Sultan Otu (Bingelkraut)


Sultan otu (bingelkraut) ; sütleğengiller familyasında incelenmektedir ve aşağı-yukarı 40-50 cm boylarında, bir ve ya daha çok yıllık, otsu bir bitkidir. Dişli kenarlı, açık yeşil, mızraksı yapraklar gövdeye karşılıklı dizilmişlerdir. Bende bu yazımda sultan otu nedir, sultan otu ne işe yarar, nerede yetişir, basura iyi gelir mi, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sultan Otu Nedir




Haziran-ekim aylarında yeşilimsi sarı salkım halinde çiçekler açmaktadır. İki gözlü kapsül halinde bulunan meyveler kahverengi yapıdadır. Diğer adları yer fesleğeni, parten, parşen, köpek lahanasıdır. Bitkiden mavi ve ya menekşe rengi boyar madde elde edilmektedir.


Sultan otu bitkisinin toprak üstü kısımları metilamin ve trimetilamin gibi saponinler barındırdığından kaynaklı zehirlidir. Hayvanların zehirlenmesine neden olabilmektedir. Özellikle atlar bu bitkiden fazla tüketirlerse bir hafta sonra kabızlık ve kanlı ishalle meydana gelen zehirlenme sonucunda ölebilmektedir. Zehir etkisi bitki kuruduğunda da geçmemektedir.

Sultan Otunun Faydaları


Sultan otu gecikmiş olan regl kanamasını destekler rahim hastalıklarını güvende tutmaktadır. Çiçek ve yaprakları gül yağı ile kaynatılıp, gözde yaşanan şişlere lapa olarak uygulanırsa, göz şişlerini dağıtıp, ağrısını almaktadır.
Çiçek ve yaprakları gül yağı ile kaynatılarak, gözlerde var olan şişlere lapa olarak uygulanırsa, göz şişlerini dağıtıp, ağrısını alır. Ölçülü ve hekim denetiminde olmak üzere kadın hastalıklarında, kabızlık giderici, idrar söktürücü olarak ve zayıflama için kullanılabilmektedir.

İstenmeyen Tüylere Sultan Otu


Sultan otu tozunu kullanacağınız kadarını bir kaba ekleyin ve su ile karıştırın. Krem haline gelince tüylerden kurtulmak istediğiniz bölgeye topikal olarak uygulayın. 2-3 dakika bekledikten sonra lif yardımıyla hafif hafif sürtün. Tüylerin kolaylıkla temizlendiğini gözlemleyeceksiniz. Sultan otu yağı tüy sayısında ve çok ciddi ölçüde seyrelme ve azalma yaşanacaktır. Fakat dikkat, sultan otu zehirli bir bitki olduğundan kaynaklı rastgele kullanmamalı ve mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)