Nar Ağacı (Punica Granatum)
Narların sağlığa faydaları saymakla bitmemektedir ve sağlığa olan faydalarının yanında oldukça lezzetlidir de. Nar, anti-viral ve anti-tümör özellikleri olan ve barındırdığı vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere kalsiyum, potasyum, çinko, vitamin K, niacin ve folat gibi antioksidanlar sayesinde oldukça popülerdir. Bu şaşırtıcı vitaminler arasında A, C, ve E meyve üç kat barındırır. Bende bu yazımda nar ağacının tüm özelliklerine değindim ve nar ağacı nedir, faydaları nelerdir, cilt bakımı nasıl yapılır, kabuğunun faydaları nelerdir, nar suyunun faydaları nelerdir, etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Nar Meyvesi
Nar (Punica granatum), kınagiller (Lythraceae) familyasında incelenmektedir ve anatomik yapısının içinde bulunan küçük çekirdekler ve meyve gövdesini meydana getiren yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetiştirilen, bir meyve türüdür. Türkiye'de pek çok yerde gözüken nar yoğunlukla Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ekine alınmıştır. Özellikle Denizli İli Irlıganlı kasabasında yoğun şekilde yetiştirilmektedir. Side (Antalya) Nar anlamına gelmektedir. Aynı zamanda, İspanya’nın güneyinde var olan tarihi bir şehir olan Granada, adını nar meyvesinden aldığını belirtmek sizi yazıya hazırlayacak başka bir detaydır.
Nar Ağacı
Nar ağacı aynı zamanda Irlıganlıda yetişen, ihracat için en çok tercih edilen nardır. Nar, kurak bölgelerde de yetişebildiğinden, Güneydoğu Asya’da, Malezya’da, tropikal Afrika’da da yetiştirilmektedir. İpek Yolu ve deniz tüccarları aracılığıyla Güney Çin’e ve Güneydoğu Asya’ya ulaşan nar, bu bölgelerde de yetiştirilir.
Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazam biçimdedir. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunmaktadır. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etli yapıdadır. Meyveleri küre biçiminde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur. Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir. Narlarda yumuşak çekirdeklilik, tohum kabuğunun (testa) derece derece daha az odunlaşması ve ya çok az odunlaşması (sertleşmesi) ile oluşmaktadır. Halk tarafından da bu tip narlara genellikle çekirdeksiz nar adı verilmektedir. Fakat bu narlarda tam oluşmuş, gerçek tohumlar yine mevcuttur.
Narın Faydaları
Nar tüketmek harareti keser aynı zamanda enerji katar ve yorgunluğa iyi gelir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Çarpıntıyı giderir. Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta akciğer, meme, cilt, kolon ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur. Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür. Damar serliğini önlemektedir ve damarları açmaktadır.
Bu özellikleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kanda var olan şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelmektedir. Cilt sağlığı için de faydalıdır. Nar suyu sesi açar. Menopoz şikayetlerini azaltır. Ayrıca, artrit ve eklem ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. 100ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16’sını karşılamaktadır. Nar suyu ayrıca B vitamini ve potasyum içerir. Çeşitli diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır. Çünkü nar özü şeker, kalori ve katkı malzemeleri barındırmamaktadır.
Nar Çekirdeği Yağı
Nar çekirdeği yağının, E vitamini ve polifenol içeriğinin zengin oluşu nedeni ile, doğrudan cilt bakımında kullanımı mümkündür. Cildin gereksinimlerini karşılamak yanında, cildi yenileyici “rejeneratif” özelliği de bulunmaktadır. Bu özelliğinden ötürü yaşlanmayı önleyici ve tersine çevirici özelliklerinden dolayı çok kullanılan Nar Çekirdeği Yağı cildi serbest radikallere karşı koruyarak cilt dokusunun daha pırıltılı ve elastik görünmesini sağlamaktadır.
Nar Meyvesi Tüketimi
Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı (% 15'lik) çay halinde kullanılabilir. Nar, çarpıntıya iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir. Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Bu yüzden veteriner hekimliğinde özellikle sığırlarda olan tenyalara karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere neden olabileceğinden kaynaklı dikkatli olunması gerekir.
Nar suyu virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kullanılmaktadır. Nardaki tanen maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır. Nar tohumu yağının, estrojen sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda, nar suyunun prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmaktadır.
Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay içilirse ishali keser. 2-3 gün boyunca sabahları aç karına içilip öğleye kadar bir şey yenilmezse bağırsak kurtlarını döker. Taze narın suyu sıkılarak meyve suyu olarak da tüketilebilir. Meyve sularını hazır almak yerine kendimiz hazırlayıp taze olarak tüketirsek hem faydalarından daha fazla istifade etmiş ve hem de katkı maddelerinden korunmuş oluruz.
Nar ve Diş Bakımı
Nar meyvesi, anti bakteriyelleri ile anti viral özellikler ile diş plağı oluşumunu azaltmaya yardımcı olur ve çeşitli ağız hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
Doğal Cilt Bakımı
Nar meyvesi cilt sağlığı açısından oldukça önemli bir besin maddesi olan C vitamini bakımından zengindir. Aynı zamanda , yaşlanma belirtilerini (kırışıklıklar gibi) geciktirerek cilt için harika çalışan proantosiyanidinler ve flavonoidler gibi antioksidanlarla doludur.
Yorumlar
Yorum Gönder