Çilek (Fragaria)


Antioksidan bakımından zengin çilekler kalp sağlığına oldukça iyi gelir, HDL (iyi) kolesterol seviyelerinin yükseltilmesine ve kan basıncınızın düşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, beyninizin işlevini iyileştirmeye yardımcı olabilir, aynı zamanda göz ve cilt sağlığını, artriti ve gutu artırabilir. Çileklerin polifenolik içeriği, bağışıklık sistemini iyileştirmek, çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olmak ve  erken yaşlanma belirtilerini azaltmak için faydalı olmasına yardımcı olur. Bende bu yazımda çileğin faydaları nelerdir, çilek çeşitleri nelerdir, cilde faydaları nelerdir, zararı var mıdır, barındırdığı besin değerleri nelerdir, saça faydaları nelerdir, göz altı şişliklerine iyi gelir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Çilek Meyvesi




Çilek , gülgiller familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan meyve türüdür. Pembe renkli ve kokulu bir bitki olan çilek oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir.

Çilekte bol miktarda demir ve fosfor bulunmaktadır. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengindir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.

Kökler iyi drene edillmiş (süzek) topraklarda 60-70 cm’ ye kadar iner. Ağır topraklarda ise kökler yatay büyür.Çileğin kök gövdesi ya da taç kısmı çok kısalmış bir gövdedir. İlkbaharda havalar ısınınca patlayan embriyonik yapraklar 2-3 hafta sonra tam büyüklüğe erişir. Her yaprağın 1-3 ay ömrü vardır.

Çileğin Faydaları


Çilek vücuda kuvvet verir. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı kuruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır.

Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.

Çileğin Besin Değeri


Çilekler C vitamini , potasyum, folik asit ve lif bakımından oldukça zengindir. Bunların hepsi vücudun günlük işleyişini destekleyen temel besinlerdir.

Bir bardak dilimlenmiş, taze çilek veya 166 gram çilekte, aşağıdaki miktarlarda bir dizi önemli besin içerir:

Kalori: 53 kcal
Protein: 1.11 g
Karbonhidratlar: 12.75 g
Diyet lifi: 3.30 g
Kalsiyum: 27 mg
Demir: 0.68 mg
Magnezyum: 22 mg
Fosfor: 40 mg
Potasyum: 254 mg
C vitamini: 97.60 mg
Folat: 40 mikrogram (mcg)
A Vitamini: 28 uluslararası birim (IU)

Çilek Suyu


Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg C vitamini (bu oran limondan bile fazla), 1 mg sodyum, 174 mg potasyum, 21 mg kalsiyum olduğunu belirten uzmanlar, çileğin hazmedilmesinin biraz zor olduğu için midesi hasta ve tembel olan kişilerin için çilek suyu çok faydalıdır.

Çileğin yaprakları, iyi kurutulmak şartıyla, çay yapımında kullanılabilir. Çilek aç karına yenirse daha iyi sindirileceği için daha yararlı olur. Çilek ezilerek püre haline getirildikten sonra süt ile karıştırılıp cildi temizlemek ve canlandırmak için kullanılabilir. Çilek komposto ve reçel yapılarak da tüketilebilir. Çilek yiyenlerde bazen kurdeşen görülebilir fakat kalıcı değildir ve kısa sürede geçer.

Çilek Cilt Sağlığına İyi Gelir


Çilekler, ölü cilt hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olan ve cildi temizleyen önemli bir madde olan alfa-hidroksi asit barındırmaktadır.

Gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, alfa hidroksi asitlerle gerçekleştirilen tedavilerin yaşlanma belirtilerini tersine çevirdiği bulunmuştur. Bir başka çalışmada, alfa hidroksi asit ajanlarının, foto-hasarlı cildi iyileştirdiği ve gençleştirdiği ortaya konmuştur.
Çilek meyvesi ayrıca, hiperpigmentasyon ve siyah noktaları azalttığı bilinen salisilik asit ve ellagik asitleri içeriğinde barındırır. Salisilik asit ayrıca, ölü hücrelerin ciltten uzaklaştırılması ve daha fazla akne kırılmasını önlemek için cilt gözeneklerinin sıkılması ile de bilinmektedir.

Çilek ve Diyabet


Çilek, diyabetli insanlar için sağlıklı bir meyve seçimidir. Çileklerin önemli lif kaynağı olduğu ve ayrıca kan şekeri düzenlenmesine ve aşırı yüksek ve alçaklardan kaçınarak stabil kalmasına yardımcı olur.

Lif, insanların yedikten sonra daha uzun süre daha dolgun hissetmelerine yardımcı olarak tokluğu artırabilir. Bu, glikoz yönetimini destekleyecek ve kan şekeri yükselmesi riskini azaltacak öğün aralarında atıştırma dürtüsünü azaltabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)