Üzerlik Otu (Peganum harmala)


Üzerlik otu (Peganum harmala), Nitrariaceae familyasından Afrika, Asya ve Amerika'nın sıcak bölgelerinde yetişen bir bitki türüdür. Üzerlik, tek tek beyaz çiçekli, çok dallı bir bitkidir. 35 cm kadar uzayabilen, çok yıllık, otsu bir step bitkisidir. Çiçekleri yeşilimsi beyaz bir renge sahiptir. Meyvesi basık küre şeklinde bir kapsüldür. Tohumlarının barındırdığı harmalin, harmin, harmalol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddesidir. Bende bu yazımda üzerlik otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, zayıflatır mı, neye yarar, zararı var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Üzerlik Otu Özellikleri




Antik Mısırlıların da nazara karşı bu bitkiden yararlandıkları, tütsü yaptıkları ve Kuzey Afrika ülkelerinde bu geleneğin bugün dahi devam ettiği bilinmektedir. Mısır’da var olan aktarlarda üzerlik tohumu yağı afrodizyak ve kara büyüye karşı kullanılmak üzere satılmaktadır. Fas’ta da tohumlar tıbbi ve büyüsel etkinliklerde kullanılır. İran’da Zend-Avesta dininde soma adıyla geçen ve Şaman rahiplerince törenlerde kullanılan bitkinin üzerlik olduğuna ilişkin çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Günümüzde Anadolu’da da aynı inanış sürdürülmekte ve nazara karşı üzerlik tohumu yakılarak kullanılmaktadır.

Üzerlik  Otu Faydaları


Çoğunlukla tohumları kullanılır. Tohumlarında hamin, harmalin, peganin gibi alkaloitler bulunmaktadır. Kurt düşürücü ve narkotiktir. Halk arasında egzama, basura karşı ve tütsü olarak kullanılır. Bel ve baş ağrılarını dindiriyor, gözleri kuvvetlendiriyor, kalp çarpıntısını önlüyor, sinirleri teskin ederek, histeriye iyi gelmektedir.

Nefes yolları hastalıklarına karşı da etkili olan üzerlik otu çayı, kan pıhtılaşması, damar tıkanması durumlarda da etkili oluyor. Ayrıca bayılma, sersemleme, yorgunluk ve halsizlik ile adale zafiyetine iyi geliyor. Rahim kaslarını kasıcı etkileri ile adet söktürücü olarak faydalıdır. Romatizma varis baş ağrısı kalp çarpıntısı ve nefes darlığına iyi gelir. Antioksidan ve anti tümör etkileri ile kansere karşı koruyucu ve kanser tedavisini destekleyicidir.

Üzerlik Otu Nasıl Kullanılır


Antidepresan etkileri ile depresyon tedavisinde yararlı olabilir. Parkinson hastalığına ve uykusuzluğa karşı faydalıdır. Romatizma, varis, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve nefes darlığına iyi gelir. Sıtma mikrobuna karşı da faydalıdır. Antioksidan ve anti tümör etkileri ile kansere karşı koruyucu ve kanser tedavisini destekleyicidir.

Üzerlik Otu Çayı


Bitkinin tıbbi maksatlı kullanılan kısımları tohumlarıdır. Üzerlik tohumu kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabileceği gibi kavrulduktan sonra bala karıştırılarak yenebilir ve ya suyla beraber içilir. Üzerlik otu kırmızı boya elde etmek için de kullanılmaktadır. Üzerlik tohumu fazla tüketildiğinde bulantı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilmektedir.

Üzerlik Otunun Yan Etkileri


Özellikle aşırı miktarda tüketilmesi durumunda meydana gelebilecek üzerlik tohumu zararları kişilerle farklı problemlerin yaşanmasına neden olabilmektedir. Aşırı tüketilmemesi durumunda herhangi bir problem yaşamadan tüketilebilir. Bundan kaynaklı zaman içerisinde fazla tüketilmesi halinde kusma veya bulantı gibi problemlerin yaşanmasına yol açabileceği için dikkatli olunması gerekmektedir. Aynı zamanda kişilerle farklı rahatsızlıkların olması durumunda tüketilmesi rahatsızlıklara karşı farklı durumların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.

Alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bundan kaynaklı kişilerin bu durumda daha dikkatli hareket etmesi de herhangi bir problem yaşanmaması için doktor kontrolünde uygulama yapması gerekmektedir. Kişilerde tüketim sonrasında yaşanabilecek her türlü probleme karşı uzman desteği görmesi gerekir. Özellikle sorunsuz şekilde tüketilebilmesi için doktor gözetiminde tercih edilebilecek bitkiler arasında yer alır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)