Brokoli (Brassica Oleracea Italica)
Brokoli , turpgiller familyasında incelenmektedir küçük yeşil yumrular şeklinde var olan bitki türüdür. Brokoli Yakın Çağ Avrupa'sında egzotik bir bitki olarak görülmüş, dünyada tanınması ise maalesef 20. yüzyıl başlarında ABD'deki İtalyan göçmenler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Brokolinin kansere yol açan sebepleri önleme, sindirimi artırma, kolesterol seviyelerini düşürme ve vitamin ve mineral alımını maksimuma çıkarma kabiliyeti dahil olmak üzere çeşitli sağlık faydaları bulunmaktadır. Aynı şekilde alerjik reaksiyonların önüne geçen, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, cildin korunmasına, doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olmaktadır, kan basıncını düşmesine yardımcıdır, iltihaplanmayı azaltır ve göz sağlığına da iyi gelmektedir. Bende bu yazımda brokoli nedir, brokoli nasıl tüketilir, yoğurtlu brokolini faydaları nelerdir, cilde olan faydaları nelerdir, brokoli suyunun faydaları nelerdir, zararları nelerdir, barındırdığı vitaminler nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Brokolinin Özellikleri

Brokoli ; Avitamini, C vitamini, D vitamini, K vitamini, E vitamini, demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir ve içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendirir. Brokoli turpgillerden olan sebze , ait için Italica çeşidinde grubundan Brassicaceae oleracea gibi lahana ve karnabahar. En sık yenen kısımları, kalın ve yenilebilir bir saptan çıkan, ağaç şeklinde olan yeşil veya mor çiçekli başlardır.
Brokolinin Faydaları
Brokoli tüketimi kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt hastalığına yakalanma gibi riskleri en aza indirger. Prostat kanseri riskini azaltmaktadır. Bağırsak kanserini de önlemektedir.
Kadınlarda da meme kanserini önleyici bir niteliğe sahiptir aynı zamanda antioksidan etkiye sahiptir. Vücudun hormon dengesini ayarlamaya yardımcı olmaktadır. Vücudun hormon dengesini ayarlamaya yardımcı olmaktadır.
Kendine özgü lifli yapısı, bağırsaklarda meydana gelen toksinlerin uzaklaştırılmasına ve alınmış ağır metallerin emilmesine yardımcı olmaktadır. Kabızlığı önler, sindirimi kolaylık verir.
Ayrıca kolesterol düşürücü liflerce zengin olan brokolinin, anti-viral, anti-ülser yararları da vardır. İnsülin ve kan şekerini ayarlayan kromiumun önemli bir kaynağıdır.
Brokolinin Saça Faydaları
Brokolide var olan A ve C vitaminleri gibi besinler saçınızı parlak, kalın ve sağlıklı bir yapı kazandırmak için mükemmeldir. Bu vitamin aynı zamanda kuru saçlara iyi gelmekle birlikte saçı doğal yollarla nemlendirmek için kafa derisi üzerinde sebum üretimini arttırmaktadır. Bu saç tellerinin kırılmasını önler ve saç dökülmesini azaltır .
Brokolinin Besin Değeri
Brokoli, diyet lifi ve triptofan gibi amino asitler açısından zengindir. Yapılan araştırmalara göre vitamin A , beta-karoten, lutein zeaksantin, tiamin , riboflavin , niasin ve pantotenik asit gibi mineraller içerir. Ayrıca ihtiva gibi temel vitaminler B6 , folik asit ( B9 vitamini ), vitamin C , vitamin E , vitamin B1 ve K vitamini gibi vitaminler barındırmaktadır. Ayrıca önemli mineraller barındırır ve kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, s otassium ve fosforda içermektedir.
Brokoli Nasıl Kullanılır
Brokoliyi pişirirken fazla haşlamamak ve kaynatırken fazla su kullanmamak, mümkünse buharda pişirmeye özen gösterilmesi gerekir.
Ayrıca, brokoli vücutta iodin emilimini azalttığı için, haftada 2-3 kereden fazla tüketmemeye dikkat edin. Tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi brokolinin de taze ve çok fazla ısıya maruz bırakılmadan tüketilmesi gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder