Sinemaki Çiçeği


Somali, Mısır, Sudan, Hindistan ve Ortadoğu’da doğal şekilde yetiştirilen sinameki, Cassia sınıfında bulunan ağaçlara verilen genel bir isimdir. Sarı renkli çiçeklere sahip olan sinameki, bilinen aşağı yukarı 400 civarında farklı türlere sahiptir. Sinameki birçok ilacın içerisinde bulunmaktadır. Piyasada sıvı, toz ve tablet şeklinde satılmaktadır. Aynı zamanda sinamekini tüm aktarlardan da temin edebilirsiniz. Bende bu yazımda sinameki nedir, neye yarar, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, zararları var mıdır, nasıl tüketilir, sinameki çayını kimler tüketir, zayıflatır mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sinameki Çiçeği




Sinameki, Sıcak bölgelerde yetişme ortamı olan sarı çiçeklere sahip olan, bir metreye kadar uzayabilen, çalı şeklinde bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetişen sarıçiçekli, bir metreye kadar boylanabilen, çalı şeklinde bir bitkidir. iki çenekli çiçekli bitki familyalarından baklagiller (Fabaceae) içinde sınıflanan Cassia cinsinin türlerini, bu türlerin meyvelerini ve bu türlerin bazılarından elde edilerek tıpta laktasif olarak kullanılan bitki türüdür. Ayrıca cassia, defnegiller (Lauraceae) familyasının tarçınla yakın akraba olan türdür. Sinameki ve şahtere otu vücuttaki yakıcı sıvıları yumuşatıp inceltir.Sinameki, tereyağı ve bal ile karıştırıldıktan sonra kullanılırsa, sade olarak kullanılmasından daha iyi olur. Zira yağ ve bal sinamekiyi ıslah eder ve 1 sinamekinin ishal edici özelliğini de artırır.

Sinemaki Otunun Faydaları


Sinamekinin modern tıpta ve geleneksel kullanımda en belirgin özelliği müshil etkisiyle kabızlığı gidermek ve bağırsakları yumuşatmak içindir. İştah kestiği için diyet yapanlar tarafından kullanılır. Sinameki bitkisi kullanılarak üretilen kremler basur ve egzama tedavisinde harici olarak kullanılmaktadır. Kolonoskopi öncesi bağırsakların tamamen temizlenmesi için tavsiye edilebilir. Bağırsaklardan su emilimini engelleyerek sulu ve yumuşak dışkılamayı sağlayan, çok etkili bir müshil olan sinameki idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Damarları açar. Sinirleri gevşetici özelliği ile sakinleştirir ve ağrıları hafifletir.

Kabızlığa İyi Gelir


Bir müshil olarak kullanılabilen, sinameki çayı kabızlığı gidermek için oldukça etkilidir. Sinameki çayı, insanların dışkılarının daha hızlı bir şekilde atması için kolonun kaslarını uyarmaktadır. Sinameki yaprağı bağırsak hareketlerine yol açan kasılmalara yol açmak için bağırsak duvarlarına etki yaratmaktadır. Kolonun su emmesine yardımcı olarak dışkıyı yumuşatmaktadır. En şiddetli kabızlık sorunlarına daahi etkili bir şekilde tedavi sunmaktadır.

Sinemaki Otu Nasıl Kullanılır


Soğuk yada sıcaktan dolayı çatlamış ciltlere iyi gelmekte. Kasları, adaleleri açar. Şaça olan faydası ise; saçların çıkmasını sağlar, gürleştirir. Bit oluşumunu önler. Şahtere otu ve sinameki vücutta bulunan yakıcı sıvıları yumuşatma özelliğine sahiptir. Safrayı ve balgamı söktürmekle beraber mafsalların en uç noktalarına kadar işler.

Sinemaki Çayı


Yaprakları kaynatılıp çay gibi içilir. Sinameki çayı kabızlıkta kullanılır. Sirke ile kaynatılıp saç derisine sürülürse dökülmesini önler. Bu karışım egzama ve yaralara karşı da faydalıdır.

Sinameki kullanımı 3 gr sinameki yaprağı soğuk suda bir ya da iki saat bekletilerek içilir. Eczanelerde tablet olarak da satılmaktadır. Kabızlık sorunu yaşayanların kısa süreli kullanımı tavsiye edilen bitkidir. Bir haftadan fazla kullanılması önerilmez. Sinamekinin içeriğinde bulunan sennozit adlı madde bağırsağı uyarıcı etkisiyle boşaltım sistemini harekete geçirici etkinliktedir. Bu maddenin yüksek miktarda alınması ise sorunlara yol açar.

Bağırsak tembelliğine sebep olabilir. Kolit ve spastik kabızlığı durumlarında kullanımı iyi olmaz. Bağırsak mukozasını tahriş edebilir. İlaç emiliminde zorluk yaşatabilir. Aşırı kullanımında potasyumu azaltarak kalp kaslarını olumsuz yönde etkileyebilir. İçeriğinde bulunan sennozit adlı maddeden dolayı boşaltım sistemini harekete geçirici özelliği vardır bu yüzden kullanımında aşırı dikkat etmek gerekir.

Sinemakinin Yan Etkileri


Doğada var olan her bitki ve besinin faydaları olduğu gibi zararları da maalesef vardır. Bu zararlar ya yanlış kullanımdan kaynaklı yaşanır ya da fazla tüketildiğinden kaynaklı. Sinameki otu zararları da aşırı tüketimden kaynaklı yaşanmaktadır. Faydalarını görmek isterseniz zararları ile karşılaşmaktan sakınmak istiyorsanız, sinameki otu kullanımına oldukça dikkat etmeniz gerekir. İshal olan insanlar sinameki otunu kullanmaması gerekmektedir. Kullandıkları zaman vücudumuzda fazla su kaybı olacağından kaynaklı olumsuz sonuçlar doğurabilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)