Rhodiola Rosea


İngilizce'de çoğunlukla golden root (altın kök) ve ya rose root (gül kök) olarak, geleneksel Çin tıbbında da hong jing tian şeklinde söylenen rhodiola, Kuzey Yarıküre'nin çok soğuk ve dağlık alanlarında yetiştirilen ve dam koruğu bitkisine benzetilen kalın yapraklı bir bitkidir. Bende bu yazımda rhodiola rosea nedir, faydaları nelerdir, neye yarar, nasıl kullanılır, ne işe yarar, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Rhodiola Rosea




Rhodiola Rosea; Asya, İskandinavya, Doğu Avrupa ve Arctic çemberin soğuk dağlık bölgelerde ve Orta Asya’da ve Avrupa’da var olan dağlarda, soğuk iklimlerde yetiştirilen bir bitkidir.  Büyüme eğilimi küçük bir çalı bitkidir. Altın kök ya da gül kökü de denen rhodiola kökünün botanik adıdır. Avrupa ve Asya’nın kutupsal dağlık  bölgelerinde yetişen rhodiola rosea, genellikle Doğu Avrupa ve Asya’da tıp alanında kullanılmıştır. Rhodiola kökünün güzel kokulu kök çeşitleri ilaç olarak kullanılmaktadır. 40 yıllık bir periyod içinde 190’dan fazla çalışma gerçekleştirilmiştir. Rhodiola kökünün güzel kokulu kök çeşitleri ilaç olarak kullanılır.

Rhodiola'nın Faydaları


Bilim adamları, stresin, bağışıklığı baskılayarak çeşitli fomlardaki bakteri ve virüs saldırılarına karşı direnci tahrip ettiğini bulgulamışlardır. Rhodiola rosea’nın adaptojenik, kardiyopulmonar koruyuculuk ve merkezi sinir sistemindeki aktivitelerinin öncelikle; beta-endorfinler gibi opioid peptitler ve monoaminlerin aktivite ve düzeylerini etkileme yeteneğinden geldiği düşünülmektedir. Farmakolojik çalışmalar; rhodiola rosea’nın merkezi sinir sistemindeki nörotransmiter aktivitesini canlandırdığı; nöropat yollarında anksiyete ve ruh durumunu kontrol eden norpinefrin, serotonin, asetilkolin ve dopaminin mevcudiyetini etkilediğini göstermiştir.

Rhodiola Rosea' nın Tıbbi Etkileri


Bir çok deneysel araştırma;  rhodiolanın prostat sıvısını normalleştirdiğini, sertleşememe ve erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin idrarında 17-ketosteroidleri çoğalttığını tespit edilerek bu sorunların tedavisinde etkin olduğunu göstermiştir. Klinik deneyde, rhodiolanın genel sağlık durumunu iyileştirdiği, zihinsel yorgunluğu azalttığı, öğrenme ve hafızayı geliştirdiği gözlemlenmiştir. Araştırmalar ayrıca, yoğun fiziksel ya da zihinsel gerginlik sonrasında oluşan astenik koşullar için çok faydalı olduğunu göstermiştir.

Rhodiola Çayı ve  Kullanımı


Vücudun fiziksel ve zihinsel performansını arttırmaya yardımcı olabildiği bilinmektedir. Bu özellikleriyle yorgunlukla başa çıkmada yardımcı olarak kullanılmaktadır.Rhodiola rosea genellikle kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji ve depresyon gibi hastalıklar için tavsiye edilir.Rhodiola rosea, serotonin aktivitesini %30’lara kadar varan oranlarda yükseltebilen adaptojenik bir bitkidir. Çeşitli kimyasal, biyolojik ve fiziksel stres faktörlerine karşı dayanıklılığı yükselten yeteneği yüzünden Rus araştırmacılar tarafından adaptojen olarak kategorize edilmiştir. İddia edilen yararları içerisinde anti-depresan, antikanser, kardioprotaktif olması ve merkezi sinir sistemi geliştirmesi sayılabilir.

Rhodiola Çayı ve Yan Etkileri


Rhodiola Rosea'nın yan etkileri oldukça nadirdir ve klinik çalışmalarda, hafiften orta şiddete doğru belgelenmektir. Bunlar, baş ağrısı, gastrointestinal rahatsızlık durumu, uyku hali, baş dönmesi, uyuma güçlüğü şeklinde ifade edilebilmektedir. Rhodiola rosea, alınan  diğer ilaçlarla etkileşime girmektedir. Benzodiazepinler, SSRI’ler, ya da SNRI’ler gibi reçeteli ilaçlar ile beraber tüketilirse sersemlemeye yol açabilir. Eğer reçeteli ilaç kullanıyorsanız, mevcut tedavi planını değiştirmeden evvel doktorunuza danışmalısınız.

Rhodiola Rosea Günlük Dozu


Rhodiola Rosea'nın kapsül şekli için önerilen yetişkinlerde dozu günlük 100-300 mg'dır. Rhodiola Rosea'nın çocuklarda kullanılmasını önerecek yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Doğru dozaj hakkındaki ürün etiketini okumalısınız ve kişiselleştirilmiş tavsiyeler almak için bir sağlık uzmanına danışmanız gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)