Karnabahar (Brassica oleracea)
Karnabahar, turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüme sahip olan, yaprakları lahana yaprağına benzetilebilen, sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Esasen yetiştiği yer Doğu Akdeniz bölgesidir ve 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz ya da sarımtıraktır. Karnabahar aynı zamanda kış sebzelerinden bir tanesidir. Karnabaharın sağlığa faydaları, kanser riskini , kalp ve hafıza problemlerini azaltma, hazımsızlıktan kurtulma, vücudun detoksifikasyonunu, artan demir emilimini ve kilo kaybını önleme için özellikle tüketilmesi gerekmektedir. Bu süper gıda aynı zamanda göz problemlerinin artırılmasına, hormonal dengenin korunmasına destek olur ve diyabet, kolit, solunum papillomatozu, hipertansiyon ve ultraviyole radyasyonun zararlı etkilerini önlemektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, kemik ve hücresel sağlık problemlerini, elektrolit dengesini ve optimum kolesterol seviyelerini korumaya yardım eden besinler ve antioksidan gücü ile doludur. Bende bu yazımda karnabahar nedir, özellikleri nelerdir, faydaları nelerdir, barındırdığı besin değeri nasıldır, karnabahar yemeği nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Karnabahar
Karnabahar lahanaya benzemektedir. Esasında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesi ile lahanadan türemiş bir sebzedir. Tüketilen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek bölgesidir.
Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içerir.
Karnabaharın Besin Değeri
Karnabahar, C vitamini , folat, K vitamini , B kompleks vitaminleri ve E vitamini bakımından zengin bir kaynaktır . Herhangi bir zararlı kolesterol ilave etmeden kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, sodyum ve demir gibi hayati mineraller sağlar . Bu ise iyi bir kaynağı proteininin , önemli bir miktar fitokimyasallar , doymamış yağ ve temel omega-3 yağ asitleri. [3] Ayrıca diyet lifi sağlar ve daha az miktarda doğal şeker içerir. brokoli gibi botanik akrabalarının diğer üyelerine kıyasla.
Karnabaharın Faydaları
Karnabahar içeriğinde yüksek oranda K vitamini ve Omega 3 yağ asitlerini içeriğinde barındırır. 100 gram haşlanmış karnabaharda 11 mikrogram K vitamini ve 0.21 gram Omega 3 yağ asidi bulunmaktadır. Bundan kaynaklı, vücutta bulunan iltihaplanmayı önlemeye yardım etmektedir.
Oldukça besin değerine sahip olan bir sebze olan karnabahar vücuda güç katmaktadır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu gidermektedir ve sinirleri kuvvetlendirici etkilere sahiptir. Aynı zamanda beynin çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Karnabahar aynı zamanda cinsel gücü ve isteği arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Şeker hastalığında ve romatizma problemlerine karşı faydalıdır ayrıca kolesterolü düşürücü bir etkiye sahiptir.
Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücutta var olan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir ve idrar söktürür. Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.
Karnabahar Nasıl Tüketilir
Karnabaharı haftada 2-3 kere, en az 100-150 gramlık bir porsiyonda ve çok fazla pişirilmeden tavsiye edilmektedir. Bütün mineral ve vitaminlerden yaralanmak içinse çiğ olarak yenmesi ise en sağlıklı olanıdır.
Lahananın bir çeşidi olan karnabahar, sulu yemeği yapılarak tüketilebilir. Genel olarak karnabaharın çiçekleri yenmektedir. Ancak sapı (çiçekleri tutan kalın kökü) ve yaprakları da bilinenin aksine tüketilebilmektedir. Özellikle bu bölümleri haşlarken kullandığınız su ile çorbalar ve çay olarak kullanılabilir.
Karnabahar Seçimi
Temiz ve sıkı şekilde paketlenmiş, parlak yeşil yaprakları olan kremsi beyaz çiçeği olan karnabahar, en doğru seçimdir. Sarı yapraklı, sarkık yapraklı lekeli olan karnabahar tazelikten yoksundurlar. Karnabahar üzerinde var olan koyu renkli yamalar da küflenmiş olabilir. Karnabahar 5 gün boyunca buzdolabında saklanabilir. Kesilmiş floretler, uzun süre dayanmadığı için 4 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Karnabaharın Yan Etkileri
Karnabahar alerji, böbrek taşı ve aşırı gaz gibi yan etkilere yol açabilmektedir. Aşırı tüketmekten kaçının ve ayrıca warfarin ve coumadin gibi ilaçlar alıyorsanız, kullanımından kaçının.
Gaz: Karnabahar, tamamen sindirim sisteminde parçalanmayan kompleks karbonhidratlar içerir. Bu karbonhidratlar daha sonra bağırsak bakterileri tarafından beslenir. Bu bazen şişkinliğe ve hidrojen ve karbon dioksit gibi kokulu gazların salınmasına neden olabilir.
Ürik asit: Karnabahar, aşırı tüketilmesi halinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen pürinler barındırmaktadır. Purinler ürik asit oluşturmak için parçalanır ve aşırı miktarda purin bakımından zengin gıdalar vücutta ürik asit birikmesine yol açabilir. Bu, böbrek taşları ve gut gibi ürik aside bağlı sorunların önünü açabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder