İnci Çiçeği (Liliaceae)
İnci çiçeği, zambakgiller familyasında incelenmektedir. Aynı zamanda Orta Avrupa’nın dağ ve ormanlık bölgelerinde yetiştirilen, ülkemizde daha çok İstanbul, İzmir ve Toros dağlarının olduğu bölgelerde yetişmektedir. Küçük beyaz çiçekli ve hoş kokusu olan bir çiçektir. Aşağı yukarı 15-30 cm boylarına gelen inci çiçeğinin küçük kırmızı yemişleri bulunmaktadır ve zehirli bir etkiye sahiptir. Bende bu yazımda inci çiçeği nedir, inci çiçeği bitkisi özellikleri nelerdir, faydaları nelerdir, nerede yetişir, neye yarar gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
İnci Çiçeğinin Özellikleri

Köklerinin çevreye yayılması sebebi ile kısa zamanda bulunduğu yerde kümeler oluşturmaktadır. Orta Avrupa’nın dağ ve ormanlık alanlarında yabani ve yaygın olarak yetişmektedir. Ülkemizde ise İstanbul, İzmit ve Toros Dağlar’ı bölgesinde bulunan ormanlarda yetiştiği gibi, bazı bahçelerde de süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Mayısçanı, Müge gibi isimlerle de bilinir.
Gölgelik ve nemli yerleri seven bitkinin kökü, rizomundan (kökgövde) çevreye yayılan kökçükler şeklinde; yaprakları sapsız, elips biçiminde, iri ve geniş yapılıdır. Her sürgününde iki yaprak yer alır. Nisan-Mayıs aylarında açan küçük beyaz çiçekleri saplı, çan biçiminde sarkık ve keskin kokuludur.
İnci Çiçeğinin Faydaları
Sağlığa yararlı bitkiler arasında kalbimiz için en değerli şifa verici etkilerden biri inci çiçeğinindir. Özellikle kalbi yaşlanan ve kan damarları daralan kişilerde kalbi güçlendirici etkisi bulunmaktadır.
Kalp çarpıntılarına da iyi gelir ve idrar söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Müshil etkisi de vardır. Bitkinin çiçekleri, kökleri ve rizomları kullanılmaktadır. Bileşiminde kardiyotonik etkisi olan heterozitler (konvallatoksin, konvallarin) vardır.
Bilhassa kalp üzerine tesirlidir. Kalp faaliyetlerini tanzim edici özellikte, ham madde olarak kullanılır. İdrar söktürücü ve müshil etkisi de vardır. Çiçekleri parfümeri sanayisinde ve süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
İnci Çiçeği Nasıl Kullanılır
Bu etkilerinden yararlanılmak üzere, bitkinin çiçek açtığı nisan ve mayıs aylarında yaprak ve çiçekleri toplanıp gölge ve havadar yerde kurutulur. 2 tatlı kaşığı kurumuş yaprak-çiçek karışımı üzerine l bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak alınır.
İnci Çiçeğinin Zararları
Herhangi bir kullandığımız yiyeceğin, ilacın ve bir çok başka besinin fazla kullanımı başka bir sağlık sorununa neden olabilmektedir ve sağlığınızın bozulmasına neden olabilmektedir. Bundan kaynaklı inci çiçeği benzeri bitkisel bir ürünün dozajından fazlası zarara nedene yol açar. Bundan kaynaklı dozaja dikkat etmemiz gerekir ve herhangi bir alerjiye yol açabileceğinden kaynaklı mutlaka dikkatli kullanmak gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder