Yemlik Otu (Scorzonera Hispánica)


Yemlik otu, tüketimi ve faydalarının etkisi çok eskiye dayanan yemlik otu oldukça çok faydası bulunmaktadır ve lezzeti ile sofralarda yer tutan aynı zamanda otların padişahı olarak bilinmektedir. İlkbahar mevsiminde özelikle de Nisan Mayıs aylarında sıkça bulabileceğiniz yemlik otu hem damağınıza hem de sağlığınıza oldukça pozitif yönde etki edecektir. Bende bu yazımda yemlik otu nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nasıl pişer, nerelerde bulunur gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Yemlik Otu Nedir




Yemlik otu; (Scorzonera Hispánica) familyasında incelenmektedir. Baharla birlikte bahçe ve çayırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sıcaklık ve kurulukta ılımlıdır. Yemlik otunun çiçeğinde, yaprağında ve kökünde panzehir etkisi bulunmaktadır. Yaprağının öz suyu yılanın soktuğu yere uygulanırsa zehri yok eder. Otun suyu ateşli hastalıklarda kullanılır. Yemlik beslenme açısından oldukça önemli bir vitamin çeşidi olan Folikasit (B9) bakımından da zengin bir besindir. Folikasit, gebeler ve anneler tarafından diğer insanlara göre günlük olarak daha fazla  tüketilmelidir. Bu bakımdan yemlik, gebeler ve anneler için de önemli bir besin kaynağıdır.

Yemlik Otu Faydaları


Yemlik vitamin ve mineral bakımından zengin olan bir ot türüdür. A , C , E , B2 , B6 vitaminleri ve demir, kalsiyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Bu vitamin ve minerallerin yetersizliği kansızlık, cilt bozuklukları, sindirim ve sinir sistemi bozukluklarına yol açmaktadır. Yemlik içeriğindeki vitamin ve mineraller ile çeşitli hastalıklara, ilaçlara, bazı kimyasal maddelere ve hava kirliliğine karşı vücudun direncini artırır, ısı değişimlerine karşı vücudu korur. Böylece vücudun savunma mekanizmaları güçlendirilmiş olmaktadır.

Yemlik bitkisi kansızlık için faydalıdır. Cilt bozukluklarına iyi gelir. Yemlik içeriğindeki vitamin ve mineraller ile vücudun direncini artırır, Isı değişimlerine karşı vücudu korur. Vücudun savunma mekanizmaları güçlendirir. Yemlikte bulunana A vitamininin depolanabilme özelliği bulunmaktadır. Yemlik, gebeler ve anneler için de önemli bir besin kaynağıdır. Çiğ olarak salatası yapılarak yenirse, iştah açar, Yemlik sebze yemeği olarak yenirse, mide ve bağırsaklarda son dereceli yararlı olur. Yemlik bitkisinin köklerinde sütlü bir madde bulunur. Bu sütten çok yararlı sakızlar yapılır. Yemlik sakızı, tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler oluşturmaktadır. Ağız kuruluğunun önüne geçer, sindirimi kolaylaştırmaktadır.

Yemlik Otu Nasıl Kullanılır


Eskiden genç kadınları güzelleşmek için yemlik otunun sütünü yüzlerine sürdükleri de bilinir. Genel olarak yazın güneşli havalarda, güneşin yüz hatlarını yaktığı ve bundan yemlik sütünü kullanarak korundukları da söylenmektedir.

Kökü iyice yıkanıp temizledikten sonra mermer bir havanda dövülür. Bu karışım kendi damıtılmış suyu ile kaynatılıp bir miktar şeker ile usulünce pişirilir, Bu şerbet ateşli hastalıklara şifadır.: Kökü iyice yıkanıp temizledikten sonra mermer bir havanda dövülür. Bu karışım kendi damıtılmış suyu ile kaynatılıp bir miktar şeker ile usulünce pişirilir, Bu şerbet ateşli hastalıklara şifadır.

Yemlik Otunun Yan Etkileri


Yemlik otunun bilinen herhangi bir ciddi bir zararı bulunmaktadır. Fakat her şeyde olduğu gibi bu otu tüketirken de ölçülü davranmanız gerekmektedir. Çünkü faydalarında da görebileceğiniz gibi kendisi sindirim sisteminden tansiyona dek birçok soruna çare olabilmektedir. Bu nedenle fazlası da aynı şekilde zarar verebiliyor. Son olarak, hamilelik döneminde olan kadınların ya da ciddi ve kronik bir rahatsızlığa sahip olanların da mutlaka doktorlarına danışarak hareket etmeleri gerektiğini hatırlatmamız gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)