Şeker Pancarı (Beta vulgaris/saccharifera)
Pancar bir bitkidir ve pancarın kökü doğal ilaçlarda kullanılır. Pancar kökü ve yaprakları da sebze olarak yenir. Pancar, karaciğer hastalıklarının ve yağlı karaciğerin tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Şeker pancarı beyaz yumru şeklinde uca doğru sivrilen bir köke ve yeşil saplara sahip yapıdadır. Şeker pancarının yetişme süresi tam anlamıyla olgunlaşması hesaba katıldığı zaman 2 yıl kadar sürmektedir. Bende bu yazımda şeker pancarı nedir, kırmızı şeker pancarının faydaları nelerdir, şeker pancarının faydaları nelerdir, şeker pancarı nasıl tüketilir, zararları nelerdir, şeker yükseltir mi, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Şeker Pancarı
Şeker pancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasında incelenir ve 2 yıllık tarım bitkisidir. 1 yıl vejetatif organları, 2. yıl ise generatif organları gelişmektedir. Tohumları birleşik halde bulunmaktadır. Boyu yetiştiği yere, iklime ve türüne göre 85-180 cm arasında değişmektedir. Avrupa Birliği, ABD ve Rusya dünya üretiminde ilk üç sırayı alır. Ticari bir bitkidir. Dünyada şeker üretiminin %30'u şeker pancarından elde edilmektedir. Şeker pancarı ve kırmızı pancar en çok tüketilen türleridir. A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Şifa amacıyla kullanılan kırmızı pancardır.
Türkiye'nin 65 ilinde 7 bin 500 yerleşim bölgesinde, aşağı yukarı 450 bin çiftçi pancar tarımı yapmaktadır. Pancar tarımı, genel olarak İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde gerçekleştirilir. Ülkemizde, kamuya ait 25 şeker fabrikası, özel sektöre ait bir seker fabrikası ve 4 kooperatife ait şeker fabrikası vardır. Kamuya ait şeker fabrikaları özelleştirme kapsamındadır.
Pancarın Besin Değeri
Pancar ağırlıklı olarak su (% 87), karbonhidrat (% 8) ve liften (% 2-3) oluşmaktadır. Bir fincan (136 gram) haşlanmış pancar 60 kaloriden daha az barındırırken, 3/4 fincan (100 gram) çiğ pancar, aşağıdaki besin maddelerine sahiptir.
- Kalori: 43
- Su: % 88
- Protein: 1,6 gram
- Karbonhidrat: 9,6 gram
- Şeker: 6.8 gram
- Elyaf: 2.8 gram
- Yağ: 0,2 gram
Şeker Pancarının Faydaları
Kırmızı pancar, Karaciğerin muntazam çalışmasını sağlar. Sinirleri yatıştırır. Kalp sağlığını korur. Böbrekleri çalıştırır. Vücudu kuvvetlendirir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. Şeker hastalığı için faydalıdır. Vereme karşı korur. Yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.
Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Kansızlığı giderir. Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır. Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
Kırmızı Pancar Suyu
Bir bardak kırmızı pancar suyunun 24 saat boyunca tansiyonu düzenlediğinin belirlendiğini aktaran uzmanımız, araştırmada bir bardak kırmızı pancar suyunu içen gönüllülerin yüksek olan tansiyonunun bir saat sonra düştüğü tespit edilmiştir.
Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi yapımında kullanılır. Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır. Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının yanında, tedavi amacıyla da kullanılır. Kırmızı pancar kaynatılarak içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır. Şeker hastalığı olanlar şeker pancarını kullanmamalıdır.
Pancar Takviyesi
Pancar özü takviyeleri, pancarın tadını beğenmeyen ya da pancar suyu ya da pişmiş pancar hazırlamak için zamanı olmayanlar için hap şeklinde de temin edilebilir. Bu takviyeler, sebzenin bütün faydalarını, kullanımı kolay bir biçimde sağlar. Haplar, günde üç kez alınmakta ve pancarın tüm besin maddelerini temin etmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder