Nar Ağacı- Nar Meyvesi (Punica Granatum)
Narın sağlığa faydaları sayısızdır ve onları özel kılan, sağlıklı olmalarının yanı sıra lezzetli de olmasıdır. Narlar antioksidan, anti-viral ve anti-tümör özelliklerine sahiptir ve iyi bir vitamin kaynağıdır. Özellikle A , C ve E vitamini ve folik asit kaynağı olduğu bilinmektedir. Bu muhteşem meyve hem şarap hem de yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan kaynağıdır. Bende bu yazımda nar ağacı nedir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, cinselliğe olan faydası nedir, nar kabuğun faydası var mıdır, nasıl kullanılır, cilde faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Narın Özellikleri
Nar (Punica granatum), kınagiller (Lythraceae) familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir meyve türü.

Ayrıca Irlıganlıda yetişen narlar ihracat için en çok tercih edilen nardır. Nar, kurak iklimlerde de yetişebildiğinden, Güneydoğu Asya’da, Malezya’da, tropikal Afrika’da da yetiştirilir. İpekyolu ve deniz tüccarları aracılığıyla Güney Çin’e ve Güneydoğu Asya’ya ulaşan nar, bu bölgelerde de yetiştirilmektedir.
Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazam yapıdadır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlı bir yapısı vardır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir.
Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur.
Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir. Narlarda yumuşak çekirdeklilik, tohum kabuğunun (testa) derece derece daha az odunlaşması ya da çok az odunlaşması (sertleşmesi) ile oluşmaktadır. Halk arasında bu tip narlara genellikle çekirdeksiz nar denilmektedir. Ancak bu narlarda tam oluşmuş, gerçek tohumlar yine mevcuttur.
Narın Faydaları
Harareti keser. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Çarpıntıyı giderir. Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta akciğer, meme, cilt, kolon ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur. Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür. Damar serliğini önler ve damarları açar.
Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir. Cilt sağlığı için de faydalıdır. Nar suyu sesi açar. Menopoz şikayetlerini azaltır.
Ayrıca, artrit ve eklem ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. 100ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16’sını karşılar. Nar suyu ayrıca B vitamini ve potasyum içerir. Çeşitli diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır. Çünkü nar özü şeker, kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir.
Nar Suyu
Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı (% 15'lik) çay halinde kullanılabilir. Nar, çarpıntıya iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir. Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Bu yüzden veteriner hekimliğinde özellikle sığırlardaki tenyalara karşı kullanılır.
Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Nar suyu virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kullanılmaktadır. Nardaki tanen maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır.
Nar Çekirdeği Yağı
Nar tohumu yağının, estrojen sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda, nar suyunun prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmaktadır.
Nar Kanseri Önler
Narlarda flavonoid adı verilen yüksek antioksidanlar bulunur. Bu flavonoidlerin kansere neden olan çeşitli serbest radikalleri önlemede etkili olduğu bilinmektedir. Düzenli nar tüketimi vücuttaki PSA seviyelerini azaltabilir ve mevcut kanser hücrelerine karşı mücadelede yardımcı olabilir.
Bir araştırma, narın anti-kanser özelliklerinin kanserin yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğini ve apoptozu indükleyebileceğini öne sürüyor. Başka bir çalışma, nar çekirdeği yağının, antioksidan ve antienflamatuvar olan bileşikler açısından zengin olduğunu göstermektedir. potansiyel ve meme kanseri hücrelerinin canlılığını engelleyebilir.
Nar Çayı
Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay içilirse ishali keser. 2-3 gün boyunca sabahları aç karına içilip öğleye kadar bir şey yenilmezse bağırsak kurtlarını döker.
Taze narın suyu sıkılarak meyve suyu olarak da tüketilebilir. Meyve sularını hazır almak yerine kendimiz hazırlayıp taze olarak tüketirsek hem faydalarından daha fazla istifade etmiş ve hem de katkı maddelerinden korunmuş oluruz.
Yorumlar
Yorum Gönder