Kayısı (Prunus armeniaca)
Kayısının sağlık yararları arasında sindirim, kabızlık, kulak ağrıları, ateş, cilt hastalıkları ve anemiyi iyileştirme gibi bir dizi faydadan bahsedebiliriz. Kayısılar ayrıca kalp sağlığına bağlı kasları ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Kaldı ki kayısının cilt bakımı için iyi olduğuna inanılmaktadır, bu yüzden çeşitli kozmetiklere önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, kayısılar kolesterol seviyelerini düşürme, görme bozulmalarını önleme, kilo kaybına yardımcı olma, solunum koşullarını tedavi etme, kemik gücünü arttırma ve vücutta elektrolit dengesini koruma yeteneğine sahiptir. Bende bu yazımda kayısının faydaları nelerdir, kuyu kayısının faydaları nelerdir, nasıl tüketilmeli, barındırdığı besin değeri nedir, hangi hastalıklara iyi gelir, sindirime iyi gelir mi, kayısı yağının yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kayısı , 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır. Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivridir. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir.
Kayısılar çiğ şekilde tüketilebilir ya da kurutulabilir ve ardından tekrardan tüketilebilir. Ayrıca çeşitli meyve suları, reçeller, kabaklar ve reçellerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.
Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında yaygın olarak yetiştirilmektedir.
A, B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı aynı zamanda bol miktarda demir içerir. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir.
Kayısı besleyici ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur.
Vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler.
Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
Kansızlığı önlemede ve tedavi etmekte başarılıdır. Mide ülserine ve hemoroit problemlere çözüm bulmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık sorunundan kurtarır. Çocukların kemik ve kas gelişimine büyük fayda sağlar. Karaciğerin hasar gören yerlerinin tamirini yapar. Tansiyon ve kolesterol düşürmede etkilidir.
Kayısı kuru ya da taze olarak yenebileceği gibi reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, Kayısı çekirdeği yağ elde etmek için kullanılır. Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir. Kayısının yemeklerden sonra yenmesi hazmı kolaylaştırmasını sağlar. Bunların dışında, kayısı cilt bakımı için maske yapılarak yüze sürülebilir.
Kayısı çekirdeği yağı, kayısı çekirdeklerinin soğuk preslenmesi ile elde edilmektedir. Oleik (omega-3) ve linoleik (omega 6) yağ asitlerince zengindir. Kayısı çekirdeği yağı kuru ve yaşlanmış ciltlerde, göz çevresinin nemlendirilmesi amacıyla pek çok kozmetik ürünün içeriğinde yer almaktadır.
Kayısı çekirdeği yağı tarihte tümör gelişmesini durdurmada kullanılmıştır. Aromaterapide en önemli taşıyıcı yağlardan biridir.
Kayısı yağı cilt bakımı için iyidir. Cilt tarafından kayısı çekirdeği yağı hızla emilir ve uygulamadan sonra yağlı bir tabaka kalmaz. Kayısı yalnızca cildin pürüzsüz ve parlak görünümünü korumak için kullanılmaz; ayrıca egzama , kaşıntı, uyuz ve diğer pek çok rahatsız edici rahatsızlık gibi deri hastalıklarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu özellikle kayısılarda bulunan antioksidan bileşiklerden kaynaklanır. Uzun süredir sağlıklı ciltle ilişkilendirilen sağlıklı bir A vitamini değil, aynı zamanda kayısıda bulunan antioksidanlar cildi serbest radikallerin etkisinden korumaktadır, bu da cildin bozulmasına ve erken yaşlanma belirtilerine yol açabilir.
Kayısının Özellikleri
Kayısı , 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır. Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivridir. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir.

Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında yaygın olarak yetiştirilmektedir.
A, B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı aynı zamanda bol miktarda demir içerir. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir.
Kayısının Faydaları
Kayısı besleyici ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur.
Vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler.
Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
Kansızlığı önlemede ve tedavi etmekte başarılıdır. Mide ülserine ve hemoroit problemlere çözüm bulmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık sorunundan kurtarır. Çocukların kemik ve kas gelişimine büyük fayda sağlar. Karaciğerin hasar gören yerlerinin tamirini yapar. Tansiyon ve kolesterol düşürmede etkilidir.
Kayısı Nasıl Tüketilir
Kayısı kuru ya da taze olarak yenebileceği gibi reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, Kayısı çekirdeği yağ elde etmek için kullanılır. Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir. Kayısının yemeklerden sonra yenmesi hazmı kolaylaştırmasını sağlar. Bunların dışında, kayısı cilt bakımı için maske yapılarak yüze sürülebilir.
Kayısı Çekirdeği Yağı
Kayısı çekirdeği yağı, kayısı çekirdeklerinin soğuk preslenmesi ile elde edilmektedir. Oleik (omega-3) ve linoleik (omega 6) yağ asitlerince zengindir. Kayısı çekirdeği yağı kuru ve yaşlanmış ciltlerde, göz çevresinin nemlendirilmesi amacıyla pek çok kozmetik ürünün içeriğinde yer almaktadır.
Kayısı çekirdeği yağı tarihte tümör gelişmesini durdurmada kullanılmıştır. Aromaterapide en önemli taşıyıcı yağlardan biridir.
Cilt Bakımı
Kayısı yağı cilt bakımı için iyidir. Cilt tarafından kayısı çekirdeği yağı hızla emilir ve uygulamadan sonra yağlı bir tabaka kalmaz. Kayısı yalnızca cildin pürüzsüz ve parlak görünümünü korumak için kullanılmaz; ayrıca egzama , kaşıntı, uyuz ve diğer pek çok rahatsız edici rahatsızlık gibi deri hastalıklarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu özellikle kayısılarda bulunan antioksidan bileşiklerden kaynaklanır. Uzun süredir sağlıklı ciltle ilişkilendirilen sağlıklı bir A vitamini değil, aynı zamanda kayısıda bulunan antioksidanlar cildi serbest radikallerin etkisinden korumaktadır, bu da cildin bozulmasına ve erken yaşlanma belirtilerine yol açabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder