. Bu durumu gören genç kız, sevgilisi için topladığı zakkum çiçeklerini Leander’in cansız bedenine serer. İşte o günden bu yana, zakkum çiçekleri Leander’in sonsuz aşkının simgesi olarak sahilleri süslemektedir.

Zakkum (Nerium oleander), Apocynaceae familyasından Haziran-Eylül ayları arasında beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve krem renklerde çiçekler açan 2-5 m yüksekliğinde zehirli bir bitki türü. Yaz aylarında pembe çiçekler açan, yaprak dökmeyen, daha çok Akdeniz ülkelerinde yetişen ve sulak yerleri seven, 4 metreye kadar boylanabilen küçük bir ağaçtır ve zehirli bir bitkidir.

Akdeniz sahilleri boyunca hemen hemen her yerde yetişen; yurdumuzda Batı ve Güney Anadolu’da dere yataklarında bulunan bir bitkidir. Yapraklarında reçine, tanen, glikoz, C vitamini ve oleandrin adında bir glikozit vardır. Kabukları ve tohumlarında da etkili maddeler bulunmaktadır. Ev ilaçlarında kullanılmaması gerekmektedir.

Zakkumun Faydaları


Kalbi kuvvetlendirici etkidedir, fakat bunun için çok düşük dozlarda kullanılmalıdır. İdrar söktürücüdür. Uyuz benzeri deri kaşıntılarına, bit, pire gibi zararlılara ve arı sokmasına karşı haricen kullanımı faydalıdır. Haricen adale ağrılarını da hafifletir.

Bir Türk doktoru olan Dr. Ziya Özel, zakkum ile ilgili uzun süren çalışmalar gerçekleştirmiş ve Zakkumun kansere karşı tedavi edici olduğunu belirtmektedir. Zakkum özünden faydalanılarak hazırlanan kanser ilaçları üretilmeye başlanmış ise de konuyla ilgili araştırmalar henüz tamamlanmamıştır. Halk arasında haricen deri kanserine karşı kullanılmaktadır.

Kansere İyi Gelir


Zakkum ağacının oldukça ilgi çekebilecek ciddi anlamda enteresan özellikleri bulunmaktadır. Çünkü her şeyden önce yaprakları zehir barındırmaktadır. Asla kaynatılmış zakkum tüketilmemesi gerekir çünkü, ciddi zehirlenmelere neden olur. Fakat yine aynı yapraklardan çiçek ya da gövdeden elde edilen ekstratlar ile gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda, doz ayarlamaları gerçekleştirerek bitkilerin yara iyileştirici özellikleri ortaya konmuştur. Ciltte yara iyileşmesini; serbest radikalleri şelasyon gerçekleştirerek, keratonosit oluşumunu arttırarak ve kolojen yapımını hızlandırarak gösterdiği fark edilmiştir. Bütün bunları yapabildiği dozu ise çok kullanılabilecek bir bitki değildir. Mutlaka doğru doz ayarları yapılarak kullanılması gerekmektedir. Bu işlem ise yalnızca bilimsel laboratuvarlarda gerçekleştirilebilir.


Ağrılara İyi Gelir


Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir. Ciddi anlamda idrar söktürücü niteliktedir. Vücutta biriken suyu boşaltır.ya da zeytinyağı ile karıştırılarak haricen cilt problemleri içinde  kullanılabilir

Çok zehirli bir bitki olduğu için küçük miktarlarda dahi ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. Zakkum kurutulduktan sonra suyla kaynatılarak çok küçük miktarlarda dahilen ya da zeytinyağı ile karıştırılarak haricen kullanılabilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)