Noni Ağacı-Meyvesi ( Morinda Citrifolia )


Adı garip gelse de, noni normalde küresel subtropik ve tropik bölgelerde bulunan noni - Hint dutu olarak da bilinen - küçük dökmeyen bir bitkinin meyvesidir. Bu ağacın meyvesinin faydaları arasında karaciğerin korunmasını ve çalışmasını, kalp-damar sağlığının korunmasını ve kan şekeri kontrolünü ve hafıza kaybından kurtulmayı sağlayabilmektedir. Bende bu yazımda noni ağacı nedir, meyvesi nedir, nasıl yetiştirilir, nasıl yeni, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, tadı nasıldır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Noni Ağacı 




Noni ( Morinda Citrifolia )  sadece Güney Pasifik'te bulunan volkanik adalarda, bodur ağaçların olduğu çalılık bölgelerde yetişmektedir ve ekiminden 10 hafta sonra meyve vermeye başlamaktadır. 18 ay içinde olgunlaşan Noni, ayda 4 ile 8 kg arasında meyve vermektedir. Yaklaşık bir patates büyüklüğünde ve oldukça sert kabuklu olan Noni meyvesi olgunlaştıkça acılaşıyor, ağır bir peynir kokusuna sahip oluyor. 3-6 metre boylarında; karşılıklı dizilişli, 10-25 cm uzunluk ve ve 5-17 cm genişlikteki, sivri uçlu, belirgin damarlı, yumurtamsı, parlak yeşil yapraklarını dökmeyen, başçıklar oluşturarak beş taç yapraklı beyaz çiçekler açan bir ağaççıktır.

'Yaşam Meyvesi'' gibi tanımlamalarla anılan Noni, Batı dünyasının tarafından Birinci Dünya Savaşı sırasında keşfedilmiş, son yıllarda 50'den fazla bilim adamının araştırmalarına konu olmuş ve bu araştırmalar sonucunda da şaşırtıcı bulgular elde edilmiştir. Noninin bileşiminde potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineraller, C, B1, B2, B6 ve E vitaminleri, alkaloitler, steroller, antioksidanlar, amino asitler bulunur.

Sadece Pasifik adalarında yetişen noni meyvesi, yerli halk tarafından vücut fonksiyonlarını düzene sokmak için çoğunlukla içecek olarak tüketiliyor. Geleneksel Polinezya, Havvai ve Tahiti, Çin, Hindistan gibi ülkelerde halk hekimliğinde 2 bin yıldan fazla zamandır kullanılan bu bitki, halk arasında "eskilerin aspirini" olarak biliniyor.

Tropik meyvelerin en şifalısı olarak bilinen Noni, yılın her mevsimi nemli ve sıcak iklimde, volkanik topraklarda yetişmesi sayesinde enzim zenginliği içermektedir. Cilt güzelliği ve kalp damar hastalıkları açısından çok fayda sağlayan noni meyvesi hint dudtu olarakta bilinmektedir.

Noni Meyvesinin Faydaları


Vücudun DNA’ya zarar veren serbest radikallerden kurtulmasına yardımcı olan potansiyel bir antioksidandır. Ayrıca, yüksek kan basıncını, kan damarları problemlerini, düzensiz kalp atışlarını ve kalp problemlerini tedavi etmek için de kullanılmaktadırBağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı direnci artırır.

Cildi gençleştirir ve güzelleştirir ve saç problemlerinde oldukça etkilidir. Kalp damar hastalıklarında faydalıdır. Vücuttaki DNA yapısını korur. Yüksek kan basıncını ve düzensiz kalp atışlarını düzenler. Hücrelerin besinleri obsorbe etmesini düzenler. Artrite ve burkulmalara karşı iyileşmede yardımcı olur. Allerjilerde faydalıdır. Astım için faydalıdır. Yüksek tansiyonu düzenler.

Böbrek rahatsızlıklarına yararlıdır. Bas ağrılarına iyi gelir. Depresyona karşı oldukça faydalıdır. Strese karşı etkili olduğu ve düşünme yeteneğini artırıcı kalbi destekleyici, Kas gelişimi artırıcı bir bitkidir. Kadınlarda ve erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunur.

Zayıflatıcı özelliği vardır. Rahat bir uyku uyumayı sağlar. Kanser, AİDS, yaşlanma, şeker, yüksek tansiyon, depresyon, eklem iltihabı (arthrite), kas ve baş ağrıları, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kanseri önlemek ve kilo vermek için kullanılır. kanser tedavisi sırasında kullanılan Noni’nin alınan ilaç miktarını düşürmeye yardımcı olduğu gözlenmiştir.

Noni Meyvesi ve Cilt Bakımı


Noni suyu güzellik ve cilt sağlığı bakımında doğal bir malzeme olarak kabul edilebilir. Araştırmalar, meyve suyunun koruyucu kimyasal bileşenler, kollajen uyarıcı etki gösteren antrakinonlar ve cilt üzerinde kırışıklıkların oluşumunu önleyen zengin olduğunu göstermektedir. Noni meyvesinin anti-bakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri, hücresel seviyelerde çalışmaktadır ve akne, yanıklar, alerjik cilt reaksiyonları ve kovanlar dahil olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde yararlıdır. Esansiyel yağ asitlerinin varlığı ve yüksek konsantrasyonda biyokimyasal bileşen proksinronin  noni meyve suyunda alkaloid kseroninin bir öncüsü olan hücre zarlarının etkin çalışmasını destekler, anormal hücreleri normalleştirme eğilimindedir ve genç ve sağlıklı cildin yenilenmesine yardımcı olur.

Noni Meyvesinin Tüketimi


Yapraklar sivilce ve yaralara lapa olarak sarılır. Noni meyvelerinden özel bir takım işlemlerden sonra meyve suyu elde edilir. Ayrıca el yüz kremi, şampuanlar ve kozmetik madde yapımında kullanılır.

Noni meyvesi , sabah ve akşam saatlerinde aç karna tüketilir; ve noninin kullanımının gerçekleştirmesinin öncesindeki yarım saat ile, sonrasındaki yarım saatte, kesinlikle katı ya da sıvı hiç bir şey tüketilmemelidir ki noninin faydalarından gerçek anlamda yararlanabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Dulavrat Otu (Lappa officinalis)

Taflan (Prunus Laurocerasus)