Sedef Otu (Ruta Graveolens)


Bilimsel oalrak 50 Sedef otu türü bulunmaktadır. Ancak bunlardan yalnızca birkaç tanesi şifa maksadı ile kullanılmaktadır ve en çok bilinen ve kullanılan türü kötü kokulu Sedef otu; R.graveolens L ve az miktarda da büyük sedef otu; R.chatepensis L., Day sedef otu; R.montana L. ve dar yapraklı sedef otu; R.angustifolia L. şeklinde bir çırpıda sayabiliriz. Ruta kelimesi eski Yunancada akıcı yapan, yardım eden ve kurtaran olarak Türkçe hale getirilmektedir ve graveolen kuvvetli kokan anlamına gelmektedir. Bende bu yazımda sedef otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, neye yarar gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sedef Otu Nedir




Sedef otu (Ruta Graveolens); sedefotugiller familyasında incelenen örnek bir bitkidir ve yaklaşık 60-100 cm. boylanabilen, çok yıllık çalı görünümünde, oldukça sık şekilde çatallaşan yeşil renkli ve gövdesi ve dalları yuvarlak yapıdadır. Bitki ikinci yılında odunsulaşmaktadır. Yaprakları birkaç defa yan yapraklara ayrılır ve ana yaprakları; oval veya mızrak şeklinde, kenarları bütün ve mavimsi yeşil renklidir, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Bitkinin yeşilimsi sarı renkli gösterişli çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Olgunlaşan çiçekleri siyah renkli ve hilal biçimli tohumlara dönüşür. Bitki, tohumuyla çoğalır ama ağır ağır gelişmektedir. Daha iyisi ilkbaharda bitkinin bölünerek ya da yaz sonunda gövde kalemleri alınarak çoğaltılmasıdır.

Sedef Otunun Faydaları


Sedef otu iştah açıcı özelliğiyle öne çıkmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır. Uyarıcı ve yatıştırıcıdır. Bağırsak solucanlarını düşürücü etkisi vardır. Rahim kaslarında kasılmalara neden olarak aybaşı halini düzenler ve kolaylaştırır. Bu etkisi düşüğe de sebep olabileceğinden hamilelikte kullanılmamalıdır. Kalp çarpıntısını giderir. Romatizma ve karın ağrılarına iyi gelir. Anne sütünü arttırır. Kandaki şeker oranını düşürmeye yardımcı olur. Kılcal damarları etkileyerek varislerde faydalı olur.

Antik çağlarda hastalıklara karşı yararlarıyla ün kazanan sedef otuna Latincede. hastalıktan kurtulma anlamına gelen Ruta adı verilmiştir. Midevidir. iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Yatıştırıcıdır. Spazmları çözer. Spazmla oluşan öksürüğü keser. Kalp çarpıntısı ve endişeden doğan sorunları en aza indirger, isteri durumunu yok eder. Regl söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Kadınlarda aybaşı dönemini kolaylaştırır ve düzene sokar. Aynı zamanda uyarıcı bir etkisi bulunmaktadır ve terleticidir. Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.

Sedef Otu Yağının Faydaları


Sedef otu esansiyel yağı, zehirli olduğundan kaynaklı, bir dizi zehir için panzehir görevi görmektedir ve zehirlenme belirtilerine karşı uygulanabilmektedir. Bununla beraber, hemotoksinler üzerinde değil, nörotoksinler üzerinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda, zehirli maddelerin yutulması halinde zehirlenmeye karşı koyma ve kusturmaya da yardımcı olabilir. Özellikle narkotik, zehirli yılan ısırıkları zehirlenmelerine karşı, böcek ısırmaları ve sokmalar gibi durumlarda faydalıdır.

Sedef otu esansiyel yağının toksik yapısı, bakterilerin öldürülmesinde ve bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi noktasında etkilidir. Ağız yoluyla alınması gerekiyorsa, normal olarak aleyhte yapılması önerilir, çok hafif konsantrasyonlarda ve bir doktor gözetiminde tüketilmelidir. Bakteriyel enfeksiyonlar, bağırsaklar ve idrar yolu gibi bakterilerin yanı sıra cildinizdeki bakterilerden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinden kurtulmanıza yardımcı olmaktadır.

Sedef Otu Nasıl Kullanılır


Ayrıca sedef otu romatizma ağrılarına karşı etkili olur. Karın ağrılarına karşı da etkilidir. Bu iki etkisinden yararlanmak için, taze sedef otu yaprakları parçalanıp elde ezilerek zeytinyağının içine konulur. Birkaç saat bekletilir. Böylece elde edilen eriyik daha sonra dıştan elle ovuşturularak problem yaşanan yerlere uygulanır. Sedef otunun taze yapraklarından birkaçı ağızda çiğnenirse, yüksek tansiyondan oluşan baş ağrısını geçirir. Sedef otunun yaprakları suda kaynatılıp dekoksiyonu gerçekleştirildikten sonra biraz sulandırılıp cilde uygulanırsa yararlı ve temizleyici olur. Ancak bazı kişilerin cildini kızartabileceği akıldan çıkartılmamalıdır.

Sedef Otu Çayı


Yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10 dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. Böylece elde edilen çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.

Sedef Otu Kremi


Sedef otu yaprakları parçalanıp elde ezilerek zeytinyağının içine konulur. Birkaç saat bekletilir. Böylece elde edilen eriyik daha sonra dıştan elle ovuşturularak şikayetli bölgelere uygulanır.

Sedef otu, antiseptik ve böcek kovucu etkiler de taşır. Bunun için kurutulmuş yaprakları evlerde mutfak ve kilerin uygun yerlerine serpilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)