Elma (Malus domestica)


Elma (Malus domestica), gülgiller familyasında incelenmektedir ve elmanın kültürü gerçekleştirilen bir meyve türüdür. Kökeni Doğu Avrupa'dır. Aynı zamanda çok çeşidi olan elma eski çağlardan beri bilinen bir meyvedir. Elmanın en yakın akrabaları armut ve malta eriğidir. 5-12 m'ye kadar boylanan ve yaprak döken tacı geniş küçük bir ağaçtır. Elmalar gezegendeki en popüler ve lezzetli meyvelerden bir tanesidir. Sağlığınıza önemli ölçüde fayda sağlarken, susuzluğunuzu gidermek ve tatlı dişinizi tatmin etmek için parlak, kırmızı, tatlı, sulu bir elmaya ısırmak gibisi yoktur. Bu lezzetli meyvelerin 7.500'den fazla çeşidi bulunmaktadır ve bunlar kırmızı, sarı ve yeşil gibi çeşitli renklerdedir. Bende bu yazımda elmanın faydaları nelerdir, barındırdığı vitaminler nelerdir, zararları var mıdır, cilde olan faydaları nelerdir, genel sağlığa faydası var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım.

Elmanın Özellikleri




Yapraklar karşılıklı dizilişli, basit oval biçiminde, ucu sivri ve kenarları dişli, alt yüzü hafif tüylü bir yapıya sahiptir. 5-12 cm uzunluğunda 3-6 cm genişliğinde bulunan yaprakların sapı 2-5 cm kadardır. Çiçekler yapraklarla beraber açar. Meyve verme yaşı anacın çeşidine göre değişmektedir.

İlk dikildiği yıldan itibaren meyve vermektedir. Bazı anaçlarsa , üçüncü yaşında meyve verir. En geç verime başlayan anaçlar ise normal elmanın çekirdeğinden üretilen anaçlardır. Bu anaçlar 5 ile 6 yaş arası meyve vermeye başlar.

Bir adet elma  ortalama 50 kaloridir. Su 85.6 gr, protein 0.2 gr, yağ 0.3 gr, şeker 10 gr, lif 2 gr, potasyum 127 mğr, fosfor 13 mgr, magnezyum 8 mgr, kalsiyum 7 mgr, kükürt 4 mgr, sodyum 2 mgr bulunur. Ayrıca A, B1, B2, PP, B5, B6, C, E vitaminleriyle çinko, iyot, kobalt, klor, silisyum ve çeşitli organik asitler bulunmaktadır.

Elmanın Faydaları


Sindirim sistemine çok yararlıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Elma, dışkıyı yumuşatan liflere sahiptir. Tuvalete gitmekte zorlanıyorsanız, elma size yarar sağlar. Böbrekleri temizler ve böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Kolesterolü, tansiyonu ve kan şekerini düşürür.

Kalp hastalıkları ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir, yorgunluğu giderir. Hastalıklara karşı direnci arttırır. Romatizma, gut ve şeker hastalığına karşı yararlıdır.

Nefes darlığına iyi gelir. Elmanın kokusu sinirleri rahatlatır ve gevşetir. Besleyici değerinin yanında mide bulantısına da iyi geldiği için özellikle hamilelere tavsiye edilir.

Pankreas kanseriyle mücadelede %23 riski azalttığı tespit edilmiştir. Elma kabuğunda bulunan maddeler karaciğer, meme, akciğer ve kolon kanseri mücadelede önemli bir yardımcıdır.

Özellikle küçük yaştaki çocukların diş gelişimi için önemlidir. Genellikle diş gelişimi için havuç yenir ancak; elma da oldukça etkilidir.

Cilt Bakımı


Elmalarda var olan güçlü antioksidanlar, erken yaşlanma, kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve yaşa bağlı diğer koşullarla doğrudan bağlantılı olan serbest radikallerin zarar verici etkilerini ortadan kaldırmaktadır.

Elmalar ayrıca cildin genç ve canlı görünmesini sağlayan kan dolaşımını arttırır. Eski hücrelerin değiştirilmesini, hasar görmüş hücrelerin onarımını ve aknelerin önlenmesini uyarırlar. Elma ve bal veya elma ve sütten elde edilen macunlar, topikal olarak uygulandığında cildin parlak bir yapıyı kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Elma Maskesi


Elma rendelenerek,cilde maske yapılır yaklaşık yarım saat sonra ılık suyla yıkanır. Özellikle kış aylarında cildi yumuşatıp gerginleştirir.Sadece kabuğunu cildinize sürterek masaj yapmanız bile çok iyi gelecektir.

Elma Tüketmek


Elmanın soyularak yenilmesi yanlıştır. Uzmanlar elmanın kabuğu ile yenilmesi tavsiye edilmektedir. Elma çiğ olarak yenebileceği gibi kompostosu, sirkesi, pekmezi ve çayı yapılabilir, ayrıca suyu da kullanılır. Elmayı kabukları ile yemek hem daha besleyici hem de sindirim sistemi açısından daha yararlıdır. Elma ve elma suyu cilt bakımı için çok yararlıdır.

Elma Suyu


Taze elma suyu yüze ve boyna sürülürse kırışıklıkların oluşması geciktirir. Bir miktar elma sirkesi suya karıştırılıp cilt bakımı ve temizliği, saçlara yumuşaklık ve parlaklık kazandırmak için kullanılabilir.

Kansere İyi Gelir


Elmalar, hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda çeşitli kanser türlerinin, özellikle cilt, meme ve kolon kanserinin tedavisinde orta derecede iyileşme yaşanmıştır. Bir veya daha fazla elmanın düzenli tüketimi günde akciğer ve kolon kanseri riskini azaltabilir. Elmalar, akciğer kanserini azaltmak ve gelişirse yayılmasını yavaşlatmak için belirgin ve yadsınamaz bir kapasite göstermektedir. Hipotezler genellikle kaempferol ve quercetin de dahil olmak üzere yüksek miktarda bitki besleyici içerikten bahseder, fakat elmanın kanser üzerindeki etkisinin kesin mekanizması hala daha fazla araştırma gerektirir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)