Tere Tohumu


Tere tohumu ülkemiz coğrafyasında yetiştirilen, pahalı olmayan, doğal bir bitki. Maalesef ki ara sıra soframızda yalnızca ağız tadı, iştah açıcı biçiminde kullanılabilir. Kaldı ki az bilinen ve az tüketilen terenin sağlık üzerinde son derece faydalı etkileri var. Tere tohumları yaklaşık olarak bir çörek otu kadar büyüklüktedir. Bende bu yazımda tere tohumu nedir, faydaları nelerdir, balla karışımının faydaları nelerdir, tiroide iyi gelir mi, haşimatoya etkisi nedir, tere otu nerede bulunur, neye iyi gelir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Tere Tohumunun Özellikleri




Tere tohumları buruk ve acı bir tada sahiptir. Tıpkı susam tohumları gibi küçük ama susam tohumlarına nazaran daha parlak ve daha kırmızıdır. Tere tohumunun öğütülümüş olarak kullanımı daha uygundur. Tere tohumu serbest radikallerin zararlarından hücrelerin korunmasına yardımcı olan vitamin A ve vitamin E gibi antioksidanları içerir. Tere tohumunun yapısındaki aktif maddeler (arachidic ve linoleik asit) hafıza güçlendirici olarak rol almaktadır.

Tere Tohumunun Faydaları


Metabolizmayı hızlandırır. Zayıflama maksatlı kullanılabilir. İştah açıcı özelliği vardır. Afrodizyak özelliği ile çok popülerdir. Sigaranın sebep olduğu zararlara karşı kullanılır. Vitiligo’ya karşı kullanılır. Saç dökülmesine ve kepeklenmeye karşı tere tohumu suyu kullanılır. Kuvvet vericidir. Tere tohumunda vücutta kolayca emilebilen ve oksijen taşıyıcı molekül olan hemoglobinin yapısında yer alan diyet demir minerali bulunmaktadır. Bunun anlamı tere tohumu hemoglobin düzeyini artırmaya yardımcı olur. Düzenli bir şekilde alındığı zaman anemiyi hafifletmeye yardımcı olur. Tere tohumu demir emilimini arttırır. Bu faydanın elde edilebilmesi için C vitamini alınımından yarım saat tüketilmesi önerilmektedir.

Tere Tohumu Nasıl Kullanılır



Bir tatlı kaşığı tere tohumu, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılarak sabahları aç karnına yenir. Üzerine bir bardak sıcak su içmek etkisi hızlandıracaktır. Bu kullanım zayıflamayı hızlandırır.

Saç dökülmesine ve kepeğe karşı kullanımı; tere tohumları bir kap içinde bol su ile kaynatılır. Süzüldükten sonra suyu ile baş yıkanır. Yine taze terenin sıkılarak çıkarılan su ile başa masaj yapmak iyi gelir. Guatr için kullanımı; Öğütülmüş tere tohumları bir fincan toz şekere bir kaşık katılır. Günde üç çorba kaşığı kullanımı yeterlidir.

Tere Tohumu Tüketimi


Tere tohumu bala katılarak tüketilebilir ve üzerine sıcak su içilmesi gerekir. Tadı çok da iyi olmadığından kaynaklı bu şekilde tüketilmesi önerilen yöntemdir aslında. Örneğin 1 tatlı kaşığı tere tohumunu 1 kaşık balın içine katılarak tüketilebilmektedir.
Bal yerine de tere tohumu yoğurda da karıştırılarak da tüketilebilmektedir.
Şu konuyu atlamamamız gerekir ki her şeyin fazlası zarara yol açacaktır. Bundan kaynaklı tere tohumu da dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Tere Tohumunun Zararları


Troid problemi varsanız tere tohumunu asla doktorunuza sormadan önce asla tüketmemelisiniz. Bunun sebebi tere tohumunun troidleri normalin üzerinden çalıştırmasıdır. Tere tohumunun zayıflamak için faydalı olduğu düşünülmektedir. Fakat kontrol dışı ve bilinçsiz kullanım zayıflamaya yardımcı olmayacağı gibi daha tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. Aynı zamanda gaz problemlerine de yol açabilmektedir. Şunun da altını çizmek istiyorum ki, ülser hastalığı olan kişiler asla tere tohumu tüketmemesi gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)