Pelin Otu (Artemisia Absinthium)


Pelin otunun adı kulağa sevimli gelse bile tadı oldukça acı bitki; pelin otu. Fakat acı tadına karşın, iştah açmadan sindirime, karaciğeri kuvvetlendirme özelliklerinden kaynaklı iltihap önlemede oldukça faydası vardır. Bende bu yazımda pelin otu nedir, cilde faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir, pelin otunun çayı nasıl yapılır, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Pelin Otunun Özellikleri




Pelin otu (Artemisia absinthium), papatyagiller (Asteraceae) familyasında incelenen ve anayurdu Avrupa olan; ülkemizde Kuzey, İç ve Güney Anadolu'da yabani şekilde yetişen çok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir. Anadolu'da doğal şekilde var olan bir yavşan türü. 120 cm'ye kadar uzayabilen bu bitki grimsi ve ya beyazımsı yeşil renkli, parçalı yapraklıdır. Aynı zamanda ıtırlı bir bitkidir ve tıbbi maksatlı kullanılabilir. Genel olarak Akdeniz bölgesinde yetişir, kırmızı çiçekleri bulunur. Bitki % 0.003-0.2 arasında uçucu yağ içermektedir. Uçucu yağın en önemli kısmını cineol oluşturmaktadır. Bunun yanında Thujon, pinen gibi maddeler de vardır.

Antik dönemde ilaç olarak kullanılmış olan pelin otu, absinth, absinthe, absenta olarak da bilinen absent adlı alkollü içkinin ana maddesi olarak kullanılır. Bu içki pelin otunun fermente edildikten sonra imbikten çekilmesiyle elde edilmektedir. Dağlarda yetişen tadı acı olan bir çiçektir ve ilaç-içki yapımında kullanılır. Oldukça acı bir ottur.

Pelin Otu Faydaları


Kuvvet verici, bağırsak gazlarını giderici flavon glikozitleri ile idrar söktürücü ayrıca ateş düşürücüdür. Pelin otu tembel ve mide suyu azlığı ile seyreden gastritli midelerde mide problemini ve salgılarını arttırarak faydalı olur. Sindirimi zor olan besinlerin hazmını kolaylaştırır. Safra kesesi çalışması ve safra yapımını arttırır. Tonik etkisiyle kan dolaşımını artırdığından vücuda zindelik verir. Bu sebeple ameliyat ve hastalıkların nekahat devirlerinde ve gripte direnci arttırmak için verilir.

Pelin Otu Çayı


Yarım-bir tatlı kaşığı kuru karışım üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilmeye bırakılır. Böylece hazırlanan çay, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilebilir. Pelin otu çayını 3 hafta içtikten sonra 2-3 hafta ara vermek gerekir, yoksa birleşimindeki eterik yağ türevi zehirlenmelere neden olabilir. Haricen vücuda sürülürse haşereleri uzaklaştırır. Yine aynı amaçla giysi aralarına ve evde çeşitli yerlere konulabilir.

Pelin Otunun Yan Etkileri


Pelin otunun faydalı bir bitki olması kuşkusuz kabul edilmektedir, bazı yan etkilerinin olduğunu da atlamamak gerekmektedir. Yan etkilerin başında gelen bağımlılık özelliği, pelin otunun yan etkilerinden daha şiddetli etkilenmeye yol açmaktadır.

Bu nedenlerden kaynaklı doğada var olan tüm bitkilerin insan sağlığına pek çok yararı bulunsa da yan etkileri açıklanmış olan bitkileri bilinçli bir biçimde tüketmeye özen göstermek gerekmektedir. Emziren annelerin ve mide rahatsızlığı olanların pelin otunu kullanmamaları önerilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)