Kakule


Kakule, zencefilgiller familyasında incelenen bir bitki türüdür. Güney Hindistan ile Asya'nın sıcak ve bataklık orman bölgelerinde yabani şekilde yetişen, çok yıllık duyarlı otsu bitkidir, iklim uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen kakule, 3-5 m. uzayabilmektedir. Mızrak şeklindeki iri yapraklarının üzeri koyu yeşil olup yaprakların altı daha açık yeşil ve ipeksi görünüşlü yapıdadır. Tohumları mercimek biçimindedir ve büyüklüğünde yapıdadır. Kakule kırmızımsı esmer renkli olup, çok keskin de bir kokuya sahiptir. Bende bu yazımda kakule nedir, cinselliğe etkisi nedir, faydaları nelerdir, nasıl çiğnenir, tadı nasıldır, nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kakule Nedir




Kakule yetiştiği yere göre isim almaktadır. Bitkinin sarı renkli küçük çiçekleri, ilkbaharın ortasından yaz başına kadar açmaktadır. Daha sonra bu çiçekler, içinde bitkinin koyu kırmızı-kahverengi tohumlarını taşıyan 1-2 cm. uzunlukta, üzeri boydan boya çizgili, soluk yeşil ya da kirli beyaz renkli ve üç hücreli tohum zarfı şeklindeki meyvelere dönüşür. Bu hücrelerde 5-7 tane tohum yer alır. Tohumlar hoş kokulu ve baharlıdır. Kakule bitkisi yüksek nemlilik oranı bulunan ve kısmen gölgelik tropik iklimi olan yerleri, bitek ve sulak toprağı sever. Döktüğü tohumlar yardımıyla çoğalır ve ya köklerinin bölünmesiyle çoğaltılmaktadır.

Kakule tohumları % 4'e varan oranda uçucu yağ ile terpinilasetat, sineol, limonen, sabinen ve pinen adlı maddeleri barındırmaktadır. Bu tohumlar hoş kokuları sayesinde, öğütülmeden aynen ve ya öğütülüp toz haline getirilerek bazı yemek, ekmek, kurabiye, bisküvi, turşu, likör ve şaraplara katılmaktadır.

Kakulenin Faydaları


Kakule bitkisi dizanteriyi tedavi etmektedir ve bol idrar söktürür. Mideyi çalıştırır, gaz söktürür. Mide gazı dolayısı ile meydana gelen kalp rahatsızlığını önler. Aynı zamanda kakule mide bozukluğu sonucu yaşanan migreni geçirir ve akciğerler için antiseptiktir. Bronşite çok faydalıdır.

Kakule tohumları uyarıcı olarak etki yapan uçucu bir yağ içermektedir. Bu özelliği ile özellikle Arap ülkelerinde afrodizyak olarak halen kullanılmaktadır. Geleneksel Çin tıbbında çölyak hastalığı tedavisinde en çok kullanılan bitkilerin başında gelmektedir. İshale ve diğer sindirim sorunlarına iyi gelir. Bronşit, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır. Zihni canlandırmak için kullanılmaktadır. Sıklıkla yemeklerde baharat ve ilaç sektöründe katkı maddesi olarak kullanılır.

Kakule Bitkisinin Kullanımı


İştahsızlık problemine karşı kaynatılmış kakule esmer şeker veya balla tatlandırılıp içildiği zaman iştahsızlık probleminin çözümünde faydalı bir bitkidir. Kakule, nane ve kekik ile birlikte kaynatılıp içilen kakule hem mide yaralarına hem de midede oluşan gazların giderilmesinde faydalıdır. Zihin açmak adına: Zihni güçlendirici etkisi vardır.

1-2 kahve kaşığı kakule sindirime çok faydalıdır ve doğal gıdaların sindirilmesinde ve mide rahatsızlıklarında kullanılabilmektedir. Kakule dinçlik veren zararsız bir uyarıcıdır. Koyu bir kahve içmektense, ağza kakule alıp çiğnemek daha iyi bir uyarıcı etki yapar.

Kakule, dövülerek toz haline getirilip, buruna çekildiği taktirde nezleyi keser. Mide Bulantısı İçin, kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ilave ederek için.

Kakule Çayı


Kaynamış bir bardak suyun içine bir tatlı kaşığı kakule tozu ekleyin. 10 dakika demlenmeye bırakmalısınız. Süzdükten sonra bir çay kaşığı bal katarak tüketebilirsiniz. Kakule çayını özellikle yoğun iş temposundan sonra bir bardak tüketilerek azalma yaşanan serotonin hormonunun yükselmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda baş ağrısına da iyi gelerek ağrıyı dindirir. Regl dönemlerinde yaşanan şiddetli kramp ağrılarının yaşanmasının önüne geçer. Mide bulantısı gibi durumlarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Diş enfeksiyonun çoğalmasını da engellemektedir.

Cinsel Gücü Arttırır


Kahve ile tüketildiği zaman kakule ciddi bir afrodizyak niteliğe sahiptir. Cinsel istek ve cinsel gücü destekleyen kakule aynı zamanda bitki çayı olarak da tüketilebilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)