Üvez Ağacı ve Meyvesi (Sorbus)
Kışın vücut direncini güçlü tutabilmek ve hastalıklardan korunmak adına C vitamini tüketimi oldukça önem arz etmektedir. Üvez bitkisi meyvesi de bu noktada oldukça etkilidir ve size yardımcıdır. Son dönemlerde insanlar tarafında oldukça merak edilen üvez bitkisi meyvesinin faydalarına ve özelliklerine değinme gereği duydum. Bu yazımda üvez ağacı nedir, faydaları nelerdir, üvez yaprağının faydaları nelerdir, bağırsaklara iyi gelir mi, neye iyi gelir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Üvez Ağacı ve Meyvesinin Özellikleri
Üvez (Sorbus), gülgillerden, 15 metreye kadar büyüyebilen orta boylu, Mayıs-Haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve kışın yaprağını döken bir ağaçtır. Güneşli ve yarı güneşli bölgeleri sever.tek başına yasayan grup olarak bulunmayan bir türdür. Yaprakları 7-11 çift yaprakçığa parçalanmışlardır. Meyveleri 10-20 mm çapında, küre veya armut şeklinde, yeşilimsi sarı veya kırmızımsı-esmer renkli olup, buruk lezzettedir.
Türkiye’de 11 kadar üvez türü bulunur. Sarbus aucuparia türü kus üvezi olarak bilinmektedir ve Kuzey Anadolu’da yaygındır. Sorbus domestica türü (üvez) Karadeniz bölgesinde doğal olarak yayılış gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirilir. Marmara ve Karadeniz bölgelerindede yetişmektedir. Bölgesi. Meyveleri parasorbinik asit, malik asit, sekerler (sorbos) sorbitanik asit, pectin karotensid ve vitamin C ihtiva eder.
Üvez Meyvesinin Faydaları
Meyveler C vitaminince zengin olduğu için onlardan şurup ve ekstraktları hazırlanarak kullanılabilir. içeriğinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttırır), sorbitan asidi (altı değerli alkol, karaciğeri güçlendirir), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini (antioksidant), amygdalin (bazı türlerinde az olarak rastlanır), uçucu yağlar ve renk maddesi olarak antosiyanin (bağırsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıcı özelliklere sahiptir) maddeleri içeriğinde barındırmaktadır.
Üvez Meyvesi Nasıl Kullanılır
Üvez meyveleri taze yenebilir. Üvez meyvesi C vitaminince zengin olduğu için şurup ve ekstraktları hazırlanarak kullanılabilir.
Bedeni ve zihni gücü artırır. Kan yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kanı temizler. Şişmanlıkta faydalıdır. Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliğine yardımcı olmaktadır. Nekahat devresinin kolayca atlatılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Besleyicidir.
Üvez Meyvesinin Yan Etkileri
Üvez meyveleri çiğ tüketilmemesi gerekmektedir. Özel olarak fazla miktarlarda tüketildiği zaman zehirlenmeye yol açabilmektedir. Aynı zamanda aşırı güçlü ve acı bir tadı vardır. Bununla beraber, pişirdikleri zaman, barındırdıkları parasorbik asit olarak adlandırılan toksik madde, vücut için iyi olan sağlıklı skorbik aside dönüşmektedir. Bundan kaynaklı üvez meyvelerini tüketmeden evvel pişirmek önemlidir. Daha sonra bu meyveler jöle ve reçel yapmak için kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder