Yoğurt Otu (Galium verum L.)


Bitkinin değişik türleri bulunmaktadır. Tırmanıcı yoğurt otu, tarlalarda, çayırlarda, çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetiştiriciliği yapılmaktadır ve çiftçiler bu otu zararlı ot olarak görmektedir. 60-160 cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişli şekildedir ve uzunca saplı, yeşil–beyaz renkli çiçek şemsiyeleri bulunmaktadır. Bende bu yazımda yoğurt otunun genel özelliklerine değineceğim aynı zamanda, yoğurt otu nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, neye yarar, cilde faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Yoğurt Otu Nedir




Yoğurt otu (Galium verum L.); 60-160 cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişli şekildedir ve uzunca saplı, yeşil–beyaz renkli çiçek şemsiyeleri bulunmaktadır. Saplarında var olan tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilmektedir. Yöresel anlamda, yapışkan otu, çoban süzeği, sünnetlik otu, sünnetlice otu ve kaz otu olarak da tanınmaktadır. Bitkinin türlerinin hepsi şifalıdır, ama sarı çiçekli yoğurt otu ender bulunan bir bitkidir ve kurutulduktan birkaç ay sonra kararmaya başlamaktadır. Tırmanıcı yoğurt otu ise pratik olarak her yerde karşımıza çıkar ve kurutulduktan sonra iki yıl kadar kullanılabilir. Yoğurt otu adı, eski dönemlerde yoğurt ve peynir yapımında kullanılmasından dolaydır. Birçok hastalıkta tedavi için kullanılmıştır. Karaciğer, guatr, şişmanlık, yılan sokması, cüz zam ve kanser tedavisinde kullanılmıştır.

Nisan-Mayıs döneminde, yoğurt otu henüz körpe ve tam yeşilken, toprak üstündeki bitkinin tümü, sararmış yapraklar hariç toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra ince kıyılarak bir örtünün üstüne serilir ve 2-3 gün tam anlamıyla kuruması beklenmektedir. Daha sonra hava almayan kaplarda saklanır.

Yoğurt Otu Faydaları


İdrar söktürücüdür. Sinirleri yatıştırır. Kansere karşı koruyucudur. Egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Böbrek hastalıkları ve guatra karşı etkilidir. Vücudu ve kanı temizler. Epilepsi (Sara), Parkinson gibi sinirsel hastalıklarda tavsiye edilir. Kırışık ciltleri gerginleştirir.

Yoğurt Otu Çayı


Toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatarak çayı hazırlanır. Çayı içilebileceği gibi haricen yara ve deri hastalıklarına pansuman yapmak için de kullanılabilir. Günde 2-5 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir veya ılıklaştırılarak kompres ve gargara yapılır. Merhem yapımı : Bitkinin öz suyu oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır. Merhem uzun süre dayanmaz.

Böbrek, karaciğer, dalak ve pankreans toksik atıklardan temizler. Lenf sistemi hastalıklarında çok faydalıdır. Böbrek hastalıkları ve iltihaplarında çok faydalıdır. Özellikle eşit miktarda altın başak ve sarıballibaba ile karıştırıldığı zaman 2 haftada oldukça iyi etkiler görülebilmektedir.

Yoğurt Otu Yan Etkileri


Yoğurt otu faydaları saymakla bitmez. Yoğurt otu bitkisinin yüzlerce faydasının dışında bilinen herhangi bir zararı ya da yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat her bünyenin ayrı, her hastalığın farklı seyrettiğini göz önünde bulundurarak kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmakta yarar var.

Kullanım amacınıza göre doktorunuzdan alacağınız öneriler noktasında yoğurt otu bitkisini kullanabilirsiniz. Tabi burada o meşhur lafı hatırlatmakta da yarar var. ‘Her şeyin fazlası zarardır.’ Hiçbir alternatif tıp ürününü belirtilen ölçülerin dışında kullanmamakta önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)