Fındık (Betulaceae)


Fındık, huşgiller  familyasında incelenmektedir. Fındık da çalı ve ağaç türlerinin ortak adıdır. Türkiye'de Giresun, Ordu, Trabzon illerinde tek tarım tipi (monokültür) olarak gerçekleştirilmektedir. Yaprakların kenarları çift dişli, sivri uçludur. Fındık lezzetli bir atıştırmalıktır ve birçok yemeğe harika bir katkı sağlar. Bir insan bunları dengeli, kalori kontrollü bir diyete dahil ettiğinde, fındıklar da sağlık açısından birçok faydası vardır. Aynı zamanda fındık; e vitamini, sağlıklı yağlar, protein ve lif barındırır. Bende bu yazımda fındığın faydaları nelerdir, hangi besin değerlerine sahiptir, özellikleri nelerdir, fındık yağının yararları nelerdir, taze fındığın faydaları nedir, zararları var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.




Fındığın Özellikleri




Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçük, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir.

Üretilen fındıkların %80'i Karadeniz Bölgesi'nden sağlanır. Karadeniz Bölgesi'nden başka Marmara Bölgesi'nde de yetiştirilir. Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar.

Fındığın Faydaları


Fındık, çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir.

Fındık, kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini desteklemektedir. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri oldukça faydalıdır. Cinsel gücü arttırıcıdır, varislere de iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır. Ayrıca, cildi güzelleştirdiği bilinmektedir. En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.

Kan Şekerine İyi Gelir


Kesin kanıtlar olmamasına rağmen, bazı  fındık türleriyle beraber fındıkların kan şekeri seviyesini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bundan kaynaklı diyabet hastaları için iyi bir atıştırmalık olabileceğini gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır. Bu öncelikle fındıklardaki anahtar yağ asidi olan oleik asidin varlığından kaynaklanmaktadır.

Fındık Nasıl Tüketilir


Fındık yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Fındığın yağı da tüketilir. Yaş fındık fazla yenirse ishal yapar. Fındık yağı böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur. Böbrek ağrılarına iyi gelir. Ayrıca, bağırsak kurtlarını düşürür. Bununla birlikte, yüksek tansiyon ve midesinden şikâyeti olanların fazla kullanmamaları tavsiye edilir.

E vitamininin antioksidan görevi ve koroner kalp rahatsızlığı ve kanserle olan ilişkisinden dolayı, fındık ve fındık ürünlerini de içeren doğal gıda maddelerine tüketici ve sanayi tarafından olan ilgi artıyor. Her gün sadece 25-30 gr fındık yemek, günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılıyor.

Fındık Tüketmek


Daha fazla fındık yemek bir insanın sağlığını çeşitli şekillerde etkilemektedir. Gerekli miktarda fındık tüketimi:


  • bağırsak hareketlerini destekler
  • kilo alımını azaltır
  • hücre hasarına karşı koruma sağlar
  • zararlı kolesterolü aşağıya çeker
  • insülin duyarlılığını arttırır
  • kalp sağlığını destekler
  • inflamasyonu azaltır
  • sperm sayısını artırır


Bir kişinin alerjisi yoksa, diyete fındık eklenmesi önerilmektedir.

Fındık Yağı


Kuru yıpranan ciltlerde cilde yoğun nem, parlaklık ve canlılık kazandırmaktadır. Hamilelik ve doğum sonrasında meydana gelen çatlakların ve deformasyonun giderilmesinde, kaş kirpik uzatmada kullanılmaktadır. Masaj yağlarında baz yağ olarak kullanılabilir. Vücuda kuvvet verir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Varis tedavisinde faydalıdır. Fındık yağı için tıklayınız



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Dulavrat Otu (Lappa officinalis)

Taflan (Prunus Laurocerasus)