Hurma (Phoenix dactylifera)
Hurma, tatlı ve lezzetli bir tat vermekten daha fazlasını yapan lezzetli ve egzotik meyvelerin başındadır; göz sağlığını iyileştirme, yaşlanma belirtilerini azaltma, çeşitli kanser türlerinin önüne geçme, sindirimi iyileştirme, bağışıklık sisteminizi artırma, kolesterolü düşürme, metabolizmanızı arttırma, kemiklerinizi güçlendirme, destekleme yetenekleri dahil olmak üzere, içinde bulunan birçok sağlık sorununa ve durumuna yararı vardır. Aynı zamanda hurma kan basıncını düşürür ve cildinize iyi bakar. Ayrıca, vücudunuzun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır ve kilo vermeye yardımcı olabilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve kan dolaşımını artırabilir. Bende bu yazımda hurma nedir, yaş hurmanın faydaları nelerdir, günde kaç tane tüketilmeli, nasıl tüketilir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Hurmanın Özellikleri

Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri bakımından da zengin bir besindir.
Hurmanın Faydaları
Hurma bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Kansızlığı iyi gelir, kan yapıcıdır. Karaciğeri güçlendirir.
Günlük olarak hurmadan birkaç tane yemeye devam etmek, vücut ve beyindeki hormonların düzenini sağlar ve insana tokluk hissini verir. Böylece kişinin yediği yemek miktarını en aza düşürmektedir. Yani hurma; kiloyu azaltıp kilo düzenini korumaya yardımcı olmaktadır.
Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Hamile kadının bebeğini besler, yapısındaki potasyum çocukların büyümesini sağlar. Ayrıca anne sütünü arttırır.Emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır. Hurmanın antiseptik, lohusalık yaralarını çabuk iyi gelen ve sütü artıran bir ilaç olduğu tıp çevrelerince belirlenmiştir.
Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlar. Sindirim sistemi ve boşaltım sistemini temizler. Stresi ve gerginliği azaltmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelmektedir.
Hafıza kaybına da mani olur. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir aynı zamanda yaşlanmayı geciktirir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirici etkidedir.
Erken Yaşlanmaya İyi Gelir
Hurma, pek çok vitamin, özellikle A vitamini, beta-karoten, lutein, likopen ve kriptoksantin açısından zengindir. Bu vitaminler oksidatif stresi azaltmak ve kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri , yorgunluk, görme kaybı, kas zayıflığı ve diğer birçok koşul gibi erken yaşlanmayı önlemek için vücutta bulunan antioksidanlar olarak işlev görmektedir. Japon araştırmacılardan oluşan bir ekip, Trabzon hurması kabuğundaki bir tür polifenolün koruyucu potansiyelini destekleyen ve yaşlanma sürecinde oksidatif hasara karşı oldukça önemli bir rol oynayan bir çalışma yayınlamıştır.
Hurma Bağışıklığı Arttırır
Hurma, C vitamini barındırdığından kaynaklı bağışıklığın artmasına yardımcı olur. Diğer meyveler arasında en yüksek askorbik asit (C vitamini) içeriğine sahiptir ve tek bir hurma, bu faydalı besinin günlük ihtiyacının yaklaşık% 80'ine sahiptir. P. Koehler, R. Eitenmiller ve diğerleri, Georgia Üniversitesi, ABD, Gıda Kalitesi Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada Vitamin C'nin bağışıklık sistemini uyardığını ve primer çizgi olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırdığını belirtti. Vücudun mikrobiyal, viral ve fungal enfeksiyonlara ve ayrıca yabancı cisimlere veya toksinlere karşı savunması.
Hurma ve Diyet
Hurma, yoğurt ile birlikte tüketildiğinde çok etkili bir diyet meyvesidir. Bununla beraber , yemeklerden 40 dakika kadar önce 4 adet yaş hurma ya da 2 adet kuru hurma tüketirseniz öğüne oturduğunuzda iştahınız önemli derecede gitmiş olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder