Devedikeni Otu (Asteraceae)


Bilimsel olarak Silybmommarianum olarak adlandırılan devedikeni, kırmızımsı-mor çiçekleri olan yıllık bir çiçekli bitkidir.  Marian devedikeni, Akdeniz, İskoç devedikeni ve diğerleri de dahil olmak üzere, dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak başka isimle süt devedikenini adlandırılır. Bende bu yazımda devedikeni nedir, faydaları nelerdir, cilt bakımında nasıl kullanılır, devedikeni tohumu nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Devedikeni Otunun Özellikleri





Devedikeni, papatyagiller (Asteraceae) familyasında incelenen bazı dikenli bitkilerin ortak ismidir. Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da adlandırılır. İnce ve çengelli bir yapıda olan ve yaşken güzel koku veren, 1,5 metreye kadar boylanabilen büyük, otsu bir bitkidir.

Uçucu yağ, flavonlar ve acı bir madde barındırmaktadır. Anayurdu Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’dır; Akdeniz havzasında, Türkiye’de, İspanya’da, İngiltere’de, Irak’ta, Çin’de, Hindistan’da yaygın biçimde bulunmaktadır.700 metre yüksekliğe kadar olan kurak ve taşlı alanlarda, sürülmeyen tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişmektedir aynı zamanda kireçli toprakları da oldukça sever. Kaldı ki üretimi tohum ile yapılmaktadır. İlkbaharda ekilen tohumlar o yaz çiçek açacak olgunluğa ulaşır, yazın ekildiğinde ise ertesi yıl çiçek açmaktadır.

Devedikenleri çoğunlukla yol kenarlarında ve ekili olmayan tarlalarda yetişmektedir. Boyları 30-100 cm arasında değişmektedir. Başçıkları, dikenli ve açık yeşil renkli yapraklarıyla mor renkli küçük çiçeklerden oluşmaktadır. Meyvelerinin yada tohumlarının ucunda beyaz bir tüylü yapıdadır.

Beyaz devedikeni (Carlina gummifera) adı verilen türü, çok yıllık bir bitkidir ve kırmızı ve ya pembe çiçekler açmaktadır. Yine çok yıllık bir bitki olan ve köygöçerten (Cirsium arvense) adını taşıyan türü ise çok hızlı çoğalır ve zararlı ot olarak bilinir. Eşekdikeni, aynı familyadan başka bir bitkinin adıdır. Devedikeninin meyvelerinden, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde yararlanılmaktadır.

Devedikeninin Faydaları


Kuvvetli bir antioksidan etkiye sahip olan bitki karaciğer koruyucu özelliği ile bilinmektedir. Deve dikeni ekstreleri, bugün üzerinde en çok çalışma gerçekleştirilen ve etkisi belirlenmiş bitkilerden bir tanesidir.

Bu bitkinin en önemli özelliği karaciğer yağlanması, siroz, çeşitli kimyasal toksinlere bağlı karaciğer problemleri, sarılık gibi karaciğerle ilgili tüm sağlık problemlerine karşı yararlarıdır.

Alkol tüketen insanların karaciğerini korumaktadır ve bitkisel ilaçların en önde gelenidir. Karaciğeri zararlı ve zehirli maddelerden büyük bir oranla temizlemektedir aynı zamanda balgamı çıkartır, kanı artırır ve göğsü yumuşatır.

Devedikeni Otu Nasıl Kullanılır


Kökten gövdeye, dallara, yapraklara, çiçek tomurcuklarına ve tohumlara varıncaya kadar her bölgesi tüketilebilir bir bitkidir. Kök, gövde ve yan sürgünler suda haşlanıp salata yapılarak ya da et yemeklerinin içine sebze olarak eklenerek tüketilir. Gövde tazeyse soyularak çiğ de tüketilebilir. Çiçek tomurcukları enginara benzetilen lezzetiyle tüketilebilir. Tohumlarından yağ çıkarılır ve ya kavrularak kahve gibi tüketilir.

Devedikeni Otu Çayı 


Bir bardak kaynar suda, yarım yemek kaşığı ezilen tohumlar kaynatılır ve üzerine kapak kapatılarak 15 dakika demlenip, süzülür. Gün içerisinde 3 bardak taze demlenerek içilir. Sabah aç, öğle yemekten 30 dakika önce ve gece yatmadan 30 dakika önce bir bardak olarak soğutmadan içiniz.

Devedikeninin Yan Etkileri


Aşağıdakilere neden olduğu bilinmesine rağmen, bu etkiler yaygın şekilde yaşanmamaktadır:


  • Mide bulantısı
  • Kramp
  • İshal
  • Karın sorunları
  • Alerjik reaksiyonlar
  • İlaç etkileşimleri
  • Zayıflık
  • Aşırı gaz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)