Guarana (Paullinia Cupana)


Guarana, Güney Amerika ve Dünya çapında pek çok alkolsüz içeceğin, enerji takviyelerinin ve zayıflama yardımcılarının temel malzemesidir. Botanik adı Paullinia Cupana olan bu bitki, Amazonlarda yetiştirilen bir çalı cinsidir ve meyveleri tıp dünyasında kullanılır. Meyveleri kırmızı renklidir ve tohum vermektedir. Guarana tohumları, kahve çekirdeklerinden 3 kat fazla kafein barındırdığından, en zengin kafein kaynağı olarak bilinir. Bende bu yazımda guarana nedir, özellikleri nelerdir, zayıflatır mı, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, barındırdığı kafein miktarı nedir, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Guarana 




Guarana (Paullinia cupana), sabun ağacıgiller familyasında incelenmektedir. Guarana bitkisi parlak ve küçük kırmızı meyveli, yüksek oranda kafein barındıran tropik bir bitkidir.

Güney Amerika yerlilerinin de (tonik, antidiareik, antinevraljik) pek çok hastalığı iyileştirmek adına geleneksel tıpta kullandıkları uyarıcı bir psiko-tropik maddedir.

Guarana genellikle Amazon havzasında yetiştirilen ve özellikle Brezilya’da yaygın biçimde kullanılan bir bitkidir. Geniş yapraklara ve çiçeklere sahip bu bitki günümüzde diyetlerde sık bir şekilded kullanılan ve etkili bir uyarıcı olan meyvesi ile bilinir.

Guarana bitkisi, kahverengiden kırmızıya değişik renklerde olabilmekle beraber ve içinde beyaz bir madde ile çevrili siyah tohumlar barındırır.

Ülkemizde adı pek bilinmeyen guarana mevyesi özellikle vücudun yağlı bölgelerde bulunan yağın enerjiye dönüşmesini sağlayan özelliklere sahiptir. Bu yüzden bölgesel kilo vermek bu anlamda çok kolay olacaktır. Guarana, % 3.5-5 oranındaki kafein barındırdığı için bilinen kafeince en zengin bitki şeklinde geçmektedir.

Guarana Ağacının Faydaları


Guarana, yağ yakımını hızlandırıcı etkidedir, mide boşaltma süresini uzatarak açlık hissini azaltır, kilo vermenizi kolaylaştırır. Bitkinin bu özellikleri sayesinde de zayıflamaya yardımcı olduğu gibi, obezite tedavilerinde de kullanılmaktadır.

Yağ yakıcı özelliğinin yanında fiziksel ve ruhsal yorgunluklarla da savaşması diyet programlarının işleyişini kolaylaştırır. Aynı zamanda, antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Özellikle de ishali tedavi etmede kullanırlar. Bitkinin ishale karşı etki göstermesi, damarları büzen yüksek oranda tanen içermesinden ileri gelir.

Guarana ayrıca yüksek oranda kafein de içerir; kafein de, teobromin ve teofilin alkaloitleri ile bir aradayken guarananın idrar sökücü ve uyarıcı niteliklerini ortaya çıkarmaktadır. Yorgunluk, hafif depresyon, baş ağrısı ve migren tedavisinde de kullanılır; fakat uzun süreli tüketimden kaçınmak gerekir.

Olası ciddi yan etkilerinin arasında azalan doğurganlık ve kalp damar hastalıkları riski sayılabilir. Guarana, damar kası gevşeticisi ve iştah kesici özelliklerine de sahiptir.

Guarana Meyvesi Nasıl Kullanılır


Guarana meyvesi 1-2 gram rendelenerek toz haline getirilir ya da varsa tozundan 1-2 gram alınarak 150-200 ml kaynar suyun içinde eritildikten sonra tüketilir.

Guarana, kafein ve ksantine duyarlı kişilerce kullanılmaması önerilmektedir. Diyabet, yüksek tansiyon, epilepsi, aşırı aktif tiroit, anksiyete, uykusuzluk ile böbrek ve kalp rahatsızlıkları bulunan insanlar guarana barındıran ürünleri doktor kontrolünde kullanmalıdır.

Fazla guarana tüketildiğinde ilk görülen belirtiler idrar atmada yaşanan zorluk, kusma ve karın kramplarıdır.

Hamile ve bebek emziren kadınların yüksek miktarda kafein alması sakıncalı olduğu için guarana içeren ürünleri tüketirken dikkatli olmalıdır. Guarana efedrin (efedra) içeren herhangi bir ürünle beraber alınmamalıdır. Bu iki maddenin kombinasyonunda; kalp atım hızı ve tansiyondaki artış ve kandaki şeker ile potasyum seviyesindeki dalgalanmalara bağlı olarak kanama, enfarktüs ve ani ölüm riski oluştuğu gözlenmiştir.

Guarana Meyvesi Yan Etkileri


Guarana meyvesinin yan etkileri şu şekildedir:


  • Yüksek tansiyon
  • Daha yüksek diyabet riski
  • Sinir sistemi ile ilgili sorunlar
  • Uykusuzluk hastalığı


Kafein oranı çok yüksek olduğundan kaynaklı, takviyenin etkileri yıprandığında uykusuzluğa ve enerji çarpmalarına yol açabilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, bu ilacı kullanmaktan kaçının, çünkü yüksek kafein içeriği çocuğunuz için tehlikeli olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)