Çördük Otu (Hyssopus Officinalis)


Çördük otu, bilimsel olarak Hyssopus officinalis olarak adlandırılan  ve potansiyel tıbbi uygulamaları için yaygın şekilde kullanılan otsu bir bitkidir. Güney Avrupa ve Orta Doğu’ya özgü olan çördük otu, her yaz renkli çiçek kümeleri taşıyan odunsu bir çalıdır. Çördük otu, antik Yunanistan ve Mısır da dahil olmak üzere tarihin birçok farklı döneminde kültürel, dini ve sosyal öneme sahiptir. Bu bilinen fakat çok da popüler olmayan bitkinin genel özelliklerinden bahsettim ve çördük otu nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, neye yarar gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

 Çördük Otu Özellikleri




Çördük otunun (Hyssopus officinalis); anayurdu Avrupa'nın güneyi ile Akdeniz havzasından Orta Asya'ya uzanan geniş bölgelerdir. Yarı çalımsı ve kuvvetli kazık kökü bulunan çördük otu özellikle temelde çok dallanır ve 100 cm kadar yüksekliğe ulaşabilmektedir.

Saplar üzerinde yaprakları dökülmüş mat kahverengi kabuk bulunmaktadır. Esas yapraklar lanzet şeklinde, 3.5 cm kadar uzunlukta, 1 cm kadar genişlik kazanabilmektedir. Ucu yuvarlak ya da kısa sivri bir yapıya sahiptir. Kenarları tandır, az veya çok bükülmüştür, sağlam orta yeşillikte, tamamen parlak yaprakların her iki yüzünde yapraklar tipik kserofit bir forma sahiptir. Yapraklar çoğunlukla karşılıklı ve sapa oturmuş bir haldedir. Fakat bazen sapları da bulunabilmektedir. Çiçekleri, çalımsı bitkide seyrek başak biçiminde ve 25 cm kadar uzunluktadır. Çiçekler başak üzerinde kümeler biçimindedir. 5 çanak yaprak boru şeklinde olup, sivri 5 uçla nihayetlenir. Aynı şekilde beş parçalı taç yaprağı ve bu taç yapraklar içerisinde 4 adet stameni bulunur. Taç yapraklar canlı viole-mavi nadir olarak da pembe ya da beyazdır.

Arı ve kelebeklerin pek sevdiği dudak şeklindeki çiçekleri çoğu kez mavimsi mor, bazen pembe ve ya beyaz çiçek demetleri meydana getirerek, yaz ortasından eylüle kadar açmaktadır. Gözyaşı biçimli, yassı ve koyu kahverengi olan tohumları küçük olur. Bitki, tohumuyla çoğalır veya kökleri bölünerek ya da gövde kalemleri alınarak üretilir.

Çördük Otunun Faydaları


İdrarı söktürür.Bronşit, öksürük, boğaz ağrısı ve kronik nezlede etkilidir. Balgam söktürücüdür. Soğuk algınlığında terletici etkisiyle yararlıdır.

Saman nezlesinde tahriş olmuş mukozayı iyileştirip rahat ettirir.Sindirim sistemini uyarıp sindirimi kolaylaştırır. Endişelilik, isteri ve hafif sara durumlarının atlatılmasına destek olmaktadır.

Çördük Otu Nasıl Kullanılır


Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı kadar çördük otu koyulup üzerine kaynar su dökülüp bardağın ağzı kapatılır ve yaklaşık 10 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilir,içerken bir kaç damlada limon damlatırsanız etkisi daha iyi olacaktır.

Çördük Otunun Tıbbi Kullanımı


Çördük otu yapraklarının bir çayın içinde demlenmesi, çeşitli solunum problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir.
Çördük otu yapraklarının esansiyel yağı cilt sorunlarına ve eklem ve kaslarda yaşanan iltihaplanmayı tedavi etmeye yardımcı olmaktadır.
Çördük otu yapraklarının infüzyonları, kalp sağlığını düzenlemeye yardımcı olmak için uygulanabilmektedir.
Çördük otu yapraklarını kullanan güçlü tentürler gastrointestinal problemleri tedavi edebilir.

Çördük Otunun Yan Etkileri


Bu güçlü bitkinin kullanılmasının açıkça birçok faydası bulunmaktadır; fakat, özellikle hamile ya da emziren kadınlar için bazı yan etkiler bulunmaktadır. Bazı nadir durumlarda, bu bitkiden elde edilen yağı kullanmak, özellikle çocuklarda, felce neden olabilmektedir bundan kaynaklı bahsettiğim bitki daha genç hastalar için önerilmez. Herhangi bir bitkisel ilaçta olduğu gibi, sağlık rejiminize çördük otu eklemeden önce doktorunuzla konuşmak en iyisidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)