Diken (Smilax officinalis)
Diken otu (Smilax officinalis); 1 metreye kadar uzayan, gövdesi köşeli, doğru, dipten dallanır, bir veya iki yıllık otsu bir bitki türüdür. Kök uzun ve iğne biçimindedir. Dip yapraklar mızrak biçiminde, sivri ve ince sert kıllarla donatılmıştır, rozet şeklinde bulunmaktadır. Bende bu yazımda diken otu nedir, nasıl tüketilir, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, neye yarar gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Diken Otunun Özellikleri

Esas yetiştiği bölge Akdeniz ülkeleridir ve başta Türkiye olmak üzere birçok çevre ülkede yabani olarak yetişen bir bitki olup üzeri sert dikenlerle donanmış kızıl renkli olup üzeri tüylüdür ve gövde beş köşeli ve esmerimsi bir yapıya sahiptir.
Yapraklarının kenarı odun testeresine benzer irili ufaklı dişler ile donanmış yer yer dalgalı üzeri tüylü ve dikenli üst yüzeyi grimsi yeşil, alt yüzeyi tüylü yeşilimsi gri renkte, sapsız ve gövdeye oturmuş vaziyettedir. Çiçekleri altın sarısı renkli demet şeklinde bulunur ve onun çevresinde uzun dikenlerle donanmış dikenlerin ucu sarı tabanı esmerimsi kırmızı renktedir.
Diken Otunun Faydaları
Birleşiminde bulunan minerallerden; potasyum ve az miktarda kalsiyum ve magnezyum barındırmaktadır. Ayrıca %8 tanin, musilaj ve vitamin B barındırmaktadır. Bir adı da mübarek otu olan diken otu, çiçek açamaya başladığı zamandan itibaren toplanarak kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilmektedir.
İştah açıcı, mideyi kuvvetlendirici, mide asidini artırıcı, safrayı artırıcı, iltihapları önleyici bir antibiyotiktir.
Diken Otu Nasıl Tüketilir
Kökleri çay gibi demlenerek tüketilir. Yakı denilen ot, iğne ve diken batmış yaraların üzerine uygulanırsa dışarı çıkartıp, yaraları iyileştirir. Haşlamasından elde edilen şerbet idrarı sökücü niteliktedir. Maydanoz ve kereviz ile beraber damıtılıp tüketilirse bünyeyi kuvvetlendirici özelliktedir.
Diken otunun çiçeği ezilip, penis ve testisler üzerindeki şişliklere sürülürse yaşanan problemlerden kurtulmasına yardımcı olur. Ot tazeyken öz suyu çıkarılmaktadır. Saflaştırıldığıktan sonra bir miktar şekerle kaynatılıp kıvam alması sağlanır. Kullanılan karışım yukarıda sayılan tüm hastalıklara şifa verir.
Diken Otu Çayı
Kökleri çay gibi demlenerek kullanılmaktadır. Yakı edilen ot, iğne ve diken batmış yaraların üzerine uygulanır sa dışarı çıkartıp, yaraları iyileştirir. Kurutulmuş ya da taze gümüş dikeni kökünden bir kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su katılarak 7-10 dk demlenmeye bırakılır. Çay demlendikten sonra süzülerek tüketilir.
Dikeni kökünü tazesi veya kurutulmuşundan 100 gr ince kıyılarak bir şişeye atılır ve üzerine %70’lik 500 ml Etanol ilave edilir. Güneşten uzak bir bölgede 4-6 hafta bekletildikten sonra süzülerek Homeopati’de anılan tentür elde edilmektedir. Bu tentürden günde 3-4 defa 10-15 damla 6 hafta süre ile alınır.
Yorumlar
Yorum Gönder