Yulaf (Avena)


Yulaf, dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasındadır.
Onlar glutensiz tam tahıllı ve önemli bir vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağıdır. Araştırmalar yulaf ve yulaf ezmesinin sağlık açısından birçok faydası olduğunu biliyoruz. Bunlar arasında kilo kaybı, daha düşük kan şekeri seviyeleri ve düşük kalp hastalığı riski vardır. Bende bu yazımda yulaf nedir, yulaf nasıl tüketilir, faydaları nelerdir, kaç kaloridir, nasıl tüketilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Yulafın Özellikleri




YulafYulaf (Avena), bol nişastalı taneleri (tohumları) için tarımı yapılan bir bitkidir. Daha çok hayvancılık sektöründe yem olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılmaktadır. Bir yulaf tarlası, buğday ve ya arpa başaklarına benzemeyen, salkım şeklindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edebilirsiniz.

Sapçıkların ucunda var olan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum barındırmaktadır. Yulaf (Avena), bol nişastalı taneleri (tohumları) için yetiştirilen bir tarım bitkisi. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılmaktadır. Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum içerir. Bugün yulaf, arpa ve çavdardan daha büyük miktarlarda üretilen bir tahıldır.

Yulaf (Avena), bol nişastalı taneleri (tohumları) için yetiştirilen bir tarım bitkisi. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır. Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum içerir.

Yulafın Faydaları


Sinir sistemine oldukça iyi gelmektedir ve vücuda rahatlık vermektedir. Sinir zayıflığı, stres ve uykusuzluğun giderilmesinde de yardımcıdır. Vücudu, kas ve kemikleri güçlendirir aynı zamanda dişleri korur. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. İktidarsızlık noktasında da iyi geldiği bilinmektedir. Troid bezinin düzenli çalışmasını sağlayarak, Guatrı önlemeye yardımcı olur.

Kandaki şeker miktarını ve kolesterolü düşürür. Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir ve idrar söktürür. Özellikle çocuklarda görülen hazımsızlığa karşı faydalıdır. Regl döneminde yaşanan ağrı ve şikayetleri azaltır. Saçları güçlendirir ve parlaklık verir. Uyuşturucu ve sigara bağımlılığından kurtulma noktasında da kullanılan malzemelerin başındadır.

Tiroid bozukluğu ve kanda aşırı yağ birikmesinden kaynaklı yaşanan karaciğer yorgunluğu söz konusu olduğunda mutlaka diyet gerçekleştirilmelidir ve yulaf ağırlıklı olmalı. Yulaf, şeker hastalığı diyetinde de mutlaka yer alması gereken tahıllar listesinin başındadır. Çünkü sodyum ve şeker açısından da ciddi oranda fakirdir. Pektin ve emicelluloz (bu madde vücuda giren şekeri yakalayarak konsantrasyonunu azaltıyor) sayesinde kan şekerini düşürüyor.

Yulafın Besin Değeri


Yarım bardak (78 gram) kuru yulafın içeriğinde var olan besin değerleri şu şekildedir:


  • Manganez: %191,
  • Fosfor: %41,
  • Magnezyum: %34,
  • Bakır: %24,
  • Demir: %20,
  • Çinko: %20,
  • Folat: %11,
  • B1 Vitamini: %39,
  • B5 Vitamini: %10,


Daha düşük oranlarda kalsiyum, potasyum, b6 vitamini (pridoksin) ve b3 vitamini (niasin) de barındırmaktadır fakat bu istatistiklere katılacak kadar değildir.


Yulaf Çayı


Yulaftan yulaf ezmesi, unu ve ekmeği üretilmektedir. Yulaf lapa haline getirilip çıbanların üzerine konursa da oldukça etkilidir. Yulaf çayı vücudu kuvvetlendirmektedir, idrarı arttırır ve kabızlığı ortadan kaldırır. Yulaf unu özellikle çocuk mamalarında kullanılmaktadır. Yulaf ve ya yulaf unu kaynatılıp elde edilen su süzülüp banyo suyuna katılırsa cildi korur, rahatlatır ve yumuşatır. Ciltte var olan kızarıklık ve kaşıntıları gidermektedir. Bebeklerdeki pişiklerde de etkilidir.

2 su bardağı yulaf tanesi veya yulaf unu ilave edilmiş sıcak banyolar, rahat ve sağlıklı bir uyku sağlıyor. Bir yemek kaşığı ince kıyılmış yeşil yulaf, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan içilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)