Saw Palmetto (Serenoa Repens/Sabal Serrulata)


Saw Palmetto Berries (Sabal Meyvesi) cüce palmiye de denen ağacın meyvelerinden elde edilen ve genel olarak prostat bezinin iyi huylu büyümesi tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Saw palmettonun sağlığa yararları saymakla bitmez cinstendir. Herbalistler, bu bitkinin meyvesini özellikle kronik öksürük ve sindirim problemlerinde sıklıkla tavsiye edilmektedir. Bende bu yazımda saw palmetto nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, prostat probleminin tedavisinde kullanılır mı, cüce palmiyenin kullanım alanları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Saw Palmetto Nedir




Saw Palmetto (Serenoa repens/Sabal serrulata) ; Kuzey Amerika'nın güney bölgelerinde yetişen bir palmiye türüdür. Atlantik ve Karayip kumullarında yetişir. Bodur tipte bir palmiye bitkisidir.Bu bitkinin özellikle meyveleri kullanılmaktadır.. Meyveleri %75 oranında yağ asitleri ve % 25 oranında nötral barındırmaktadır. Kızılderilileri ve ilk Amerikan yerlileri meyvelerini cinsel organlar, idrar yolları ve üreme sistemi ile ilgili rahatsızlıklar için yardım maksatlı kullanmaktaydılar.

Saw Palmetto'nun Faydaları


Ayrıca, idrar arttırmaya yardımcı etkisi de vardır. Saw palmetto özellikle orta yaş ve üzerindeki erkeklerin hemen hemen yarısının sorunu olan BPH (iyi huylu prostat büyümesi) tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Ağrılı ve sık sık idrara çıkma, idrar kesesinin tam boşaltılamaması gibi semptomlarla kendisini belli eder. Saw palmetto  erkeklerdeki testesteron hormonunun dihidro-testesteron’ a dönüşmesini önlemede destek olur. Dihidro-testesteron hormonunun prostat hücrelerini çoğalttığı ve prostat bezinin büyümesine yol açtığı düşünülmektedir.

Saw palmetto  idrar akışını arttırmaya yardımcı özelliği ile mesaneyi (idrar kesesi) rahatlatmaya  ve idrar yapma zorluğuna engel olmaya yardımcıdır. Saw Palmetto Ekstresi’nin düzenli kullanımı, mesanenin tamamen boşaltılmasına, büyümüş prostatın küçültülmesini sağlamaya ve mesane iltihabını azaltmaya yardımcıdır. Saw palmettonun hem erkek hem de kadın cinsiyet hormonları üzerindeki etkisi yüzünden, kadınlardaki vücut ve yüz kıllarının aşırı büyümesi, ve yumurtalıklardaki polikistik tedavisinde kullanılabilir.

Saw palmetto, göğüs büyümesi ve rahim irritabilitesi sorunları yaşayan kadınlar için de kullanımı uygun bir takviye besin kaynağıdır. Aynı zamanda, iştah uyarıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Bazı saw palmetto kullananlar, bitkinin yararları arasında afrodizyak içerikler taşıyor olmasından da söz etmişlerdir.

Saw Palmetto Nasıl Kullanılır


Saw palmettonun hem erkek hem de kadın cinsiyet hormonları üzerindeki etkisi yüzünden, kadınlardaki vücut ve yüz kıllarının aşırı büyümesi, ve yumurtalıklardaki polikistik tedavisinde kullanılabilir. Saw palmetto bitkisi aynı zamanda genel bir anti-iltahapsal ajan olarak kullanılmaktadır.

Kurutulmuş olgun meyveleri ve bunlardan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Günlük dozu 160 ile 320 mg’dır. % 85 – 95 yağ asitleri ve steroller içeren standardize ürünler kullanılmalıdır. Saw palmetto, birçok sağlık mağazasından temin edilebileceği gibi, kurutulmuş meyveleri, çay, toz kapsül, tablet ve sıvı tentür gibi formlarının bulunması, sabal meyvesi kullanımını son derece kolay hale getirmektedir.

Ancak yağ asitleri suda çözünür olmadığından çay olarak tüketimi etkili olmayabilir.Ayrıca kabak çekirdeği ve palmiye özlerinin  beraber olduğu ürünler de mevcuttur. Almanya’da üretilen ve saw-palmetto ile ısırgan kökü içeren.Herhangi bir sağlık sorunu için ilaç tedavisi görenler doktora danışmadan saw palmetto kullanmamalıdır.


Saç Dökülmesine İyi Gelir


Saw palmetto özleri ve takviyeleri, testosteron seviyelerinin dengede tutulmasıyla saç dökülmesini önleyebilmektedir. Erkekler yaş aldıkça testosteron hormonu azalmaktadır ve 5α-Dihidrotestosteron (DHT) denilen hormon artmaktadır. Saç dökülmesine yol açan, saç foliküllerinin DHT’ye olan duyarlılığına bağlı olmaktadır; DHT, folliküllerin küçülmesine yol açan bir erkek androjen hormonu olup, ömrünün kısalmasına ve saç üretiminin azalmasına yol açar. Normalde saçlarımız döküldükten sonra, aynı follikülden başka bir saç büyümeye başlamaktadır – fakat DHT yüksekse saç büyümesi azalmaktadır. Saw palmetto, testosteronun DHT’ye dönüşümünü durdurma gücü bulunmaktadır ve bu da saç büyümesi noktasında faydalıdır.

Saw Palmetto Yan Etkileri


Saw palmetto, aşağıdakiler dahil birçok yan etkiye yol açabilmektedir:


  •  ağız kokusu 
  •  kabızlık 
  •  ishal 
  •  baş dönmesi 
  •  yorgunluk 
  •  baş ağrısı 
  •  mide bulantısı 
  •  mide 
  •  kusma


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)