Sinirli Ot (Plantago Lanceolata)


7 cm ve 90 cm arasında uzayabilen sinirli ot, ülkemizde ve dünyanın pek çok bölgesinde kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Uzun yıllar yaşayabildiğinden kaynaklı “ölümsüzlük otu” da denmektedir. Dar yapraklı bir yapıya sahip olan sinirli ot ve geniş yapraklı sinirli ot olmak üzere iki çeşidi olan bu bitkinin yapraklarının rengi koyu tonlarda bir yeşildir ve şekil olarak mızrağa da benzetilmektedir. Bende bu yazımda sinirli ot nedir, plantago lanceolata nedir, neye yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, zayıflatır mı, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sinirli Ot Nedir




Sinirli ot (Plantago lanceolata), sinirli otgiller (Plantaginaceae) familyasında incelenmektedir ve yaygın bir bitki türüdür. Sinirli ot 10-50 cm boyunda çok yıllık, kökleri saçak biçiminde ve dikine yükselen bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde, kenarları bütün, ucu sivri, hafif tüylü, baştan uca doğru 5-9adet ana damardan oluşur, koyu yeşil renkli yapraklardır. Çiçekleri bir sap üzerinde bir silindir veya küre şeklinde çiçek demeti bulunur. Meyveleri 3-4 mm büyüklüğünde yumurta şeklinde içinde iki adet tohumları bulunur ve tohumları uzunca ve de siyahımsı renktedir. Büyük Sinirli otun farkı yapraklarının geniş olmasıdır, takriben 8-12cm uzunluğunda,5-9 cm eninde yumurta şeklinde kenarları hafif dalgalıdır.

İçeriğinde;  acı maddeler, demir, fosforik asid, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, tanen, A ve C vitaminleri.. Acı maddeler, demir, fosforik asit, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, tanen, A ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Sinirli Otun Faydaları


Yaraları iyileştirir. Ciğerden gelen kanı keser. Göğüs ağrısına karşı kullanılır. İdrar söktürür. Nasırların sökülmesinde kullanılır. Sinirli ot solunum yolları rahatsızlıklarında fayda sağlar. Öksürük, tahrişli öksürük, bronşit, nefes darlığında kullanılır. Ayak parmakları arasındaki pişiklere iyi gelir. Parmak arasındaki iltihaplı dolamaya karşı kullanılır. Sivrisinek, arı ve benzeri böceklerin sokmasına karşı etkilidir.

Sinirli Otu Nasıl Kullanılır


Sinirli ot cinslerinin tümü, kök, sap, yapraklar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere kullanılır. Başka hiçbir eşdeğer bitkinin yapamayacağı bir biçimde, kanı, akciğeri ve mideyi temizler. Bu yüzden az veya kötü nitelikli kana, zayıf akciğerlere ve böbreklere sahip kişiler, ve sürekli zayıf kalanlar onu kullanmalıdırlar. Akciğer astımında ve bronşiyal astımda, sinirli ot ve kekik otu eşit karışımı kullanılabilir. Böyle bir çay harmanı, karaciğer ve mesane rahatsızlıklarında da çok yararlıdır.

Sinirli Otu Çayı


Nefes yolları rahatsızlıklarında fayda sağlar. Öksürük, tahrişe yol açan öksürük, bronşit, nefes darlığında kullanılır. Ciğerden gelen kanı keser. Göğüs ağrısına karşı kullanılır. Kullanım Şekli - Çay : Bitkiden 1 çorba kaşığı yaprak 0,5 litre kaynar su ile haşlanarak 10-15 dakika demlendirilir ve süzülerek içilir.


Sivrisinek, arı ve benzeri böceklerin sokmasına karşı oldukça etkilidir. Ayak parmakları arasında yaşanan pişiklere oldukça iyi gelmektedir. Parmak arasındaki iltihaplı dolamaya karşı kullanılır. Kullanım Şekli : Sinirli ot yaprağı ezilerek sorunlu yere bağlanılır. Ya da öz suyu çıkartılarak sürülebilir.

Sinirli Otu Yan Etkileri


Sinir otu, alerjik ve hassas bünyeye sahip olanlara, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlara önerilmemektedir, bunun altını çizmek gerekir. Özel olarak ciltte yaşanan kızarıklık, kaşıntı, deride döküntüler oluşturma gibi etkileri olabileceğinden taze şekilde kullanmaktansa kurutulmuş halinin kullanılmasının daha doğru olduğu da altı çizilmesi gerekilen diğer konudur. Her tedavi maksatlı kullanılan doğal bitkilerin kullanımından olduğu gibi herhangi bir ciddi, kronik bir rahatsızlığa sahipseniz sinir otu da dahil olmak üzere hiçbir doğal ürünü doktorunuza danışmadan önce, onun önerisini almadan tedavi maksatlı olarak kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)