Susam Otu - Susam Yağı (Sesamum İndicum)


Susam bitkisi, susam dik şekilde büyüyen, 30-125 santime kadar boylanabilen, bir yıllık bir bitkidir. Gövde kısmı oluklu ve tüylü bir yapıdadır. Ülkemizde yağ elde edilen bitkiler içerisinde önemli yeri bulunmaktadır. Susamın tohumları yaklaşık %50-60 oranında yağ barındırmaktadır. Aynı zamanda içeriğinde %25 protein barındırmaktadır. Susam bitkisinin besleyici değeri oldukça yüksektir ve lezzet bakımından çok tüketilen bitkiler arasında incelenmektedir. Bende yazımda susam otu nedir, faydaları nelerdir, susam yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yararları  nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Susam Otu Nedir




Susam (Sesamum indicum), pedeliaceae familyasında incelenmektedir ve bu bitki anavatanı Afrika olan bir bitki türüdür. Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı gerçekleştirilmektedir. Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilmektedir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylere sahiptir. Ülkemizde tarımı gerçekleştirilen yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri bulunmaktadır ve susam tohumlarında %50-60 yağ barındıran yazlık ve otsu bir bitkidir. Bileşiminde ayrıca %25 protein barındırmaktadır. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilir. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit, çörek gibi hamur işlerinin üzerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.

Susam Otu ile Diş Beyazlatma


Susam otu ile diş beyazlatıcı bir kür hazırlamak oldukça basittir. Susam otu kürü ile diş beyazlatmak için gerekli olan malzemeler:


  • 1 yemek kaşığı susam yağı 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu


Diş beyazlatmak için hazırlanabilecek doğal kürün hazırlanışı da oldukça basittir. Yukarıda sıraladığım iki malzemeyi güzelce karıştırınız ve 5 dakika bekletiniz. Sonrasında gazlı bez yardımıyla dişlerinize ve diş etlerinize masaj yaparak uygulayın. 2 dakika uygulamayı bekledikten sonra ağzınızı güzelce durulabilirsiniz. Hafta da 2 defa bu karışımı dişlerinize uygulayabilirsiniz ve gözle görülür etkiyi fark edeceksiniz.

Susam Yağı Nedir


Susam yağı veya susam tohumlarından elde edilen gingelly yağı, daha  az bilinen bitkisel yağdır. Esasında, normal bitkisel yağların en sağlıklı alternatiflerinden birisidir. Susam tohumları, esas olarak Afrika'da bulunan küçük sarımsı kahverengi tohumlardır, fakat Hindistan alt bölgelerinde de küçük çapta yetişmektedir.

Susam yağı son yıllarda oldukça fazla popülerlik kazanmıştır, çünkü elde edilmesi nispeten ucuzdur. Bununla beraber, bu yağ en iyi şekilde tohumlar tamamen olgunlaştığında elde edilir, yani dış kabuklar patlar. Sorun,  susam tohumlarının gerektirdiği manuel işlemdir, çünkü her zaman tedarikten daha fazla talep olacaktır.

Susamın Faydaları


İçerdiği yüksek oleik asit (Omega-9) oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya, ışığa karşı oldukça dayanıklı olup, cilde tatbikten sonra, güneş ışığı altında uzun süre bozulmadan kalabilir. güneşten koruma faktörü SPF 45 gibi oldukça yüksektir.Bu özellik susam yağı doğal bir güneş yağı olmasını sağlar.

Susam Yağının Faydaları


Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam, protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, mineraller ve B vitaminleri açısından çok zengin bir bitkidir. Ülkemizde bolca yetişen susam vücuda enerji verir. Aynı zamanda kansere karşı koruyucudur ve yaşlanmaya karşı antioksidan etkisi vardır. Solunum yolu hastalıklarını iyileştirdiği bilinen susam, göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir.

Vücuda enerji verir. Cinsel gücü arttırır. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir. Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur. Susam yağı safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Gaz söktürür. Karın ağrısını azaltır. Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır. Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur. Kemik erimesine karşı faydalıdır.

İçine az miktarda kakao yağı eklenerek sağlıklı ve hızlı bir bronzlaşma sağlanıp, güneşin tuzlu su ve rüzgarın ciltteki yıpratıcı ve yaşlandırıcı etkisi de azaltılmış olur. Taşıdığı doğal lesitin, hem antioksidan maddelerin, hem de yağa eklenen diğer maddelerin ciltten kolayca ve derinlere kadar emilmesini sağlar. Böylece cildin yaşlanmasını engeller, kalıcı bir nem oluşturur. Susam tohumları ve tohumlardan elde edilen yağ kullanılır.

Susam Nasıl Kullanılır


Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar, hem kış aylarında üşümeyi engeller. Soğuk havada vücut direncini artırmak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahini bol tüketmekte fayda var. Emziren anneler, sütü arttırmak için 150 gr. ezilmiş susam, 1 kilo bal ve 100 gr. çörek otu karıştırarak bir gün içerisinde üç kaşık yemelidir.

Özellikle A, B ve E vitaminleri bakımından zengin, omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içermesi susam yağının değerini bir kat daha artırmaktadır. Mineral olarak ise demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum, antioksidan olarak ise susam bitkisine kendi adını veren Sesamol, besamolin ve sesamin antioksidanları içermektedir.

Susam Yağı Faydaları ve Kullanımı


Kuru ciltleri yumuşatır, besler. Cinsel gücü artırmaktadır. Anne sütünü artırır. Ağrılı ve düzensiz menstrüasyonu normale döndürmektedir. Dahili kullanımda kabızlığı önler. Şeker hastalarının dostudur. Selülitlere uygulandığında oluşacak farklılıkları görebilirsiniz. Romatizmaya karşı şifalı bir yağdır.

Artroz ve kireçlenmelerde eklemlerin kuvvetlenmesini sağlar. Barındırdığı lesitin ve diğer maddeler ciltte uzun süre bozulmadan kalabilir. Bu sayede cildin erken yaşlanmasını engeller. Susam yağının mantarlara karşı da savaş açtığı bilinmektedir. Vücutta bulunan saç, tırnak, kaş, kirpik gibi yapıları güçlendirici, varsa kırıkları iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Bunun için masaj şeklinde uygulanmalıdır.

Susam Yağı ve Saç Bakımı


Susam yağı geleneksel olarak  saç sağlığını iyileştirmek için kullanılmaktadır. Susam yağının biyoaktif bileşenleri üzerinde gerçekleştirilen bir çalışma, siyah susam yağının doğal saç renginin korunmasına yardımcı olabileceğini ve saç dökülmesini en aza indirgeyebileceğini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda, gingelly yağının anti-bakteriyel etkileri kafa derinize veya saçınıza saldırabilecek patojenleri veya yabancı cisimleri gidermeye yardımcı olabilmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)