Ceviz (Juglandaceae)


Cevizin sağlığa faydaları çoktur ve LDL (kötü) kolesterolün düşürülmesini, iltihabın önlenmesini, metabolizmada iyileşmeyi, kilo yönetimini ve diyabet kontrolünü içerir. Ceviz ayrıca beyin sağlığına da yarar sağlayabilir ve ruh hali güçlendiricisi olarak hareket edebilir. Bende sizlere bu yazımda taze cevizin faydaları nelerdir, cevizin faydaları nelerdir, ceviz suyunun faydası var mıdır, beyne olan faydası nedir, zararı var mıdır, kolesterole neden olur mu gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ceviz Nedir




Cevizler lezzetli bir tada ve gevrek bir yapıya sahiptir, bu yüzden birçok tatlıda ve kurabiye, kek, granola, tahıl , enerji barı ve popüler muzlu cevizli ekmek gibi unlu mamullerde kullanılmaktadır. Öğütülmüş ceviz ve ceviz unu da pişirme için kullanılır. Ceviz esansiyel yağ asitleriyle doludur ve zengin bir yumuşatıcı olan ve yaşlanma karşıtı özellikleri ile bilinen  bir yağ üretir. Ceviz, cevizgiller familyasında incelenmektedir ve Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu bir ağaç türüdür. Ceviz vitamin, mineral, protein ve lif bakımında oldukça besleyici bir besindir.

Kalori değeri yüksek bir besin olan cevizde sağlığımız için tercih etmemiz gereken doymamış yağ bulunmaktadır. Barındırdığı Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri sayesinde beyin ve zeka gelişimini destekler.

Cevizin Faydaları


Ceviz inanılmaz derecede vücuda enerji vermektedir ve hafızayı kuvvetlendirmektedir. Vücutta var olan zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardım etmektedir. Kolesterolü düşürmeye de yardım etmektedir aynı zamanda hazımsızlığı da gidermektedir. İshal, kabızlık ve dizanteriyi giderir.

Göğüs ağrılarında ve öksürükte faydası görülür. Ceviz yağı aynı zamanda bağırsak kurtlarını döker. Ciltte bulunan lekelere sürülüp ovulursa lekeleri giderir. Nasırlara sürülürse iyileştirir. Ceviz, Bal ile birlikte yenirse basura iyi gelir.

Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.

Ceviz Nasıl Kullanılır


Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağlar kalbi korur. Yaprağı haşlanıp, Suyu ile saçlar yıkanırsa kepeklenmeyi önlemektedir. Yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde de erkeklerde cinsel gücü artırır.

Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen su çay olarak içilirse mideyi kuvvetlendirir, boğaz ve bademcik iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu su ile banyo yapılırsa cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

Ceviz Yağı


Ceviz yağı, ceviz meyvesinin soğuk pres yöntemiyle sıkılması ile elde edilir. Ceviz yağı doymamış yağ asitleri ile olan omega-3 ve omega-6 açısından zengin olan açık renkli bir yağdır.

Ceviz yağı manganez ve bakır, hem de vücudun iç saatinin düzenlenmesinde yardımcı olan melatonin hormonu açısından zengindir.

Ceviz Yağının Faydaları


Ceviz yağı saçı besler ve öksürüğü giderir aynı zamanda hafızayı güçlendirir. Kan şekerini dengeler ve saç bakımında da kullanılmaktadır. Sinir sistemini güçlendirir. Bronzlaşmak için kullanılır.

Romatizmal ağrılara da iyi gelmektedir. Kuru ciltleri besler ve yumuşatır. Kalp-damar hastalıklarından korur. Nasırlarda kompres olarak kullanılır. Cildi nemlendirir ve elastikiyetini korur. Masaj yağlarında baz yağ olarak kullanılır.

Ceviz Merhemi


Ceviz kökünün kabukları zeytin yağı içinde kaynatılarak merhem haline getirilip, basura sürülürse iyi geldiği bilinmektedir. Böbrek zafiyetini giderir. Cevizin yeşil kabuğu rendelenip sirkeyle beraber kaynatılarak başa sürülebilir. Bu hem saçkırana hem de saç dökülmesine oldukça iyi gelmektedir.


Cevizin Besin Değeri


Ceviz zengin bir kaynaktır ve C vitamini, B vitaminleri ( B6 vitamini , tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit ve folat), vitamin E, hem de, kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller, potasyum, sodyum ve çinko bakımından zengindir.

Ceviz ağırlıkça yüzde 65 yağ ve yüzde 15 proteindir. Çoklu doymamış yağlarda bakımından daha zengindir (genellikle “iyi” yağlar olarak kabul edilir) ve alfa-linolenik asit (ALA) olarak adlandırılan nispeten yüksek miktarda omega-3 yağ asidi barındırmaktadır. Ceviz ayrıca özellikle linoleik asit adı verilen bir omega-6 yağ asidi bakımından zengindir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)