İğde Ağacı (Elaeagnus)
İğde pek bilinmemesinin yanında iğdenin faydaları hastalıklarda bitkisel iyileşme özelliğini daha çok yeni fark ettik. İğde ağacı meyvesinin ülkemiz coğrafyasının hemen hemen her bölgesinde yetişebilen ağaç türlerinden bir tanesidir. Latince adı elaeagnus, familyası iğde üyesidir. İğde yaprağı grimsi görünümü olan yeşil renkli sonbaharda olgunlaşmaktadır. Bende bu yazımda iğde çiçeğinin faydaları nelerdir, zayıflatır mı, cilde faydaları nelerdir, iğde zayıflatır mı, nasıl tüketilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
İğde Ağacının Özellikleri
İğde ağacı (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren iğde ağacı türlerine verilen genel bir isimdir. Azotu kökünde depolayabilme özelliğiyle en verimsiz topraklarda bile yetişebilmektedir. Aynı zaman kuraklığa dayanıklılığından kaynaklı pek çok türü erozyon ile mücadele de kullanılır.

Anayurdunun Orta Asya olduğu sanılan bu ağaçların meyvesi ülkemizde iğde adıyla çerez olarak tüketilebilir. Zeytin şeklindeki meyveler yaklaşık 2 cm uzunluğundadır ve üstü derimsi bir kılıfla örtülüdür. Önceleri bal rengi olan bu kılıf meyve olgunlaştığı sürece koyulaşarak kırmızımsı esmer bir renk kazanmaktadır.
Meyvelerin iç bölümü unlu yapıda ve tadı oldukça tatlıdır. İçinde sert kabuklu tek bir tohum (çekirdek) vardır. Türkiye'de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinde yetişir. Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılır. Böbrek rahatsızlığı olan kişilere bolca yemeleri tavsiye edilmektedir. Meyveleri zeytin büyüklüğünde ve sarı-kahverengi olup, yenilebilir. Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını gidermek için de kullanılır.
İğdenin Faydaları
C vitamini bakımından iğde oldukça zengindir ve vücuda kuvvet vermektedir. Soğuk algınlığı ve grip sorununa da oldukça iyi gelmektedir. Aynı zamanda öksürüğü ve ishali keser. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarına ve idrar zorluğuna iyi gelir. Cinsel gücü arttırır. Böbreklere faydalıdır. Egzama şikayetlerini azaltır.İğde ağacının meyvesi yenebileceği gibi çiçekleri suda haşlanarak çayı yapılabilir.
Hoş kokusu ile bahçeleri süsleyen iğde çiçeği koklanırsa zihni açıcıdır. Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. İshalde iğde yenilmesi tıpkı limon ve şeftalide olduğu gibi epeyce yararlıdır. Ayrıca iğde çiçeklerini koklamak zihne kuvvet ve açıklık verir.
İğde meyvelerini belli bir süre düzenli olarak yerseniz idrar tutamama ve idrara çıkma zorluğunu yenmenize yardımcı olacaktır. Egzama bu hastalıkta iğde çiçekleri toplanıp kaynatılır ve her zaman olduğu gibi balla tatlandırılarak içilir. Bu şurubun öksürüğe ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği de bilinmektedir.
İğde Çayı
İğdenin çiçek ve meyveleri, egzamadan yüzde oluşan siyah lekelere, sivilcelere, bağırsak iltihaplarına, sindirim bozukluklarına karşı oldukça etkilidir. İğde çiçekleri toplanır ve 10 dakika kaynatılır, her akşam yatmadan evvel egzama olan bölgeye sürülür, iyi bir antiseptiktir.
İğde Kürü
İğde meyveleri zihin açıcı ve bağırsak iltihaplarına karşı çok etkilidir aynı zamanda ishali de önlemektedir. Böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. İğdenin kabukları soyulup unumsu meyvesi ılık suda bulamaç haline getirilir ve cilde sürülür, yüz ve boyun bölgelerinde ki siyah noktaları, sivilceleri ortadan kaldırır. yatmadan önce maske halinde yüze ve boyun bölgesine tatbik edilmeli ve sabah yüz ve boyun bölgesi kükürtlü sabunla yıkanmalıdır.
İğdenin Zararları
İğdenin zararı asla yoktur. Fakat fazla tüketimden kaynaklı belli başlı yan etkilere neden olabilmektedir. Yani iğde tüketimi sağlığı ciddi derecede etkileyecek herhangi bir zarara sahip değildir ancak fazla tüketildiği taktirde kabızlığa neden olabilir. İğdeler tek başına tüketilebilir. Fakat unutmayın yine de her şeyin azı karar, çoğu zarardır. Suyu çekme özelliğinden kaynaklı iğde tüketildiği zaman, üzerine bol su tüketilmemelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder