Şakayık Çiçeği (Paenniaceae-fam)


Dağlık ve ormanlık bölgelerde yetişen ve bilimsel açıdan gerçekleştirilen araştırmalar sayesinde pek çok sağlık problemlerinde fayda sağlayan Şakayık çiçeği bu sayede uzmanlarca da kullanılması tavsiye edilmektedir. Daha çok mayıs ve haziran aylarında açan gül ile benzerliği olan ve boy uzunluğu ortalama olarak 20-30 santimetre aralığında olan Şakayık çiçeği günlük düzenli olarak kullanıldığı zaman etkisini kısa sürelerde göstermekte ve bundan kaynaklı pek çok sağlık problemlerinin kolay biçimde giderilmesine destek olur. Bende bu yazımda şakayık çiçeği nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, ayı gülü nedir, nasıl kullanılır, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Şakayık Çiçeği



Şakayık çiçeği (Paenniaceae-fam.) ; Paeoniaceae familyasının tek cinsi Paeonia altında incelenen bir türdür. Ayıgülü, Paeonia, Peony, Pivoine Şakayık düğünçiçeğigiller familyasında incelenmektedir; otsu ya da gövdesi odunlaşmış, çok yıllık bir bitki cinsidir. Esas yetiştiği alan Japonya ve Çin olan bitki binlerce yıldan beri Türkiyede yabani ve süs bitkisi olarak yetişmekte vede yetiştirilmektedir. Birçok çeşidi vardır. Tıbbi şakayık; Mayıs-Haziran aylarında pembe veya kırmızı renkli çiçekler açan,70 cm kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları derin parçalıdır. Kökünde; uçucu yağ, nişasta, şekerler, peanol ve peregrinin adlı bir alkoloid bulunmaktadır. Aynı zamanda ev ilaçlarında kökleri kullanılır.

Mayıs-Haziran aylarında pembe veya kırmızı renkli çiçekler açan,70 cm kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri solmadan toplanır ve kurutularak kaldırılır. Kökleri ise ilkbaharda veya sonbaharda sökülerek temizlenir ve kurutularak muhafaza edilir. Şayet tentürü yapılacaksa taze olarak kullanılır. Yaprakları derin parçalıdır. Kökünde; uçucu yağ, nişasta, şekerler, peanol ve peregrinin adlı bir alkoloid vardır.

Şakayık Çiçeği Faydaları

Çin'de alternatif tıp tedavisinde bin 800 yılı aşkın süredir geleneksel olarak kullanılan özel şifalı bitki karışımından elde edilen yeni bir ilaç, kanser tedavisinde büyük umut kaynağı oldu. Şakayık ile birlikte takke çiçeği, meyan kökü ve akdiken meyvesi özünün karıştırılması ile elde edilen "PHY906" adlı bitkisel ilacın, kemoterapi gören hastalarda görülen mide ağrısı, kilo kaybı, kusma, ishal ve bulantı gibi yan etkilere iyi geldiği kaydedildi.

Şakayık vereme iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. Sara hastalığında faydalıdır. Dinmeyen kanamaları durdurur. Temreye sürüldüğünde giderici etki yapmaktadır. Nikris ve kramplarda da faydalıdır. Boğmaca ve öksürükte şikayetleri giderir. Boğaz ağrıları için yapılan gargarası fayda sağlar.

Şakayık Çiçeği Çayı

Şakayık çiçeği, rendelenmiş köklerden bir tatlı kaşığı 400 gr. suda 5 dakika kaynatılır ve süzdükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı tüketebilirsiniz. Taç yapraklarından 1 çorba kaşığı 300 gr. suda 1 saat bekletilir. Süzüldükten sonra elde edilen mayi yemeklerden evvel 3 defa da alınır. Basur problemi için; bezelye tanesi büyüklüğünde alınan kök az su ile günde 3 defa yemeklerden sonra yutulabilir.

Bir tatlı kaşığı şakayık demliğe konur ve üzerine yarım litre kadar kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenir. Sonrasında süzülerek içilir. Tarife uyulması ve uzun süre kullanılmaması tavsiye edilir. Halk arasında dar yapraklı şakayık (paeonia tenuifolia L.) da müdavi olarak kullanılır. Köklerden elde edilen mayi kırmızı şakayıkta kullanılan hastalıklardan başka düzensiz ve yetersiz adet hallerinde tanzimde kullanılır.

BİR SONRAKİ YAZI : ŞEKER PANCARI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)