Çörek Otu Yağı (Nigella)


Çörek otu yağı, rezene çiçeği veya çörek otu olarak da bilinen çörek otundan elde edilmektedir. Yağ tohumları bastırılabilir veya çıkarılabilir ve linoleik, oleik, palmitik ve miristik asitler gibi diğer güçlü antioksidanlar dahil olmak üzere yoğun bir uçucu bileşik ve asit kaynağıdır. Bu yağın, özellikle kilo vermek için, ölçülü olarak kullanıldığında vücut üzerinde bir takım etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Bende bu yazımda çörek otu yağı nedir, nasıl elde edilir, nasıl kullanılır, zararları nelerdir, kullanım alanları nelerdir, cilde faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Çörek Otu Yağı 





Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasında incelenen, yaklaşık 14 türü bulunan bir yıllık bitki türüdür. Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir ve tohumlarından çoğaltılmaktadır. Kumlu gevşek toprakları seven çörek otu, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaması gerekmektedir.

Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum değildir. Yağ oranı %18′dir. Çörek otu tohumları binlerce senedir baharat ve gıda koruma maddesi olarak kullanılmıştır. Bitkinin tohumları ve yağı geleneksel tıp alanında kullanılabilecek potansiyel ilaç özellikleri göstermektedir. Çörek otunun tohumunda doymamış yağ asidi, eterli yağ, vitaminler ve organizma için zaruri olan ve çok az miktarda tüketilmesi gereken değerli maddeler bulunmaktadır.

Çörek Otu Yağının Faydaları


Çörek otunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı saç dökülmesinde ve saçlı derisinde meydana gelen kepeğe karşı oldukça etkili bir malzemedir. Aynı zamanda damar hastalıklarını engeller ve idrar söktürücü özelliği ile safrayı rahatlatır. Vücudumuzda var olan zehirlerin atılmasına da yardım eder.

Yaraların daha hızlı iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmelerini hızlandırır. Alerjiyi engeller. Savunma sistemini dengeler. Hormon sistemini ve ruh halini güçlendirir. İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir. Çörek otu, cinsi hormonları tanzim etmekte, bedensel ve ruhsal olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır


Soğuk pres yöntemiyle üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur.

2 hafta boyunca günlük 3 kez bir çay kaşığı; sonrasında günde 1 veya 2 kez 1 çay kaşığı olarak öneriliyor. Ayrıca kapsülformunda da alınabilir. 2 kapsül, bir çay kaşığı miktarına eşittir. Bu yağ ile ağrıyan eklemlere masaj yaparak, cilt bozukluklarında veya saçınıza sürerek kullanabilirsiniz.

Günde 3 kere 1 fincan suya 4-5 damla damlatılarak içilir. dökülmesi ve kepeğe karşı saç diplerine friksiyon şeklinde kullanılır.Sinüzit için sabah akşam buruna 1-2 damla damlatılır. Günde 3 defa 1 fincan suya 4-5 damla damlatılarak içilmektedir. Ayrıca saç dökülmesi ve kepeğe karşı saç diplerine friksiyon şeklinde kullanılır. Sinüzit için sabah akşam buruna 1-2 damla damlatılmaktadır.

Çörek Otu Zayıflatır Mı


Çörek otu yağı zayıflamaya yardımcıdır ve zayıflamak için kullanılabilir. Sabah aç acına, kahvaltıdan yarım saat kadar evvel bir tatlı kaşığı yağdan tüketerek zayıflayabilirsiniz. Yağı bir bardak suya karıştırarak da içebilirsiniz. İştahı kapatıcı özelliği de bulunmaktadır. Aynı zamanda bağırsakları yumuşatarak fayda sağlamaktadır. Bu sayede kabızlığı da önleyici bir etkisi vardır. Sindirim sistemini rahatlatırken, karaciğeri de temizler.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)