Şahtere Otu
Latince adı Fumaria Officinalis olan Şahtere otu "Sarılık otu" ve ya "Yerçiçeği" olarak da adlandırılır ve gelincikgiller familyasında incelenmektedir. Şahtere otu ılıman iklimlerde yetiştirilmektedir ve yüzyıllardır başta Hindistan olmak üzere pek çok ülkede Ayurvedik tıpta kullanılır. Şahtere otu, bizim ülkemizde nerdeyse tüm yörede doğal olarak yetiştirilmektedir, kaynatmadan demlediğiniz suyunun tüketilmesi yada kurutulduktan sonra dövülerek balla karıştırılarak yenilmesi önerilir. Bende bu yazımda şahtere otu nedir, faydaları nelerdir, zayıflatır mı, sivilceye iyi gelir mi, saça faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Şahtere Otu
Şahtere otu; Şahteregiller familyasından; çok parçalı yapraklı, küçük, düzensiz, beyazımtırak veya pembe renkli çiçekleri olan otsu bir bitki cinsidir. 50 kadar türü vardır. En önemlisi tıbbi şahtere yurdumuzda yetişir. Vatanı Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asyanın Türkiye, Horasan ve Türkistan bölgeleri olan bitki günümüzde Kuzey Amerika ve Avustralyada da yetişmektedir. Bahçe veya tarlalara ekilen tohumları fazla bir bakıma gerek kalmadan gelişir. Bitkinin kazık kökü, çiçek saplarına bölünen tek gövdesi, mavi-yeşil renkli, almaşık dizili ve çok parçalı minik yaprakları vardır.
Yaz mevsimi boyunca kırmızıdan mora, erguvaniye ve hatta pembe-beyaza kadar değişen renklerde küçük çiçekler açar. Bu çiçeklerden tek tohumlu minik meyvecikler verir.Mayıstan Ekime kadar Şahtere otu toplanarak gölgede kurutulur ve kaldırılır, şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.
Şahtere Otunun Faydaları
Karaciğer hastalıklarına, sarılığa, uyuz ve egzamaya, idrar söktürmeye, kanı temizlemeye, basura, damar sertliğine, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına, safra kesesi ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve cilt hastalıklarına faydalıdır. sarılık, basur, sivilceler, su toplama, kabız, bağırsak tembelliği, fena ağız kokusu, verem, zayıflamada kullanılır. Haricen kızarmış şahtere otu gözlere banyo olarak kullanılmasında tavsiye eder
Şahtere Otu Çayı
Şahtere otu; çiçek açtığı zaman (yani, yaz mevsimi boyunca) toprak düzeyinden kesilip toplanmaktadır. Bunlar güneşli olmayan havadar bir yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kurumuş bitki üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon elde edilmektedir. Bu infüzyondan istendiği kadar içilir. Ama, akne ve egzama iyileştirilmesinde, günde en az üç bardak içilmesi gerekmektedir.
Şahtere otu hem kepeği önlüyor hem de cilde tazelik katıyor. Bu bitkinin saplarını beş dakika kaynatın. Daha sonra sabahları aç karnına, akşamları ise yatmadan önce için. Tüketirken bal veya şeker eklemeyin. En az bir hafta süren düzenli kullanımdan sonra olumlu etkileri görülmeye başlıyor.
Kabızlığa İyi Gelir
Kronik kabızlık problemi yaşayanlar için kullanımı oldukça uygundur. Yüksek dozda kullanıldığı zaman müshil etkisi vardır ve idrar söktürücü özellik gösterir. Kabızlık tedavisinde uygulanırken bu etkilerinden kaynaklı mide ağrısına yol açabilir. Bağırsak tembelliği problemi çeken kişilerde düzenli tüketim gerçekleştirildiği noktada bu hastalığın tedavisine yardımcı olmaktadır.
Şahtere Otunun Yan Etkileri
Şahtere otu uzmanlar tarafından, böbrek ve sindirim işlevlerinde kullanılan ve sindirime yardımcı olan bitkisel bir ilaç maksatlı 1986 yılında resmen tanınmaktadır. Aynı zamanda, şahtere otu Birleşik Krallık genel satış listesinde bulunmaktadır ve Almanya tarafından da onaylanmıştır. Kısa süreli, önerilen düzeylerde ağız yoluyla tüketimi güvenli olarak düşünülse de, fazla kullanımının titreme, konvülsiyon ve ölüme varan sonuçlar doğurabileceği noktasında uyarılar bulunur.
Yorumlar
Yorum Gönder