Erik (Prunus)
Erik sağlık yararları şunlardır hazımsızlık kurtulma, grip enfeksiyonları, kilo kaybı ve anksiyete ile ilgili sorunlar. Bu meyvelerin antioksidan gücü osteoporoz , maküler dejenerasyon, kanser, diyabet ve obezitenin önlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, kolesterol seviyelerini azaltarak sağlıklı bir kalbin korunmasına yardımcı da olmaktadır. Bende bu yazımda erik nedir, faydaları nelerdir, yeşil eriğin faydaları, kilo vermeye yardımcı olur mu, içeriğinde var olan besin değerleri, kabızlığa iyi gelir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Eriğin Özellikleri

Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları olduğu gibi, küçük boylu ağaçlar ya da çalı şeklinde olanları da bulunmaktadır. Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve çok sıcak bir bölge hariç her tarafta yetişmektedir.
Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükte bulunan meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklidir. Türkiye'de en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.
Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir. Erik özellikle de yaz meyvesidir.
Eriğin Besin Değeri
Erikler farklı sağlıklı bileşenler, vitaminler ve mineraller barındırmaktadır. Aynı zamanda erik A vitamini, C vitamini (askorbik asit), folik asit, vitamin K (filokinon) olarak vitaminler mükemmel bir kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir B1 vitamini (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B-6 ve E vitamini (alfa-tokoferol) kaynağıdır. İçeriğinde var olan mineraller arasında potasyum, florür, fosfor, magnezyum, demir, kalsiyum ve çinko bulunur. Ayrıca diyet lifi sağlarlar ve zararlı yağlar olmadan çok düşük kaloriler sunarlar.
Eriğin Faydaları
Erik vücuda güç ve enerji verir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri sakinleştirir. Kansızlığa iyi gelir. Erik sindirim sistemine de faydalıdır. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür ve kabızlığı giderir.
Vücutta bulunan zararlı maddeleri dışarı atmaya yardımcı olarak böbrekleri dinlendirir. Romatizmaya oldukça iyi gelir. Östrojen seviyesini dengelediğinden kaynaklı özellikle Menopoz dönemine giren kadınlar için oldukça faydalıdır.
Erikte sadece; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmalit basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da erikte önemli ölçüde bulunmaktadır.
Erik aynı zamanda magnezyum da barındırmaktadır ve demir açısından da ciddi derecede zengindir. Yoğun lif yapısına da sahip olan eriğin sindirim sistemi üzerinde ki etkisi tartışmasız çok büyük.
Erik Nasıl Kullanılır
Erik yaş olarak tüketilebileceği gibi kurutularak, komposto haline getirilerek ve ya suyu çıkarılarak da tüketilebilir. Komposto olarak tüketilirse bağırsakları çalıştırarak kabızlığa oldukça iyi gelir. Erik çekirdekleri bağırsak solucanlarını düşürmekte oldukça faydalıdır.
Erik yaprakları kaynatılıp suyu ile gargara yaparsak bademcik ve boğaz iltihaplarına da iyi gelmektedir. Kuru erik içeriğinde bulunan bol miktarda A vitamini ile cilde oldukça iyi gelmektedir. Eriğin çekirdekleri çıkarılıp püre haline getirildikten sonra makyaj çıkarıcı olarak yüzü temizlemekte kullanılabilir.
Eriğin Gebelikte Faydaları
Erik, çok sayıda vitamin ve mineralin bolluğu nedeniyle hamilelikte de faydalıdır. Bu yararlı bileşenler göz görme, kemik ve dokuların gelişimi için anne ve büyüyen bebek için hücresel sağlık için hayati öneme sahiptir. Fiber içeriği kabızlığı önlemeye yardımcı olmaktadır ve sindirimi iyileştirmektedir. Eriklerin dengeli bir diyetin parçası olarak dahil edilmesi, çeşitli enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olmaktadır ve genel sağlığı korumaktadır. Bununla beraber, yüksek miktarda şeker barındırdığında, ticari olarak temin edilebilir erik sularının seçiminde dikkatli olunması gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder