Üzüm Çekirdeği


Üzüm en çok yetişen meyvelerden biridir ve antik Yunan ve Roma uygarlıklarından bu yana şarap yapımında kullanılmıştır. Üzüm tohumları, güçlü serbest radikal süpürme aktivitesine sahip olduğu gösterilen proantosiyanidinler bakımından zengindir. Bende bu çok popüler ve güzel meyvenin çekirdeğinin özelliklerine değinmek istiyorum. Yazımda ayrıca üzüm çekirdeği nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nasıl tüketilir, neye iyi gelir, zayıflamaya yarar mı, üzüm çekirdeği yağının faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Üzüm Çekirdeği Nedir




Üzüm çekirdeği; şarap ya da meyve suyu üretiminden sonra geriye kalan posa kurutulur ve çekirdekleri ayrıştırılmaktadır. Teknoloji gerektiren bir takım işlemlerden sonra yağ elde edilir. Üzüm çekirdeği yağının elde edilmesi öbür yağlara nazaran daha güçtür. Üzüm çekirdeği yaklaşık %10-12 oranında sabit yağ içerir. Üzümün türüne ve yetiştiği bölgenin iklim koşullarına göre bu oran değişkenlik gösterebilir.

Üzüm çekirdeği bilinen en güçlü antioksidan. Yapılan bazı testlerde, E vitamininden 50 kat daha güçlü olduğu ortaya çıkmış. İlk Fransa'da keşfedildi Üzüm çekirdeği 40 yıldır Avrupa'da, özellikle üzüm bağlarının çokluğu ile bilinen Fransa'da etkili bir biçimde kullanılıyor. Üzüm çekirdeği antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucudur. Bu yönüyle kanserin engellenmesine yardım eder. Aynı zamanda kanser tedavisinde yaşanan olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu da saptanmıştır.

Üzümün Besin Değeri


100g üzümde aşağıdakiler bulunur:

Su: 84,29 g
Enerji: 57 kcal
Protein: 0.81 g
Toplam yağ: 0,47 g
Karbonhidrat: 13.93 g
Lif: 3.9 g
Kalsiyum: 37 mg
Demir: 0.26 mg
Magnezyum: 14 mg
Fosfor: 24 mg
Potasyum: 203 mg
Sodyum: 1 mg
Çinko: 0.11 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 6.5 mg
Riboflavin: 1.5 mg
A Vitamini, RAE: 3 µg
A Vitamini, İÜ: 67 İÜ
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g

Üzüm Çekirdeğinin Faydaları


Anti-aging etkisi üzüm çekirdeği damarları yenilediğinden kaynaklı da anti-aging etkisine sahip. Yenilenen damarlar yaşlılığı geciktirmektedir. Bu sayede cildinizde yaşanan yaşlanma belirtileri azalmaktadır. Uluslararası sertifikalı Organik Üzüm Çekirdeği Ekstraktinin içerdiği Proantosiyanidin, bilinen en güçlü etkisi antioksidant. Üzüm çekirdeğinin anti-oksidant etkisi E vitamininden 50, C vitamininden 20 kat daha fazla.

Uzmanlara göre vücudun anti-oksidant üretimi 25 yaşından sonra yavaşlamaktadır. Bu yavaşlamanın yol açtığı deformasyonları yok etmek için bilinen en kuvvetli anti-oksidant ise organik üzüm çekirdeği ekstraktıdı olduğu belirtilmektedir. Zayıflamış kan damarlarını kuvvetlendirir. Yüksek tansiyon hastalarında kılcal damarları güçlendirdiği görülmüştür. Gözlerde var olan kılcal damarlarda kan dolaşımını kuvvetlendirmektedir ve gözün saydam tabakasını korumaktadır. Devamlı bilgisayar kullananların göz sağlığını korumaları için de uzmanlar tarafından önerilmektedir.

 Üzüm Çekirdeği Yağı


Üzüm çekirdeği yağı barındırdığı E vitamini ve omega 6 kolesterol sağlığı bakımından faydalıdır. Günde bir avuç kuru üzüm tüketilerek de üzüm çekirdeği tüketilebilir. Üzüm çekirdeğinin bu tür kullanımı dışında kozmetik alanında kullanılan şekilleri de bulunmaktadır (üzüm çekirdeği kremi, şampuan, sabun gibi). Kara üzümü ya da kurusunu yerken çekirdeklerini çiğneyin, bu şekilde etkisi de artmış olacaktır. Üzüm çekirdeği gibi kabuğu da proanthosiyanidin barındırmaktadır. Yaban mersini (çay üzümü, çoban üzümü) ve şarap da proantosiyanidin açısından zengindir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır


Üzüm çekirdeği yağı cilt için koruyucu etkilerde bulunur. Değerli bir cilt bakım üründür. Üzüm çekirdeği yağının faydaları cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt sarkmasını önleyicidir. Aromaterapi de masaj yağı olarak kullanılır. Üzüm çekirdeği yağı masaj yağı olarak, saç vücut el dudak kremlerinde ve güneş yanığı ürünlerinde kullanılır. Masaj olarak eklem ağrılarında kullanılması  üzüm çekirdeği yağının bir diğer faydasıdır. Saç dökülmesini önleyici etkisi vardır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)