Kapari (Capparis Spinosa)


Kapari bitkisi Bahar aylarında morumsu beyaz renkli çiçekler açan, dikenli, yere yatık çalı görünümlü, çok yıllık bir bitkidir. Kapari bitkisi kebere, gebre otu ve kedi tırnağı olarak da bilinir. Protein ve vitaminler ile tanen, flavon glikozitleri ve karbonhidratlar içerir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde yetişen kapari bitkisi, Ülkemizde bol miktarda yetişmektedir. Bende bu yazımda kapari nedir, faydaları nelerdir, cinselliğe etkileri nelerdir, zehirlenmeye neden olur mu, kapari çiçeğinin faydaları nelerdir, neye yarar, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kapari Bitkisi Nedir




Ülkemizde gebere otu olarak bilinmektedir. Kapari bitkisinin faydaları saymakla bitmez. Gençleştirici ve “afrodiziak”- cinsel gücü arttırıcı- etkisi de keşfedilen kapari tomurcukları, Avrupa ve Amerika da vazgeçilmez bir çeşni olarak yemeklerde kullanılır ve özellikle Batı Avrupa ülkelerinde kaliteli bir meze olarak tüketilmektedir. Kaparinin bezelye kadar tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi açısında oldukça zengin olması, onu doyurucu bir besin olmasına yol açmaktadır.

Kapari, Türkiye'de en çok Çorum'un Osmancık ilçesinde yetiştirilirken, Muğla ve yöresinde de doğal ortamda yetişiyor. Bol miktarda A ve E vitamini içeren kapari, zengin enerji kaynağıdır. Yapılan bir çalışmada 100 gram çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 miligram fosfor, 9 miligram demir, 24 miligram protein, 12 miligram selüloz ve 2 miligram lipid tespit edilmiş ve gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılan kapari, çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisi olurken, yangına dayanıklılığı ile dikkat çekmiştir.

Kapari Bitkisinin Faydaları


Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır. Sindirim sistemini düzenler. Kabızlık gidericidir. İdrar söktürücüdür. Balgam söktürücüdür. Solucan ve parazit düşürücüdür. Ağrı kesicidir. Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelmektedir ve felçten korumaktadır. İskorbit hastalığında kullanılır.

Kan bozukluklarına faydalıdır. Gut hastalığına iyi gelir. Antitümör etkilidir. Hemoroid hastalarına fayda sağlar. Dalak büyümesinde faydalıdır. Kalça rahatsızlıklarında kullanılır. Adet düzenleyicidir. Diş ağrılarını keser. Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir. Mide ülserini iyi eder. Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır ve cinsel gücü özelliği vardır.

Avrupa'da meyveleri ve çiçek tomurcukları, müshil (kabızlık giderici) ve diüretik (idrar söktürücü) olarak kabul edilir ve uyarıcı ve iskorbüt hastalığını önleyici olarak değerlendirilir. Yaprakların ezilmesiyle hazırlanan lapa ise gut hastalığının tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda kan bozuklarının giderilmesinde yine kapariye başvurulmakta. Uluslar arası Kanser Enstitüsü'nde gerçekleştirilen çalışmalarda kapari, antitümör aktivitesi sağlayan ekstraktın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasında yer alır.

Kapari çayında soğan ve sarımsaktan 15 kat daha fazla antioksidan bulunmaktadır aynı zamanda ağrı kesici toksin atıcı, kan temizleyici ve plazma yenileyici özelliktedir.

Kapari Bitkisinin Kullanımı


Çiçek tohumları açmadan önce toplanarak ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca, meyveleri ve yaprakları da kullanılır. Turşusu yapılır. Salatalarda ve balık yemeklerinde farklı bir lezzet vermek için garnitür olarak kullanılmaktadır.

Kapari zeytini salamurası (takviye için) Sabah akşam aç karna tüketmek kaydı ile haftada en az 1 kg tüketilecek. (1 kasenin içine bir miktar kapari salamura koyup, kaseye zeytinyağı, kekik, ve nar ekşisi ekleyip karıştırıyor ve kaşıkla tüketiyoruz.)

Kapari Çayı


Kapari Çayı (antioksidan etkisi için) bir demlikte 6 bardaklık sıcak su içersine bir miktar (yarım veya bir çay kaşığı) kapari çayından ekleyip 5 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak tüketilmektedir. Günde sabah, öğlen ve akşam aç karnına 3 fincan kapari çayı tüketilebilmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)