Kuş Üzümü ( Ribes Nigrum)


Kuş üzümü ( Ribes nigrum ), Avrupa'da ve Asya'nın çeşitli bölgelerinde yetişen küçük, odunsu ve meyvemsi bir çalı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalı geniş bir şekilde yetiştirilir ve yabani ortamda yetişmektedir, zengin ve odunsu bir kokuya ve eşsiz ekşi bir tada sahip koyu mor ya da neredeyse siyah renkli meyvelerin demetlerini oluşturmaktadır. Çiğ şekilde yenebildikleri halde, bu meyveler en yaygın biçimde pişirilir, bundan kaynaklı bu tatlılığı ortaya çıkarabilir ve onları daha lezzetli hale getirebilir. Bende bu yazımda, kuş üzümü nedir, nasıl tüketilir, faydaları nelerdir, çeşitleri nelerdir, nerelerde kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kuş Üzümü



Kuş üzümü ( Ribes nigrum); halk arasında çoban üzümü ya da it üzümü olarak da bilinmektedir. Meyveleri en çok bir cm kadar uzayabilir ve siyaha yakın mor bir renge sahiptir. Beyaz renkli çiçekleri olan ve siyah renkte meyveleri olan, 30-40 cm boylarında otsu bir bitkidir. Kuş üzümü içeriğinde; saponin, solanin, tanen ve şekerler olarak gibi maddeler bulunmaktadır. Haziran, eylül ayları arasında beyaz renkli çiçekler açan, bahçe, yol kenarları ve harabeliklerde sık rastlanan zehirli bir bitkidir.

Kuş Üzümünün Faydaları


Kuş üzümü C vitamini açısından son derece zengindir. Ayrıca lif, kalsiyum, potasyum A ve B vitaminleri de içerir. Kuş üzümünde bulunan fitokimyasal elajik asitler ve fenolik bileşenler kansere ve kolesterole iyi gelir. Ayrıca içeriğindeki antosiyaninler antioksidan niteliğindedir. Yapraklarının ağrılara iyi geldiği, artrit semptomları giderdiği ve kırık ve burkulmalarda ağrıları giderdiği düşünülmektedir. Bağırsaklar için müshil etkisi vardır. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkları önler ve cilt bakımında maske olarak kullanılır. Kanser: Yapılan araştırmalarda siyah kuş üzümü suyunun farelerde var olan kanserli tümörlerin büyümesini durdurduğu görülmüştür.

Siyah Kuş Üzümü Yağı Faydaları


Siyah kuş üzümü çekirdeklerinden üretilen yağ gribin önlenmesi, kolesterolün düşürülmesi ve ülser gibi hastalıkların tedavisine yardımcı, doğal bir ürün olarak kullanılabilir. Saç, tırnak ve cilt güzelliğine karşı birebirdir.Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yüksek tansiyon ve kolesterol tedavisinde kullanılmaktadır. Damar hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bağırsakları yumuşatır.

Karaciğeri destekleyici olarak kullanılabilir. Balgam sökücü özelliği bulunmaktadır. Sindirim sistemini korur. Kuş üzümü tohumundan elde edilen yağın kan basıncı yüksek hastalarda faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Bilim adamları bunun içenğimdeki gammalinoleik asitlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Üzüm meyvelerinin, barındırdığı antosiyaninler damar direncini artırdığından damar hastalıklarını tedavi etmekte kullanılmaktadır. Yaş meyveleri besleyicidir ve bağırsakları yumuşatır.Toksin arındırıcı etkisi olduğundan hastalıklara karşı metabolizmayı özellikle de sindirim sistemini ve karaciğeri destekler. Kuru üzüm meyvesinin, balgam söktürücü ve mukoza tahrişlerini giderici etkileri de bulunmaktadır.


Kuş Üzümü Nasıl Kullanılır


Çiçekleri ve yaprakları kurutulduktan sonra sıcak suda demlenerek kullanılır. Taze yaprakları ezilerek yaraların ve basurun üzerine ağrıyı kesmesi ve iltihapları önlemesi için konabilir. Yüksek dozlarda zehirleyebileceği için bir uzman kontrolü dışında kullanılmaması gerekir. Üzüm çekirdeği mide cidarını sertleştirir. 12 parmak ve mide ülserinde 2 kilo arpa, 2 kilo kuru siyah üzüm bir kaba konulur, üzerine 4-5 parmak geçecek kadar su konulur, arpa ve üzümler patlayıncaya kadar kaynatılır, süzülür, posası sıkılır, elde edilen mayi dolapta muhafaza edilir, sabahları aç karna 1 bardak içilir.

Kuş Üzümü Çayı


Kuvvet verici olarak 1 bardak suya, 10 gr kuru üzüm konur, 10 dk kaynatılır. Günde 3-4 bardak içilir. Kansızlık sıkıntısına ise;  8 bardak suya, 1 bardak kuru siyah üzüm 30 gr ufalanmış enginar yaprağı, 1 kaşık ufalanmış pelin konur, orta ateşte 1 saat kaynatılır, süzülür, bal ile tatlandırılıp 10 yaşından küçük çocuklara 1-2 çay bardağı büyüklere 3-4 su bardağı içilir. 10-15 gün devam edilir.

Kuş Üzümünün Kullanım Alanları


Kuş üzümü yemek pişirmek için aşağıdakiler gibi kullanmanın birçok farklı yolu bulunmaktadır:


  • Reçeller
  • jöleler
  • Püresi veya pişmiş meyveleri ile tatlılar
  • Kuş üzümü şarabı
  • Kuş üzümü çayı veya tentür
  • Tohumlardan elde edilen kuş üzümü esansiyel yağı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Dulavrat Otu (Lappa officinalis)

Taflan (Prunus Laurocerasus)