Çilek Otu (Fragaria)
Çilek lezzetli tadı ve beslenme yararları için çok sevilen tatlı, kırmızı, kalp şeklinde bir meyvedir . Dünyanın birçok yerinde yetişmektedir ve gül ailesine ait ve kendine has bir aroması bulunmaktadır. İsmine rağmen, çilek botanik açıdan bir meyve değildir.Etli kısmın bitki yumurtalıklarından türetilmemektedir. Bunun yerine, dışını örten görünür tohumların her biri çiçeğin yumurtalıklarından birinden elde edilmektedir. Bende yazımda çilek nedir, faydaları nelerdir, çilek sapının faydaları nelerdir, dağ çileğinin faydaları nelerdir, çilek yaprağının faydaları, nasıl tüketilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Çilek Otu
Çilek otu (Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyasında incelenen bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelere verilen ortak addır. Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunmaktadır. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria ananassa melezinin kültivarlarıdır.
Bazı türleri Rananculuslara benzeyen çok yıllık, yaprağını döken uzun köklü bitkilerdendir. Gövdesi 5–60 cm veya 100–150 cm kadar uzayanlar da vardır. Yapraklar 12 cm'den daha uzun olabilir. Her bir yaprak 5 yaprakçık barındırır.
Yaprakçıklar parlak ve genellikle kenarları dişli yapıya sahiptir. Çiçekleri yaz başında açıp sonbahar ortalarına kadar açık kalmaktadır. Çiçekleri iri ve tek tektir. Beş taç yaprağı olan çiçeklerin renkleri sarı, kırmızı, turuncu olabilmektedir.
Çiçek renklerinden dolayı çok dikkat çeken bir bitkidir. sık yapısı ve çiçeklenme süresinin uzun olması nedeniyle değerli bir türdür. Kökü birinci derecede sıcak ve kuru, yaprakları ise soğuk ve nemlidir. Çiçekleri beyaz olan bitki gülgillerdendir. Yemişi pembe renkli ve kokulu bir yapıya sahiptir.
Çilek Otunun Faydaları
Çileğin mideye olumlu yönde etkisi bulunmaktadır ve ağrı kesici bir özelliği vardır. Aynı zamanda kalbi güçlendirip, idrarı söker. Karaciğeri temizleyip, kanı artırır. Göz hastalıklarında çok faydalıdır. Vücudu kuvvetlendirip, hasta olmayı önler. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Yüksek tansiyonu düşürür, bağırsak kurtlarını döker, sinirleri sakinleştirir, ateşi düşürür. Cilde tazelik ve güzellik verir. Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma ve nikriste faydalıdır. Şeker hastaları da güvenle içebilir.
Çilek Otu Nasıl Kullanılır
Çilek otu damıtılıp, 3 gün boyunca her sabah bir fincan içilirse, safra kaynaşmasını engeller. Dalakta yaşanabilecek tıkanıklıkları açıp, karaciğerdeki şişleri ortadan kaldırır. Aynı suyla ağız ve boğaz gargarası yapılırsa oldukça faydalı olur.
Bir bez parçasını çilek otu suyuyla ıslatıp göz şişleri üzerine uygulanırsa, şişler yatıştırır. Çilek otu ile böğürtlen yemişini beraber kaynatıp elde edilen öz suları göze çekilirse, görme gücünü artırmaktadır.
Midesi güçlü olmayanlar suyunu tüketmelidir. Dikkatli kullanılması gerekir ve alerji gibi yan etkilerine karşı dikkat edilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder