Rooibos Bitkisi (Fabaceae - Leguminosae )


Rooibos çayı, şifalı özelliklere sahip olan bitkisel bir içecektir. Rooibos bitkisi demlenir ve çay şeklinde tüketilir. Bu çay fermente edilmiş ve kurutulmuş çay kırmızı renktedir ve ayrıca Afrika kırmızı çayı veya kırmızı çalı çayı olarak da adlandırılır. Kırmızı rooibos çayının sağlığa oldukça faydası bulunmaktadır. Bende bu yazımda, rooibos çayı nedir, nasıl demlenir, ne zaman içilmeli, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, zararı var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Rooibos Bitkisi




Rooibos bitkisi; Baklagiller ailesindendir (Fabaceae , diğer adıyla Leguminosae ) ve Güney Afrikalı bir bitkidir. İğneye benzetilebilecek yeşil yapraklara sahiptir fakat işlendiği zamanda kırmızıya dönmektedirler. Rooibos bitkisi, Dünyada yalnızca Güney Afrika’nın Western Cape bölgesinde yetiştirilmektedir.

Güney Afrika'nın batısında var olan Cedarberg Dağları'nda yetişen iğne gibi yeşil yapraklara sahip fakat işlendiği zaman kırmızıya dönen özel bir bitkidir. Kırmızı rengini  Kurutulduğunda alır ve fermantasyon süreci tadını daha da  zenginleştirmektedir.

Balımsı ve karamelimsi bir tadı var. Rooibus sinirsel gerginliğe, alerjik rahatsızlıklara ve sindirim sorunlarına iyi geliyor. Güney Afrika’da geleneksel tıpta, astım, çeşitli dermatolojik problemler, kolit ve alerjilerin tedavisinde kullanılıyor.

Rooibos Bitkisinin Faydaları


Rooibos bitkisi yaşlanmayı geciktirici özelliği sayesinde bu bitkinin çay olarak tüketimi tüm dünyada hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu bitkinin 1990'lı senelerde Japonya’da yapılan bir araştırma sonucunda sağlığa faydalı etkilerinin olduğu tıbben kanıtlanırken, o tarihten bu yana tüketiminin hızla artmıştır.

Cilt sağlığı bakımında, antioksidan ve hücreleri yenileyici özelliğine bağlı olarak egzama, güneş yanığı ve deride yaşanan alerjik reaksiyonlar gibi deri sorunlarına yönelik ideal bir çaydır. Nörodermik’te de etkili olmaktadır.

Rooibos barındırdığı doğal olarak bulunan aspalatin ve nothofagin antialerjik etken maddeler sahiptir. Bu maddeler aynı zamanda kramp çözücü ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile de  bilinmektedir.

Alerji hastalığı olan kişilerde bağışıklık sistemi çok fazla histamin salgılamaktadır. Histamin ise hapşırma, astım, ishal gibi belirtilere neden olabilmektedir. Rooibos ve etken maddeleri sayesinde histaminin çıkışı frenlenmektedir. Özellikle gıda, toz ve polen alerjilerinde etkilidir.

Rooibos antioksidan ve flavonoidler bakımından zengindir ve diğer çaylardan daha yoğun miktarda içerir. Rooibos çayıyla ilgili sağlık bakımından henüz bilimsel bir ispat olmamasına rağmen, Rooibos'un sağlık üzerindeki faydalarıyla ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Quercetine, luteolin, isoquercetrin and rutin Rooibosta bulunan aktif anti-antioksidanlardır. Rooibos kafein içermemektedir ve tanen oranı düşüktür.

Cilde Faydalıdır 


Rooibos bitkisi, sivilce ve ilgili cilt koşullarının tedavisinde sıklıkla kullanılan çinkonun varlığı kırmızı çayı cilt bakımı için mükemmel bir unsur haline getirmektedir. Cildiniz için harikadır ve görünümünün iyileştirilmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Alerjiye İyi Gelir


Rooibos çayı, Güney Afrika'nın birçok yerinde egzama, saman nezlesi ve alerjiye bağlı bronşit gibi alerjileri tedavi etmek için sıklıkla kullanılmaktadır ve anti-enflamatuar nitelikleri sebebiyle, fenolik içeriği sayesinde, vücutta çeşitli tiplerdeki astım ve topikal alerjik reaksiyonlar için de reçete edilebilir.

Rooibos Çayı


Afrika’da ilaç olarak kullanılan Rooibos bitkisi aslen yerel bir kabile olan Koisan tarafından kullanılıyordu.

Roobios çayının diğer çaylardan en büyük farkı ise kafein içermemesi ve bu sayede çocuklar ve hassas mideye sahip insanlar tarafından da rahatlıkla içilebilir olmasıdır. Roybos çayı da diğer bitki ve meyve çaylarında olduğu gibi hazırlanır.

Taze suyu kaynatıp süzen poşetin üzerine eklenir. İsteğe göre olarak 3-5 dakika demlenmeye bırakılır. Çay sade olarak tüketilebileceği gibi biraz süt ya da limon ile de kullanılabilir. (Not: Roobios çayı uzun süre demlenebilir. Siyah çay gibi özelliklerini yitirmez).


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Deniz Üzümü (Ephedra campylopoda)

Dulavrat Otu (Lappa officinalis)