Kabak (Cucurbita pepo)
Kabak , kabakgiller familyasında incelenen bir bitkidir. Sarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki bağlamında kabak oldukça besleyicidir. Kabak ülkemizin hemen hemen her bölgesinde dört mevsim kolaylıkla yetişen, lif açısından oldukça zengin ve aynı zamanda kolay sindirilebilen bir sebzedir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin bir yolunu arıyorsanız, kabakların sağlığa faydalarını öğrenmenin zamanı geldi. Kabak diyetinizin besin içeriğini arttırırken, kilo vermek için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda C vitamini eksikliğinin bir sonucu olarak yaşanan tüm hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Bende yazımda tatlı kabağın faydaları nelerdir, yararları nelerdir, yeşil kabağın zararları var mı, kalorisi kaçtır, nasıl tüketilir, diyetimize nasıl eklenir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kabağın Özellikleri
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.
Kabağın Besin Değeri
Kabak birkaç vitamin, mineral ve diğer faydalı bitki bileşikleri bakımından zengindir. 223 gram kabakta var olan besin değerleri:
Kalori: 17
Protein: 1 gram
Yağ: 1 gramdan az
Karbonhidrat: 3 gram
Şeker: 1 gram
Elyaf: 1 gram
A Vitamini: Günlük İhtiyacın % 40'ı
Manganez: Günlük İhtiyacın % 16'sı
C Vitamini: Günlük İhtiyacın % 14'ü
Potasyum: Günlük İhtiyacın % 13'ü
Magnezyum: Günlük İhtiyacın % 10'u
K Vitamini: Günlük İhtiyacın % 9'u
Folat: Günlük İhtiyacın % 8'i
Bakır: Günlük İhtiyacın % 8’i
Fosfor: Günlük İhtiyacın % 7'si
B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın % 7'si
Tiamin: Günlük İhtiyacın % 5'i
Kabağın Faydaları
İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir. Basur ve prostat şikayetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Kan yapar. Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır. Zihin açar.
Yapılan araştırmalar, kabak çekirdeğinin asıl mucizesinin iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma sonuçları, kabak çekirdeğinin iyi huylu prostat büyümesini (BPH) azalttığını hatta önlediğini kanıtlıyor.
Kabak Nasıl Tüketilir
Yemeği ve tatlısı yapılır. Kabak tohumu kurutularak kabak çekirdeği adıyla kuruyemiş olarak kullanılır. Kabağın suyu susuzluğu keser, içildiği veya kendisiyle baş yıkandığı zaman, ateşli baş ağrısını giderir.
Kabakla Kilo Vermek
Kabak tüketmenin önemli ölçüde kilo vermenize yardımcı olacağını bilmek sizi şaşırtabilir. Kalorileri aşırı derecede düşüktür, ancak size tam olma hissi verir. Bu nedenle, iştahınızı kaloriyi aşmadan ve ya bir beslenme diyetine başlamadan tatmin etmek için harika bir yöntemdir. Düşük kalorili olmasının yanı sıra kabak, yüksek su içeriğine sahiptir ve lif bakımından zengindir.
Kabak Çekirdeği
Kabak Çekirdeği, bağırsak kurtlarını felç edici özelliği ile bu parazitleri düşürmeye yardımcı olur. 500 gr kadar kabuksuz kabak çekirdeği balla birlikte yendikten 3-4 saat sonra 30-40 gr kadar hint yağı müsilaj bağlamında içilirse bağırsak kurtlarını dökmekte çok etkili bir yöntem kullanılmış olur. Lapa haline getirilip boğaza sürülürse boğaz ağrılarını giderir, ayrıca lapası kadınlarda görülen akıntıyı da keser. Lifli ve tok tutan bir besin olan kabak aynı zamanda az kalori içerdiği için diyetlerde de sıklıkla kullanılır.
Kabak Çekirdeği Yağı
Cilt bakımında etkilidir. Kolesterol düşürücü etkisi bilinmektedir. Prostat büyümesine karşı kullanılmaktadır. yoğun e vitamini barındırmaktadır. Göz çevresine sürüldüğünde yaşlanma etkilerini azaltmaktadır. Toksinlerin atılmasına yardımcı olur; antioksidan etkisine sahiptir.
Kabak Yemeği
Kabak yemeği yapmak oldukça basittir ve hızlı bir şekilde pişirilen bir yemektir. Bu yemek için ihtiyacınız olan 20 dakikadır. Gerekli olan malzemeler:
4-5 adet orta boy Kabak
1 orta boy Soğan
3-4 adet orta boy Domates
2-3 adet Yeşil Biber
1 adet Kırmızı Biber
3-4 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Domates Salçası
4-5 yemek kaşığı Sarımsaklı Yoğurt
4 yemek kaşığı zeytinyağını uygun büyüklükte bir tencerede güzelce kızdırın ve kızan yağa 1 adet yemeklik doğranmış soğanları katın ve pembeleşinceye değin kavurabilirsiniz. 4-5 diş doğranmış sarımsak ve yarım tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. 1 adet büyük boy soyulmuş ve küp soğranmış domatesleri katın ve kavurun. 4-5 adet doğranmış orta boy kabak, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber, 2 yemek kaşığı yıkanmış pirinci ve 2 su bardağı sıcak suyu katın ve orta ateşte pişirin. Yemek piştikten sonra 1 avuç doğranmış dereotu katıp karıştırın. Yemeğiniz hazır.
Yorumlar
Yorum Gönder