Sarı Ballıbaba Otu (Lamium Galeobdolon)


Sarı Ballıbaba (Lamium Galeobdolon); nemli ormanlarda ve çukurlarda, çalılıkların arasında, çitlerin ve duvarların diplerinde, moloz yığınlarında, gölgeli ve nemli alanlarda ve ısırgan otunun bulunduğu yerlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bende bu yazımda sarı ballıbaba otu nedir, faydaları nelerdir, neye yarar, sarı ballıbaba çayı nedir, nasıl demlenir, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sarı Ballıbaba Otu Nedir





Nisan ve Mayıs’ta çiçeklenir. Çok yıllık kök sapı, dikine 50 cm uzunluğunda filizler çıkarır. Karşılıklı olan yaprakları, ısırgan otunun yapraklarına benzer. Yaprakların hemen altındaki küme halindeki çiçekler, açık ağızları andırırlar. Sarı ballıbaba gibi, beyaz ballıbaba (Lamium Album) da seçkin bir şifalı bitkidir. Mayıs’tan Ekim’e kadar çiçeklenmektedir. Çiçekler, yapraklardan daha çok toplanır. Ballık otu ismiyle de bilinir. Sarı ballıbaba bulunamadığında, beyaz ballıbaba da kullanılabilir.

Sarı Ballıbaba Otu Faydaları


Sarı ballıbaba kanı temizler. Çıbanlarda ve varislerde sarı ballıbaba çayıyla kompelks iyi gelmektedir. Sarı ballıbaba, yaşlı kişilerde görülen mesane felcine karşı özellikle önerilir. Döl yatağı ve adet görme düzensizliklerinde günde 2 bardak sarı ballıbaba çayı içilebilmektedir. Sarı ballıbabanın yaprakları, sindirim düzensizliklerinde, sıraca ve temriyelerde kullanılır.

Özellikle idrar zorluklarında, idrar yanmalarında, ağır böbrek hastalıklarında ve kalp ödemlerinde çok başarılıdır. Mesane üşütmelerine ve böbrek iltihabına karşı da kullanılabilir. Bitkinin kaynama suyu ile hazırlanan oturma banyosu da çok rahatlatıcıdır. Sinirsel uykusuzluk sorunu yaşayanlar ve tüm kadın hastalıklarında başarıyla kullanılabilir. Sürekli kadın hastalığı çekenler ve genç kızlar, bu çayı özellikle değerlendirmelidirler. İyileştirilemeyen böbrek büzülmesi probleminde ve yapay böbreğe bağlanmaya mecbur olan hastalara, sarı ballıbaba, altın başak ve yoğurt otu (yapışkan otu) eşit karışım çayı çok büyük yararlar sağlar.


Sarı Ballıbaba Otu Çayı


Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek-yaprak orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanması gerekir ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülmelidir. Üçlü bitki karışım çayı da aynı biçimde demlenir.

Sarı Ballıbaba Otu Banyosu


Sarı Ballıbaba çay olarak kullanalabileceği gibi kompleks ve oturma banyosu olarakta kullanılır. Sarı ballıbaba oturma banyosu için bir kova dolusu (6-8 litre) taze bitki veya 200 gr kurutulmuş bitki gereklidir. Ertesi gün bu miktar ısıtılır (kaynatılmaz) ve süzüldükten sonra banyo suyuna eklenir (küvet). Banyo süresi 20 dakikadır. Kalp ve göğüs bölgesi suyun dışında kalmalıdır. Ilık ya da sıcak su ile belirtilen sınırları aşmayacak şekilde doldurulmuş küvete bitki suyunu süzüp boşalttıktan sonra 20 dakika süreyle oturmalısınız. Bu esnada ilgili sayfalarda belirtilen bitki çayını da yudum yudum içebilirsiniz. Banyodan sonra kurulanılmaz ve durulanılmaz. Bir bornozun içinde, sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)