Spirulina Yosunu


Günümüzde bir çok doğal bitki ve meyvenin faydaları oldukça popülerdir. Artık günümüzde insanlar doğal ve organik bitkilerin tıbbi etkilerinden yararlanmak istiyorlar. Bende bu yazımda çok da popüler olmayan spirulina yosununa değindim. Yazımda ayrıca spirulina yosunu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, sağlığa etkileri nelerdir, spirulina yosunu kilo aldırır mı, içeriğinde neler vardır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Spirulina Yosunu Nedir




Spirulina,mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türüdür. İlk keşfi (1524 yılı) Azteklere dayanan spirulina, fotosentetik canlıların torunu olarak kabul edilir. Mavi-yeşil renkli, mikroskobik ölçülerde, iplik (helezonik) şeklinde bir algdir. Alkali sularda serbest yığınlar halinde bulunur (su yosunu).

Eşeysiz olarak bölünerek çoğalırlar. Spirulina’nın doğal ortamı Meksika’da Texcoco Gölü, Afrika’da Çad Gölüdür. Spirulina’yı ortalama 20-30 cm derinliğe sahip sığ ve özel havuzlarda yetiştiriyoruz. Çukurova Bölgesi güneşli gün sayısının fazlalığı (ortalama 300 gün / yıl) ve ılıman iklimi ile Spirulina üretimi için son derece uygundur.  Bu özel havuzlara besin ve karbondioksit girdisi sağlayarak güneşle birlikte fotosentez yapmaları sağlanmaktadır. Spirulina koyu yeşil rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır.

Spirulina Yosununun Besin Değeri


Spirulina, bilinen protein kaynakları içerisinde en yüksek protein(%60-70) içeren doğal bir besindir. Vitaminler(provitamin A, B12) ve mineraller(Fe, Ca, Mg) ile doğal pigmentler(Yeşil Klorofil, fikosiyanin, karotenoidler) açısından da çok zengindir. Selüloz çeperinin olmamasından dolayı çok kolay sindirilebilir. Toksik özelliği bulunmamaktadır. Oldukça zengin bir klorofil kaynağıdır. Bulunduğu su ortamını veya yetiştiricilik havuzlarını koyu mavi-yeşil renge çevirir. Protein, mineral ve vitaminler açısından zengin; bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.

 Spirulina Yosunun Faydaları


Şeker hastalığı ve anemi gibi hastalıklarla mücadelede ve hava kirliliğinin bünye üzerinde yarattığı zayıflatıcı etkilerin önüne geçilmesinde önemli katkılar sağlar. Antioksidan unsurlar içerdiği için, yaşlanmanın yanı sıra, kanser, artirit, katarakt gibi sağlık sorunlarının da temel bir faktörü oldukları düşünülen oksijen bazlı radikal hücrelere karşı da bağışıklık kazandırıcı etkisi bulunmaktadır. Dahası, spirulinada bulunan gamma-linolenik asit yağ birikintilerinin çözülmesine yol açar, kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde yardımcı olur ve kötü kolesterolü düşürür. Spirulinada bulunan sulfolipidlerin aynı zamanda böbrek toksisitesini azaltır ve radyasyon kaynaklı hastalıklarının şiddetini azaltır.

Sinüs Sorunlarına İyi Gelir


Alerjik rinit olarak bilinen spirulina, birçok araştırmaya göre, insanların sinüs problemleri yaşamalarına yol açan iltihabı azaltarak vücuda fayda sağlamaktadır. Spirulina kaşıntı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık azaltmada oldukça etkilidir.

Spirulina Yosunu Maskesi


Spirulina yosunu cilt maskesi olarak kullanılabilmektedir.Bu maske o kadar doğaldır ki ister cildinize sürebilir isterse yiyebilirsiniz. Bu maskeyi çocuklarınızdan uzak tutmayınız! İlk kullanımda cildinizin rahatladığını, canlandığını ve parladığını gözlemleyeceksiniz. Spirulina, doğal bir gıda desteğidir. Günlük beslenmeye takviye olarak kullanılmasının yanı sıra diyetlerde de tercih edilmektedir. Günlük alınan 3-6 tablet spirulina, tokluk hissi vermede ve diyet süresince alınamayan besin elementlerinin karşılanmasında önemli rol oynamaktadır.

Spirulina Yosunun Yan Etkileri


Spirulina yosunu pek çok faydasının yanında olası yan etkileri de vardır. Dışarıdan bulaşabilecek çok fazla mikroorganizma var ve bu durum spirulina yosununun sorunlu bir yapıya kavuşmasına neden olmaktadır. Zira dışarıdan bulaşan organizmalar tam anlamıyla doğal durumla alakalıdır.

Bunun haricinde bildirilen alerjik durumlar da mevcut. Bundan kaynaklı diğer supplementler gibi tamamen güvenilir olarak düşünmek doğru değildir. Spirulina kullanmadan önce kesinlikle dozajlama ve alerjik durumları doktorunuza bildirmek zorundasınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)