Siyah Hardal (Brassica: Sinapis nigra)


Siyah hardalın sağlığa faydaları arasında kas ağrıları, sedef hastalığı , saçkıran, kontakt dermatit ve solunum yolu rahatsızlıkları tedavisi bulunmaktadır. Hardal bitkisinin farklı bölümlerinin kanseri önlemede, diyabeti dengelemede ve vücudun detoksifikasyonunda faydalı olduğu ortaya konmuştur. Aynı zamanda zehir itici özelliklere sahiptir, sinirlere terapötik etkiler uygular ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Sağlıklı cilt ve saç yapısını destekler, kolesterolü düşürücü etkidedir ve menopoz döneminde kadınlar için harika bir bitkidir. Bende bu yazımda siyah hardal nedir, siyah hardal yutmanın faydaları nelerdir, zararları nelerdir, siyah hardal tohumunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir, etkileri nelerdir, dopamin salgılanmasına etkisi nedir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Siyah Hardal Nedir




Kara hardal (Brassica: Sinapis nigra); Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasında incelenen bir bitkidir ve tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü bulunmasının yanında üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılmaktadır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılımaktadır. Kara hardal; Avrupa ve Asyada yabani ve yaygın olarak yetişen, sağlığa yararları bilindiğinden en az 2000 yıldır tarımı da yapılan, türlerine göre 30 cm. ile 5 m. arasında boylanabilen bir yıllık dayanıklı otsu bitkidir.

Türkiyede yetişen üç önemli türü Kara hardal (Brassica: Sinapis nigra), Esmer hardal (Brassica: Sinapis juncea) ile Ak hardal (Brassica: Sinapis alba)dır. Bunlardan sağlığa faydalı etkileri en fazla olan Kara hardalın anayurdu Akdeniz havzası ve ya Batı Asya'nın ılıman bölgeleridir. Kullanılan kısımları tohumları ve tohumlarından elde edilen bir yağdır. Bitkinin yaprakları dökülmeye başladığında meyve salkımları toplanmaktadır. Bunlar 15 gün kadar gölgede kurutulduktan sonra tohumları alınır. Hardal tohumlarında müsilaj, yağ, sinapin, sinigrin isimli glikozit ve mirozinaz fermenti vardır. Çok eskiden beri tıbbi anlamda kullanılmaktadır.

Kara Hardalın Faydaları


Kara hardalının etkileri arasında terleticidir. Ateşlilik hali, soğuk algınlığı, grip ve bronşitin atlatılmasına yardımcı olur ve midevidir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırıcı bir etkidedir. Mayasıla karşı da etkilidir. Beyne veya akciğerlere kan hücum etmesi hallerinde faydalıdır. Bronşit ve zatürreden doğan şikayetleri giderir. İç organlarda biriken kanı dışarı çeker. Sofrada kullanılan hardal ise hazmı kolaylaştırıp, kabız olmayı önler.  Hardal tozu buruna çekilirse burun tıkanıklığını giderir.

Küçük, küremsi biçimli kırmızımtırak kahverengi tohumlaıi, yakıcı kokulu ve tahriş edicidir. Verimli ve suyu iyi akıntılı toprakları seven kara hardal bitkisi, tohumuyla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kara hardalın tohumlarında yapışkan bitki sıvısı, yağ, sinapin ile sinigrin adli glikozit ve myrosin bulunmaktadır. Bu tohumlar ak ve esmer hardal tohumları ile karıştırılıp ezilir ve un haline getirilir, içine koruk suyu, sirke ile su, seker, tuz ve baharat katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, çeşni veren macun halinde tüketilir.

Menopozun Etkilerine İyi Gelir


Kara hardal menopozal dönemde kadınlar için hayati öneme sahiptir. İçeriğinde barındırdığı kalsiyum ile beraber magnezyum kemik sağlığını destekler ve menopoz ile ilişkili kemik kaybını önlemektedir. Kemiklerde var olan düşük magnezyum içeriğinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır ve menopoz dönemindeki kadınlarda osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kara Hardal Kürü


Tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, kara hardalın temmuz ayından başlayarak olgunlaşan tohumları, bitki kökünden kesilip güzelce kurutularak ve dövülüp silkelenerek toplanır. 120 gram taze öğütülmüş siyah hardal tozu, 45 derecelik ılık suyla lapa hale gelene kadar karıştırılır. Bu karışım ağrıyan yerlerin üzerine bir tülbent yardımıyla 1 dakika süreyle uygulanır. 1 çorba kaşığı hardal tozu üzerine 1 litre kaynar su dökülüp, 5 dakika süreyle demlendirilerek çayı hazırlanır. Hardal yağı, eklem ağrıları ve romatizmaya karşı haricen sürülür.

Kara Hardal Çayı


1 talı kaşığı kara hardal tozu üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 5 dakika süreyle demlendirilip infüzyon hazırlanmaktadır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak tüketilir. Kara hardal romatizma ağrı ve yanıkları hafifletir. Artride (eklem iltihabı) karşı etkilidir. Kan dolaşımını uyarır.

Hardalın Besin Değeri


Hardal bitkisi, çeşitli tüketilebilir bölgeleriyle, bütün faydalı bileşen gamını içermektedir. Bitkisinin tohumları kalsiyum , magnezyum , fosfor ve potasyum gibi zengin bir mineral kaynağıdır. Bununla beraber, iyi bir diyet folatı ve A vitamini kaynağıdır.

Hardal yaprakları potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi mükemmel bir temel mineral kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir magnezyum ve diyet lifi kaynağıdır . Hardal muazzam vitamin içeriği zenginliği, bol miktarda A vitamini ve folat, K vitamini barındırır ve C vitamini bakımında da yeteri kadar bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)