Reishi- Lingzhi Mantarı (Ganoderma Lucidum)
Reishi veya Lingzhi (Ganoderma lucidum) polyporaceae familyasında incelenmektedir ve geleneksel Çin tıbbında yaklaşık 4000 yıldır ilaç olarak kullanılan yenilebilir bir mantardır. Birkaç mantar türü "reishi" (Ganoderma Oregonense ve Ganoderma Tsugae dahil) olarak adlandırılmaktadır. En popüler reishi mantarıysa Ganoderma Lucidum türü olanıdır. Altı farklı çeşitte Ganoderma Lucidum bulunmaktadır; kırmızı, mor, yeşil, beyaz, sarı ve siyah. Kırmızı reishi mantarı en çok kullanılan ve araştırılan türler arasında yer alır. Asıl olarak Çin, Japonya ve Kore'de bulunan kırmızı reishi, dünya çevresinde sert ağaçlarda yetişen bir türdür. Bende bu yazımda reishi ve lingzhi mantarı nedir, zararları nelerdir, hangi hastalıklarda kullanılır, faydaları nelerdir, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Reishi veya Lingzhi Mantarı
Reishi mantarı yumuşak, altı odacıksız, belirgin bir sapı olmayan yumuşak, düz ve kırmızı cilalı bir şapkaya sahip olan bir mantardır. Mantarın yaşına göre alt kısmı kahverenginin çeşitli tonlarındadır. Altında odacıkları bulunmaz ve sporlarını çok ince gözeneklerden yayar.

Buruk bir tadı vardır. Reishi Japoncada ölümsüzlük anlamına gelir. Hastalıklardan uzak, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek ve her yaşta genç kalabilmek için Kırmızı Reishi mantarını siz de koruyucu olarak kullanabilirsiniz.
Reishi mantarı, antibiyotiklerin henüz insanoğlu faydasına sunulmadığı uzak tarih boyunca belli başlı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bu mantarı düzenli olarak kullanma şansına sahip kişilerin daha uzun yaşadığı, genel olarak daha sağlıklı ve fiziksel olarak daha güçlü olduğu görülmüştür.
İlk antibiyotiklerin bir mantar türü olan penicilium mantarından elde edilmiş olması, mantarların insanlık tarihinde ne büyük etkilere sahip olduğunun en büyük göstergesi. Tifo, verem, zatürre gibi bakteriyel hastalıklar neredeyse tarihe karıştı, antibiyotiklere ulaştığımız müddetçe korkulacak hastalıklar olmaktan çıktılar.
Reishi Mantarı Faydaları
Ayrıca Reishi mantarı; antioksidan özelliği ile vücutta bulunan toksinlerin atılmasına ve vücut için zararlı olan yağlardan arınmasına da yardımcıdır.
Bunların yanı sıra yürütülen bir çok bilimsel araştırma ve testlerin sonucunda reishi mantarının yüksek tansiyon, prostat kanseri, solunum, bronşit gibi vücudu etkisi altına alarak vücut direncini düşüren hastalıklarla başetmede de tercih edilen ve doğada yetişen en etkili tıbbi bir mantar türü olduğunu gösteriyor.
Kalp için Reishi Mantarı
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile genetik, bulaşıcı ve yaşlanmaya bağlı gelişebilen birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği vardır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. Böylelikle kalp krizi ve spazmı, damarlarda tıkanma, felç gibi risklerin önlenmesinde etkilidir.
Kanser riskine karşı koruyucu etkileri vardır. Kanser yönünden risk grubunda olan kişilerin (ailesinde kanser vakası olan, yoğun stres altında ya da yoğun hava kirliliği ortamında çalışan, işi gereği radyasyon ve/veya kimyasallara maruz kalan) özellikle kullanması önerilmektedir.
Vücutta biriken toksinlerden arınmayı kolaylaştırır. Kandaki oksijen miktarının artmasına ve kan akışının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Böylelikle cilde gelen oksijen ve besin miktarında yükselme ve cilt üzerinde iyileştirici etkiler gözlemlenebiliyor.
Sürekli kullanımda stres seviyesinde azalma ve uyku düzeninde düzelme görülür. Hücre yenileyici özellikleri nedeniyle yaşlanmayı geciktirici (anti-aging) etki göstermektedir
Reishi Mantarı Çayı
Buruk tadı yüzünden genellikle taze ya da kurutulmuş olarak ince toz haline getirilmektedir ve suda çözdürülerek kullanılır. İçine reishi ekstresi eklenen su bir çaydanlıkta yaklaşık 2 saat kadar kaynatılır ve hemen kullanılmaktadır.
Barındırdığı yüksek miktarda antioksidan sebebi ile hemen kullanılmazsa yaklaşık bir buçuk saat içinde özelliğini büyük ölçüde yitirir. Reishi çayında kullanılacak su miktarı, mantar miktarına göre belirlenmektedir.
5 gram mantara kadar 3-4 su bardağı su yeterlidir ancak 10 grama kadar mantar için 4-5 su bardağı su kullanılması gerekebilir Kırmızı reishi mantarı çayını içecek olan hasta, kaynatma sonrasında elde edilen çayı 2 saat içinde tüketeceği için karar her hastaya göre değişebilmektedir.
Bir hasta, midesi bulandığı için 1 bardaktan fazla sıvı tüketmezken başka bir hasta yoğun tadı sebebiyle toplam 2 bardak olarak içmeyi tercih edilebilmektedir. Burada karar tamamen hastalara kalmaktadır.
Ayrıca, reishi çayı taze sıkılmış asidik olmayan meyve suları ile karıştırılabileceği için reishi çayında kullanılacak suyun miktarı tamamen hastaya göre değişebilecek bir karardır. Önemli olan kaç gram mantar kullanıldığıdır.
Reishi Mantarının Yan Etkileri
Reishi mantarının da elbet yan etkileri bulunmaktadır. Yan etkileri oldukça hafif ve kişiye göre değişen özellikte de olsa altını çizmekte fayda vardır. Ağız kuruluğu, kaşıntı, mide bulantısı ve burun kanamaları yaşanabilmektedir. Tansiyonu düşürücü etkisinden kaynaklı düşük tansiyonlu kişilerin ve ya tansiyon ilacı kullanan kişilerin doktor tavsiyesi olmadan kullanması sakıncalı olabilmektedir. Aynı zamanda hamile kadınların da kullanımını çok tavsiye etmiyoruz. Kullanan kişilerin enerjilerinin arttığı, kendilerini daha iyi hissettikleri ve konsantrasyonlarının arttığı yönünde yorumlar da mevcuttur.
Yorumlar
Yorum Gönder